Ekonomist Murat Muratoğlu’ndan ‘Doları kim zıplattı’ sorusuna cevap!

Ekonomist Murat Muratoğlu’ndan ‘Doları kim zıplattı’ sorusuna cevap!

Ekonomist Murat Muratoğlu’ndan ‘Doları kim z... Tele1 kanalında "Ekoparazit" programını sunan ve Sözcü yazarı olan ekonomist Murat Muratoğlu, doların yükselme nedenlerini açıkladı.Murat Muratoğlu, bugünkü "Doları kim zıplattı?" başlıklı yazısında, "Şimdi Golan Tepeleri,...

Tele1 kanalında "Ekoparazit" programını sunan ve Sözcü yazarı olan ekonomist Murat Muratoğlu, doların yükselme nedenlerini açıkladı.

Murat Muratoğlu, bugünkü "Doları kim zıplattı?" başlıklı yazısında, "Şimdi Golan Tepeleri, S400 füzeleri, İran ambargosunun delinmesi, Venezuela altınlarının Türkiye'ye transferi, Suriyeilişkileri… Hepsi başlı başına Amerika'yla gerilim sebebi…" dedi.

Murat Muratoğlu'nun dolarla ilgili yazısı şöyle:

Zamanın popüler dizisinde Hayriye Hanım ne zaman “Aman Ali Rıza Bey ağzımızın tadı kaçmasın” dese, belayı çağırırdı. Nasıl bir gudubetlik varsa ailenin başına gelmeyen kalmazdı.

Amerikan Merkez Bankası da aynı mantıkla tünelin ters bir yere çıktığını anladı. Faiz artırımlarını durdurma kararı aldı. Önce dünyada bir bayram havası… Piyasalar aslında işlerin iyi gitmediğini bir gün sonra çaktı!

★★★

Peki, “dolar” bizde neden zıvanadan çıktı? Hangi birinden başlayayım?

İktidara ve devlet kurumlarına göre bütün hikaye, Amerika'nın en büyük bankası JP Morgan'ın Türk Lirası üzerinde hile yapması… Zira tam da seçim öncesi dış mihrak lazımdı…

★★★

Açıklamaya göre banka, müşterilerini yanıltıcı ve manipülatifbir şekilde TL satmaya dolar almaya yönlendirdi. Şikayetlerüzerine de “inceleme” başlatıldı.

Şikayet neydi? Bir rapor yazdı, dolar/TL beklentisini 5.90 olarak açıkladı. Neden olarak da Merkez Bankası'nın döviz rezervinin çok hızlı erimesini temel aldı.

Eğer tek bir banka Türk Lirası karşısında doları bir günde yüzde 6 yükseltebiliyorsa, kapa git dükkânı!

★★★

Güzel kardeşim yatırım bankasının işi bu… Ondan beklenen, tavsiye verip rapor yazması zaten… Para kazanmış müşterileri… Kimin şikayeti?

Suçlarken elinde gerçekten bir veri, somut bir delil vardır, eyvallah… Onu da piyasaları korkutmadan, gizliden yaparsın. Yoksa böyle tüy diker, sonra sularsın!

★★★

Ya da doları yükseltmek istiyorsundur, ancak o zaman böyle bir inceleme olduğunu açıklarsın. Yoksa bu kadar piyasa cahiliistesen olamazsın!

Senin vatandaşının ve kurumlarının bankalardaki mevduatı 176 milyar doları bulmuş. Bunun anlamı bankalardaki döviz miktarı Türk Lirası'ndan çokmuş… Niye hâlâ benzin döküyorsun yangına? Düşüyor mu böyle yapınca?

★★★

Amerikalı bankanın yazdığı raporun dayanağı bizzat Türkiye Merkez Bankası… Sadece Mart ayının üç haftasında döviz rezervleri 7.2 milyar dolar azaldı. Bu azalmanın nedeni resmi olarak açıklanamadı! Haliyle kurların artmaması için gizliden dolar sattığı fakat yeterli olmadığı algısı yayıldı. Nisan ve mayısayları dış borç ödemeleriyle dolu… Aferin, hem faizi artırdı hem de kuru…

★★★

Diğer yandan Trump ve Amerika ile gerginlik yaşama endişesi var. Tek sorun Rahip Brunson olduğunda bile başımıza gelenler ortada… Herkesin hafızalarında…

Şimdi Golan Tepeleri, S-400 füzeleri, İran ambargosunun

delinmesi, Venezuela altınlarının Türkiye'ye transferi, Suriyeilişkileri… Hepsi başlı başına Amerika'yla gerilim sebebi…

★★★

Doların bütün gelişen ülkelerde yükselmesinin fitilini bizzat ateşledik. Haliyle en çok biz etkilendik. Piyasalarda iflas riskimiz70 puan yükseldi. Türkiye ekonomisi en kırılgan ülkelerarasında yine bırakmadı liderliği…

Esas IMF bir açıklama yaptı, Türkiye'nin hali içler acısı… Ülke ekonomisini yöneten Bakan Berat Albayrak; “Nisanda yol haritası açıklayacağız” dedi… Bu kaçıncı harita? Bu kaçıncı kaybolma? Sahi kılavuz kim acaba?

"Ekonomist Murat Muratoğlu’ndan ‘Doları kim zıplattı’ sorusuna cevap!" haberi, 25 Mart 2019 tarihinde yazılmıştır. Ekonomi kategorisi altında bulunan Ekonomist Murat Muratoğlu’ndan ‘Doları kim zıplattı’ sorusuna cevap! haberi 2019 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Ekonomist Murat Muratoğlu’ndan ‘Doları kim zıplattı’ sorusuna cevap! 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Ekonomi konusunda 28 Mart 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 19:46 Pratik ve Doğal Çözümlerle Pas Lekelerinden Kurtulun!
  2. 18:17 Işın Karaca’nın Eski Eşi Sedat Doğan'dan Şok Haber! Tanzanya’da Mahsur!
  3. 18:10 İnci taneleri yine bomba gibi! Azem ters köşe yapacak gibi!
  4. 18:00 Icardi, gol sıralamasında tarihi bir geri sayıma mı gidiyor?
  5. 17:52 Amerikalı Tüketicilerin Güveni Endeksi Mart Ayında Yükseldi
  6. 17:48 İzmir'de Zeki Müren'e Özel Heykel: Sanatın Mirası Sonsuza Kadar Yaşayacak
  7. 17:44 Zelyut Yorumuyla: Türkiye'de Dolar ve Sermaye Girişi Tartışmaları
  8. 17:41 İsrail'in Batı Şeria'da Filistin Topraklarına El Koyması: Raporun Şok Edici Bulguları
  9. 17:36 Oyuncu Kadir İnanır İyileşme Sürecinde: Türkan Şoray'dan Destek Mesajı Geldi
  10. 17:32 Fransa'da Milli Takımda Oruç Yasak Tartışması: Diawara Kamptan Ayrıldı
  11. 17:29 Peygamber Efendimiz’in Mukaddes Emanetlerinin Restorasyonu: Şişli’de Bir Mirasın Geleceğe Taşınışı
  12. 17:14 YEO Teknoloji ve Robo Otomasyon İş Birliğiyle Türkiye'nin Enerji Geleceğine Yön Veriyor
  13. 17:08 Salihli'de Şaka Görünümlü Tragedya: Arkadaşını Kazara Vuran Genç Tutuklandı
  14. 17:05 Aile ve Gençlik Fonu'na Başvurular Artıyor: Bakan Göktaş'tan Açıklamalar
  15. 15:51 Çakarlı Konvoyuyla Şov Yapmıştı! O Muhtar Konuştu!
  16. 15:38 Japonya yaşlanmaya karar verdi! Japonya'da büyük hamle!
  17. 15:32 Rıza Sümer’den Kepezlilere Çağrı Var!
  18. 15:32 Toyota'nın Küresel Satışları Şubat Ayında Geriledi: Çin'de Büyük Düşüş
  19. 15:28 Simpsons Dizisi ve Baltimore'daki Kargo Gemisi Kazası: Gerçeklik ile Kurgu Arasındaki İnce Çizgi
  20. 15:24 Olympiakos'un Türkiye hakkındaki açıklaması: "Bu söylentiler tamamen hayal ürünü"
Ekonomi Haberleri