Ekonomik kriz 83 milyar TL’lik vergiyi yuttu

Ekonomik kriz 83 milyar TL’lik vergiyi yuttu

Ekonomik kriz 83 milyar TL’lik vergiyi yuttu Ekonomik kriz nedeniyle tüketimin ve istihdamın azalması yüzünden devlet geçen yıl 83.2 milyar liralık vergi kaybına uğradı.

Ekonomik kriz nedeniyle tüketimin ve istihdamın azalması yüzünden devlet geçen yıl 83.2 milyar liralık vergi kaybına uğradı.

Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın yayımladığı 2019 yılı bütçe gerçekleşme sonuçlarına göre, hükümet geçen yılın tamamında halktan ve şirketlerden 756 milyar 494 milyon lira vergi toplayacağı öngörüsünde bulundu.

HEDEF ŞAŞTI

Sözcü’den Erdoğan Süzer’in haberine göre, ekonomi yavaşlayıp insanların geliri, şirketlerin de cirosu düşünce vergi hedefi büyük ölçüde şaştı. Devletin kasasına giren toplam vergi 83 milyar 183 milyon lira birden azalarak 673 milyar 314 milyon lirada kaldı. Bu devasa kaybın yanı sıra ekonomiyi canlandırmak amacıyla bazı ÖTV ve KDV oranlarında yapılan indirimler de vergi gelirlerindeki kaybı hızlandırdı.

HARCAMALAR AZALDI

Vergi gelirlerinin alt kalemleri incelendiğinde, hedefteki sapmanın büyük ölçüde geliri eriyen halkın harcamalarını azaltmak zorunda kalmasından ve istihdamdaki daralmadan kaynaklandığı görüldü. Örneğin, hükümet geçen yıl tamamına yakını çalışanlardan toplanan Gelir Vergisi’nden devletin kasasına 172 milyar lira gireceği hesabını yaptı. Ancak istihdam artmadığı gibi işsizlik daha da yükselince devletin kasasına hedefin 9.2 milyar lira altında vergi girdi. Gelir Vergisi’ndeki bu erimeyi, maaş dışında serbest meslek kazançlarındaki daralma da hızlandırdı.

30 MİLYARLIK KAYIP

Aynı şekilde işsizlik ve enflasyon yüzünden geliri düşen halkın harcama yapamaması KDV ve ÖTV’de 30 milyar liranın üzerinden vergi kaybına yol açtı. KDV’de 70.6 milyarlık gelir hedefine rağmen 15.2 milyarlık kayıpla 55.5 milyar liralık tahsilat rakamında kalınırken büyük umut bağlanan ÖTV’de tütün ve kolalı içecekler dışındaki tüm kalemlerde ciddi erime yaşandı. 162 milyar lira gelir beklenen ÖTV tahsilatı 15.4 milyarlık kayıpla 147 milyar liraya ancak ulaşabildi. ÖTV kaybında sıfır araç alımının olağanüstü düşmesi, akaryakıt ve doğalgaz tüketiminin azalması ve tüm teşviklere rağmen dayanıklı tüketim mallarında beklenen canlanmanın gerçekleşememesi büyük rol oynadı. İthalattan elde edilen KDV ile Gümrük Vergisi’nde hedeflenenden yaklaşık 45 milyar lira daha az vergi toplanması ise ekonomi yönetiminin yükselen kur ve düşen gelirin etkisiyle ithalatta yavaşlama olacağını öngöremediğini işaret ediyor.

HALK ŞANSINI ŞANS OYUNLARINDA ARADI

Halk umudunu piyangoya bağlayınca, hükümet de şans oyunları vergisinden tahmin ettiğinin üzerinde vergi topladı. Tutmayan hedeflerin aksine Kurumlar Vergisi ile şans oyunları ve Banka ve Sigorta Muameleleri Vergisi’nde (BSMV) hedeflerin üzerinde gelir elde edildi. Kurumlar Vergisi’ndeki artışta, vergi oranının yüzde 20’den yüzde 22’ye yükseltilmesi, şans oyunlarında ise yoksullaşan halkın şansını şans oyunlarında araması etkili oldu.

"Ekonomik kriz 83 milyar TL’lik vergiyi yuttu" haberi, 17 Ocak 2020 tarihinde yazılmıştır. Ekonomi kategorisi altında bulunan Ekonomik kriz 83 milyar TL’lik vergiyi yuttu haberi 2020 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Ekonomik kriz 83 milyar TL’lik vergiyi yuttu 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Ekonomi konusunda 16 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 18:41 Vefa Küçük, Fenerbahçe Yüksek Divan Kurulu Başkanlığı’na yeniden aday oldu
  2. 18:37 Manchester City-Real Madrid maçı ne zaman)
  3. 18:35 Savunma Devleri Su Altı Savaşında Yarışıyor: Manta Ray ve Türk Savunma Projeleri
  4. 18:29 İtalya'da ilginç uygulama! Cep telefonunu bırakana bir şişe şarap ücretsiz
  5. 18:28 Gülben Ergen: Sağlıklı Cilt İçin Lavanta Suyu Önemli!
  6. 18:24 İsviçre'nin Beypazarı Maden Suyu Yasağı: Doğurganlık İddiasıyla Gerginlik
  7. 18:22 İsrailli Bakan Katz’dan 32 ülkeye karşı "İran'a yaptırım" çağrısı geldi
  8. 18:19 AB'nin Kızıldeniz misyonu akıllarda soru bıraktı: İran saldırısından etkilendi mi?
  9. 18:19 Türk Yetkililer ABD'ye Yola Çıkıyor: Ekonomik Güven ve Yatırım Fırsatları Masada
  10. 18:16 Aç Karnına Ceviz Tüketmenin Sağlığa Faydaları
  11. 18:11 Gelir İdaresi Başkanlığı'ndan Lokanta ve Kafelerde KDV düzenlemesi
  12. 18:06 Savaşın etkisiyle altın fiyatları uçtu, kuyumcular ve Darphane taleplere zor yetişiyor!
  13. 18:01 ABD basını uyarıda bulundu: "İsrail her an saldırabilir"
  14. 17:55 Son dakika haberi! CHP'den 4 ismin milletvekilliği düşürülmüş bulundu
  15. 17:52 Yeni model sızdırıldı! iPhone SE 4'ün özellikleri ve görüntüsü
  16. 17:51 Altın için 3.000 dolarlık hedef gerçekleşebilir mi?
  17. 17:48 Elon Musk'ın Twitter'deki Mavi Tik Devrimi: Premium Üyelik Sahipleri İçin Ücretsiz Erişim
  18. 17:44 Bakanlık tarafından açıklandı: Söz konusu işletmelerde KDV oranlarına artış yapılacak!
  19. 17:42 Şarkıcı Katy Perry’nin canlı yayında elbisesi koptu! Ne yapacağını bilemedi
  20. 17:39 Kuyumculardan altın alacaklara hızlı davranmaları yönünde bir uyarı yapıldı!
Ekonomi Haberleri