Deprem Doğu Anadolu'yu sallanıyor! Elazığ, 6.8 sonrası 5.4'le ikinci kez sallandı... Can kaybı artıyor

Deprem Doğu Anadolu'yu sallanıyor! Elazığ, 6... Elazığ'da 6.8 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Elazığ'daki 6.8'lik deprem sonrası 5.4 büyüklüğünde bir deprem daha meydana geldi.

Elazığ Sivrice’de saat 20.55’te 6,6 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Elazığ’da 4, Malatya’da 25 bina yıkıldı. Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) depremde 21 kişinin hayatını kaybettiğini, 1030 kişinin de yaralandığını bildirdi. Enkazdan 5 kişi sağ çıkarıldı.

AFAD’dan yapılan açıklamada, Sivrice’deki deprem sonrasında saat 07.50 itibarıyla bölgede 4 ve üzeri büyüklükte 11 sarsıntı meydana geldiği, toplam artçı sayısının da 228 olduğu belirtildi.

Elazığ şehir merkezinde 4 binanın yıkıldığı, AFAD ekiplerinin enkazda arama kurtarma çalışmalarının sürdüğü vurgulanan açıklamada, Elazığ ile çevre illerde arama tarama çalışmalarının devam ettiği, yurtlarda kalanların da spor salonlarına alındığı aktarıldı.

Ölü sayısının 21, yaralı sayısının ise 1030 olduğu bildirilen açıklamada şunlar kaydedildi:

“Elazığ Havaalanı çalışır durumdadır. Haberleşme şebekesinde kısa süreli kesinti meydana gelmiş ve kısa sürede sorun giderilmiştir. Elektrik ve doğal gaz hatlarında herhangi bir sıkıntı bulunmamaktadır. Bölgeye giden trenler en yakın istasyonlara çektirilmiştir.

39 AFAD il müdürlüğü başta olmak üzere, jandarma arama kurtarma ekipleri ile çeşitli illerin UMKE ve itfaiye ekiplerinden toplam 1162 arama kurtarma personeli ve 233 araç bölgeye sevk edilmiştir. Çalışmalara destek amacıyla 15 arama kurtarma köpeği bölgeye gönderilmiştir. İhtiyaç durumunda kullanılacak iş makinaları AFAD koordinasyonunda görevlendirilmektedir. Bölgede AFAD koordinasyonu dışında herhangi bir iş makinası çalışmayacaktır.”

AFAD Başkanlığınca bölgeye, 144 tır ile 6065 aile çadırı, 400 genel maksatlı çadır, 11 bin 532 yatak ve 18 bin 720 battaniye sevk edildiği aktarılan açıklamada, şu bilgilere yer verildi:

“Türk Kızılay, bölgeye 202 personel, 29 araç, 7 ikram aracı ve 4 mobil mutfak ile 2 sahra mutfak kiti, 15 bin 747 battaniye, 5656 yatak, 1563 ısıtıcı, 2500 çadır, 193 bin 420 kilogram un ve 3200 adet gıda kolisi sevk etmiştir.

Acil ihtiyaçlar nedeniyle barınma, beslenme, enerji, haberleşme, hasar tespit ve psikososyal çalışma gruplarından ekipler bölgeye sevk edilmeye başlamıştır. Bu kapsamda 143 personel ve 47 araç bölgeye yönlendirilmiştir.”

Enkazdan 5 kişi sağ çıkarıldı

Elazığ merkezde Mustafa Paşa Mahallesi’nde 1 kişi, Maden ilçesine bağlı Gezin köyünde çöken binadan 2 kişi sağ çıkarıldı. Malatya’nın Doğanyol ilçe merkezindeki Gökçe Mahallesi’nde yıkılan iki katlı kerpiç evin enkazından ise 2 kişi kurtarıldı.

ENKAZ ALTINDAN TELEFONLA ARADI

Deprem nedeniyle Elazığ ve Malatya’da bir çok binanın yıkıldı. Malatya’da enkaz altında kalan kimsenin olmadığı bilgisi verilirken depremin merkez üssü Elazığ’da 38 kişi yıkılan binaların altında kaldı. Sabah saatlerinde Elazığ’ın iki mahallesinde iki aile ile iletişime geçildi.

Mustafapaşa mahallesindeki 4 katlı bir apartmanın enkazı altında kalan Cengiz Çelik kurtarma çalışmalarını sürdüren AFAD ekipleri ile telefonla iletişime geçerek eşi ve iki oğlu ile birlikte enkaz altında kaldıklarını ve sağlık durumlarının iyi olduğunu dile getirdi. Çelik’in telefonla yaptığı tarif üzerine eşi Gülsüm Çelik sağ olarak çıkarıldı. Cengiz Çelik ve iki oğlu için çalışmalar sürüyor.

3 KİŞİLİK DİŞLİ AİLESİ İLE İRTİBAT KURULDU

Elazığ Maden’e bağlı Gezin’de yer alan bir başka enkazda ise 3 kişilik Dişli ailesi ile sesli iletişim kuruldu. Ailenin verdiği bilgiler doğrultusunda çalışmalarını yoğunlaştıran AFAD ekipleri depremden 11 saat sonra aile fertlerinden birine sağ olarak ulaşıldı. Enkazdan çıkarılan yaralı hastaneye sevk edilirken ekipler ailenin diğer fertlerini sağ salim enkaz altından çıkarmak için zamanla yarışıyor.

DİLEK APARTMANINDA 2 KİŞİYE ULAŞILMIŞTI

Elazığ merkezdeki Sürsürü Mahallesi Halaylı sokakta bulunan ve depremden 5 saat sonra 12 yaşındaki erkek çocuğun kurtarıldığı Dilek Apartmanı enkazında hassas dinleme cihazı ve dedektör köpekler ile yapılan çalışmalarda sabah saat 06.00 sıralarında biri kadın 2 kişiye ulaşıldı. Bölgede tamamen sessizliğin sağlanmasının ardından hassas cihazlarla yapılan son dinlemede, depremzelerin bulundukları mevkisini belirleyen ekipler, açtıkları kanaldan kurtarma çalışmalarına yön verdi. Bu gelişme enkazdan canlı çıkabileceği umutlarını artırdı.

Elazığ’da saat 20.55’te büyük bir deprem meydana geldi. Kandilli Rasathanesi, merkez üssü Elazığ’ın Sivrice ilçesi olan depremin büyüklüğünün 6.8 olduğunu açıkladı. Kandilli, depremin derinliğinin 10 kilometre olduğunu belirtirken AFAD, depremin 6.75 kilometre derinliğinde meydana geldiğini duyurdu.

Elazığ depremi sonrası peş peşe sarsıntılar

Elazığ'da 20:55'teki 6.8 büyüklüğündeki deprem sonrası 5.4 büyüklüğünde bir deprem daha meydana geldi.

AFAD, depremin acı bilançosunu açıkladı! Can kaybı artıyor…

Merkez üssü Elazığ'ın Sivrice ilçesi olan 6,8 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Elazığ'ın çeşitli ilçeleri ile merkezinin yanı sıra Adıyaman, Malatya, Diyarbakır ve Tunceli gibi çevre illerde de hissedildi. AFAD depremde 14 kişinin hayatını kaybettiğini bildirdi.

Deprem Doğu Anadolu'yu salladı!

AFAD: "Elazığ Sivrice merkezli 6.8 büyüklüğünde deprem meydana geldi." Deprem, Diyarbakır, Şanlıurfa, Mardin, Batman, Ağrı ve Ankara'da da hissedildi.

İçişleri Bakanlığı, Twitter hesabından yaptığı açıklamada “Elazığ Sivrice’de 6.8 büyüklüğünde gerçekleşen depremde, tüm vatandaşlarımıza geçmiş olsun dileklerimizi iletiyoruz” ifadelerini kullandı.

Böyle bir depremin beklenebileceği görüşü hakimdi

CNN TÜRK canlı yayınına katılan Profesör Doktor Şükrü Ersoy Elazığ'daki depremle ilgili şu değerlendirmelerde bulundu: Elazığ Sivrice'deki fayın yoğun bir hareket halinde olduğunu söylemiştik. Böyle bir depremin beklenebileceği görüşü hakimdi. Bunu da sizlerle paylaşmıştık. Doğu anadolu'da uzun zamandır böyle bir deprem yaşanmamıştı. Sivrice'de de daha önce oluyordu. Bu deprem önemli bir deprem. 50-60 metre yer kabuğu kırılmış olabilir.

DEPREM SONRASI İLK GÖRÜNTÜLER

Avrupa Akdeniz Sismoloji Merkezi: 120 milyon kişi tarafından hissedilmiş olabilir

Avrupa Akdeniz Sismoloji Merkezi’nin yayınladığı haritada, depremden etkilendiği bildirilen bölgeler görselleştirildi.

​Merkezin açıklamasına göre, depremin 120 milyon kişi tarafından hissedilmiş olabileceği tahmin ediliyor.

İmamoğlu: Yardıma hazırız

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, Elazığ’da meydana gelen ve Doğu Anadolu’daki birçok şehri etkileyen 6.5 şiddetindeki deprem sonrası açıklama yaptı. İmamoğlu, “Elazığ merkezli gerçekleşen depremin can ve mal kaybına yol açmaması en büyük temennimiz. Tüm bölge halkına geçmiş olsun, gelişmeleri yakından takip ediyoruz. İBB olarak her türlü yardım için hazırız” dedi.

SAVUNMA BAKANI HULUSİ AKAR’DAN AÇIKLAMA

Savunma Bakanı Hulusi Akar, “Hem sivil hem askeri olarak, tüm ekiplerimiz teyakkuz halinde. Şehir merkezlerimizde herhangi bir can kaybı olmadığı görülüyor. TSK her an yardıma hazır.” açıklaması yaptı.

BAKAN SOYLU: CAN KAYBI YOK, YARALILAR MEVCUT. BAZI BİNALARIN YIKILDIĞI HAZAR ALDIĞI BİLGİSİ VAR

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, “Valilerimiz, kaymakamlarımız ve bütün arkadaşlarımız görevleri başındalar. Elazığ Sivrice merkezde 4-5 yıkık bina var. Can kaybı merkezde şu anda söz konusu değil. 2 yaralı var. Elazığ merkezde can kaybı olmadığı konusunda bilgilerimiz mevcut. Pötürge merkezde birkaç binanın yıkıldığı, hasar aldığı bilgileri var. Köylerden sağlam bilgi almaya çalışıyoruz. 6.8’den sonra 5’in üzerinde artçı sarsıntılar oluştu. Şu ana kadar ölüm ihbarı yok, yaralanmalar mevcut, arkadaşlarımız tüm tedbirleri alıyor” açıklaması yaptı.

<>

Yaşadığınız yerde deprem riski var mı? İşte Türkiye'nin fay hattı haritası

Önceki gün Manisa, Ankara ve Aydın'da yaşanan depremler nedeniyle geniş bir bölgedeki vatandaşlar endişelendi. Yurdun önemli bir bölümü fay hatlarıyla çevrilmiş durumda. Peki Türkiye deprem haritasına göre hangi bölgeler riskli? İşte deprem haritası...

Türkiye’de özellikle Kuzey Anadolu fay hattının geçtiği noktalar önemli deprem riski altında kabul ediliyor. AFAD tarafından hazırlanan aşağıdaki haritadan Türkiye’nin deprem tehlikesi altında olan noktalarını görebilirsiniz. Haritadaki renklerin koyuluk oranlarına göre tehlike oranı da artıyor.

TÜRKİYE DEPREM HARİTASI

Kuzey Anadolu Fay Hattı ve Türkiye genelindeki tüm fay hatları haritada kırmızı bölümde gösterilmektedir.

FAY NEDİR

Yerkabuğundaki çeşitli ölçekteki kayma yüzeyleri, (üzerinde deprem olan ve hareket eden iki levha yada levhacık arasındaki ara yüzey) FAY olarak adlandırılır.

Diri Fay: Son Tarihsel dönemde deprem oluşturmuş olan tüm faylar diri fay olarak isimlendirilir. Bu fayların dirilikleri sadece yazılı tarihsel kataloglardan değil aynı zamanda tarihi yapıları etkileyen faylanma işaretlerinden de anlaşılabilir. Genç kuvaterner çökellerini (2 milyon yıldan daha yaşlı olmayan) kesen faylar, ötelenmiş genç akarsu yatakları, ötelenmiş akarsu – denizel sekiller, basınç sırtı yada çöküntü gölcükleri, uzamış sırtlar gibi genç morfolojik şekiller oluşturmuş faylar, diri faylardır.

FAY TÜRLERİ

Dogrultu Atımlı Fay

Bu tür fay düzlemleri, yeryüzünde 90 dereceye yakın dik bir konumda olan ve yerin içine doğru hafifçe eğimlenen yalnızca yatay atımın oluşturduğu yanal atımlı faylardır. Bu faylar, atımlarina öre sağ ya da sol yönlü olabilirler. Kuzey Anadolu Fayı, sağ; Doğu Anadolu Fayi ise sol yönlü doğrultu atımlı faylardir.

Normal Atımlı Fay

Bu tür faylarda fay düzleminin bir tarafindaki blok yükselirken diger tarafındaki düşerek uzaklaşır. Burada hareket yine göreceli olarak gelişmektedir. Bir başka değişle, bir blok yükselirken diğeri yerinde durabilir yada bir taraf yerinde dururken diğer taraf düşebilir. Örneğin; 1970 Gediz ve 1995 Dinar depremi ile ilgili faylar bu türden normal atımlı faylardır.

Ters Atımlı Fay

Bu tür faylar da düşey atımlı faylar olup, yalnizca fay düzlemi boyunca hareket eğim yönüne göre ters yönde olmakta ve bloklar birbirine göre yaklaşmaktadır. Örneğin; 1975 Lice depremi ile ilgili faylar ters atımlı faylardır.

Verev (Oblik) Atımlı Fay

Fay düzlemi boyunca ortaya çıkan hareketin hem düşey hem de yatay yönde olduğu faylardır.

"Deprem Doğu Anadolu'yu sallanıyor! Elazığ, 6.8 sonrası 5.4'le ikinci kez sallandı... Can kaybı art." haberi, 24 Ocak 2020 tarihinde yazılmıştır. Son Dakika kategorisi altında bulunan Deprem Doğu Anadolu'yu sallanıyor! Elazığ, 6.8 sonrası 5.4'le ikinci kez sallandı... Can kaybı art.. haberi 2020 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Deprem Doğu Anadolu'yu sallanıyor! Elazığ, 6.8 sonrası 5.4'le ikinci kez sallandı... Can kaybı art.. 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Son Dakika konusunda 16 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 12:49 Birleşmiş Milletler: İsrail'in Gazze'ye insani yardım kısıtlamaları devam ediyor
  2. 12:42 Yurtdışında da projeleri olan Türk inşaat devi iflasını açıkladı
  3. 12:41 Ticaret Bakanlığı, İsrail'e ihracatın devam ettiği yönündeki iddialara yanıt verdi
  4. 12:35 Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Bakan Şimşek Arasındaki İddialar Yalanlandı
  5. 12:28 Sergen Yalçın İddiaları Hakkında Beşiktaş'tan Açıklama: Henüz Görüşme Yok
  6. 12:27 Beşiktaş'a iki önemli oyuncudan kötü haber!
  7. 12:27 Dursun Özbek İspanya'ya uçtu: Real Madrid'in 25 milyon euroluk yıldızı transfer için kapıda!
  8. 12:26 Avukat Can Atalay, depremde kaybolan insanlar için bir seferberlik çağrısı yaptı
  9. 12:26 Trabzon hasır bileziği fiyatları, altın fiyatlarının artmasıyla birlikte tarihi zirvelerine ulaştı
  10. 12:26 AK Parti’den CHP’ye geçen Sancaktepe Belediyesi ‘jakuzi’ iddiası
  11. 12:23 Ticaret Bakanlığı'ndan İsrail'e karşı ihracat kısıtlamasıyla ilgili yeni açıklama yaptı
  12. 12:18 Fenerbahçe'nin Yarı Final Yolunda: Tobias Stieler, Olympiakos Rövanş Maçının Hakemi Olarak Atandı
  13. 12:09 Göçmen Kaçakçılığı Endişelerini Artıran Karayip'teki Tragik Bot Olayı
  14. 12:04 Fahiş Fiyat Cezaları Artıyor: Ticaret Bakanlığı Yeni Düzenlemeler Üzerinde Çalışıyor
  15. 12:01 Selektörle Radar Uyarısına Kesilen Cezalar İptal Edildi: Bakan Yerlikaya'dan Açıklama
  16. 11:55 Mars'tan Kaya Getirme Projesi Yüksek Maliyet Nedeniyle Ertelendi: NASA Başkanı Açıkladı
  17. 11:53 X'te Yeni Hesap Açacaklara Kötü Haber: Artık Parayı Veren Tweet Atabilecek!
  18. 11:41 BİSAM açıkladı: Tek başına yaşayan bir kişinin yoksulluk sınırı 26 bin lira
  19. 11:37 İran liderinden açıklama: En sert yanıtı veririz
  20. 11:31 Dünya devi Türk şirketini gözüne kestirdi, tüm hisseleri satın aldı! O şirket artık onların
Haberleri