Erdoğan 1948 yılında yapılan opera binasını kendilerinin yaptığını iddia etti

Erdoğan 1948 yılında yapılan opera binasını ... AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Alman mimar Paul Bonatz'ın; mimari projesiyle 1948 tamamlanan Ankara Devlet Opera ve Balesi Binası'nın kendi dönemlerinde yapıldığını iddia etti.AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan...

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Alman mimar Paul Bonatz'ın; mimari projesiyle 1948 tamamlanan Ankara Devlet Opera ve Balesi Binası'nın kendi dönemlerinde yapıldığını iddia etti.

AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan 'Sosyal medyada gençlerle buluşma' adı altında düzenlediği programda ilginç bir iddiada bulundu. Erdoğan, 'Ankara'da ilk opera binasını biz yaptık' dedi. Fakat Ankara'da ilk opera binası 1948 yılında Mimar Paul Bonatz'ın mimari projesiyle yapılmıştı.

Cumhuriyetin ilk yıllarında "sergi evi" olarak tasarlanıp inşa edilen ve daha sonrasında tiyatro ve opera temsilleri için kullanılmaya başlanan Ulus'taki Opera binasının yapım süreci 1931 yılına kadar uzanıyor.

Projesi, Cumhuriyet döneminde açılan ilk uluslararası yarışmayla belirlenen yapı, mimar Şevki Balmumcu tarafından tasarlandı. O dönemin parasıyla 310 bin liraya mal olan binanın inşaatı 1935'te tamamlandı. Sergi evinin operaya dönüşümü ise 1946 yılında Milli Eğitim Bakanlığının kararının ardından Alman mimar Paul Bonatz'ın mimari projesiyle 1948'te tamamlandı.

Ankara Opera Sahnesi, Büyük Tiyatro (1933 ile 1948 arası Sergi Sarayı veya Sergi Evi), Ankara'da 1933'te sergi sarayı olarak inşa edilen binanın 1948'de opera binası haline dönüştürülmesi ile ortaya çıkan ve içinde bulunduğu semte adını veren yapıdır.

Tarih Kültür Bakanlığı binasının karşısındaki yapı, günümüzde Ankara'daki tek opera salonudur ve Ankara Devlet Opera ve Balesi'nin temsillerine ev sahipliği yapar. Ayrıca “Büyük Tiyatro” adıyla Ankara Devlet Tiyatrosu için bir tiyatro sahnesi olarak hizmet verir. Devlet Tiyatroları temsillerinde sahne önünde bulunan orkestra çukuru kapatılarak ön sahne olarak kullanılır.

1933-1934 arasında inşa edilen binanın özgün halinin mimari Şevki Balmumcu'dur; yapı 1948'te Alman mimar Paul Bonatz'ın tasarım ile İkinci Ulusal Mimarlık Akımına uygun hale getirilmiş ve bir opera binasına dönüştürülmüştür. Bu dönüşümden sonra projenin orijinal mimari özelliklerini kaybetmesi ve bu düzenlemenin mimar Şevki Balmumcu'nun ruh sağlığını derinden etkilemesi projenin eleştirilmesine neden olmuştur

Bina, caddeye paralel olarak uzanır ve birbirini dik kesen iki kütleden oluşur. Betonarme yapının ön cephesinde Ankara taşı renginde suni taş, diğer cephelerde fildişi renkli sıva kullanılmıştır.

Binanın bahçesinde Leyla Gencer, Muhsin Ertuğrul ve Cüneyt Gökçer’in heykelleri bulunmaktadır.

Ankara için aynı orijinallikte ve kabul edilebilir bir genişlikteki yeni bir opera binası için 1995 yılında bir yarışma açılmıştır ancak kazanan proje henüz inşa edilmemiştir.

Yapının tasarımına, Milli İktisat ve Tasarruf Cemiyeti'nin, 1933 yılında açtığı yarışma sonucu karar verildi. Yarışmanın duyurusunda, tasarımın modern üslupta olması gerektiği belirtilmişti. Yurt içi ve yurt dışından toplam altmış iki adayın katıldığı yarışmada, finale kalan iki mimardan biri olan Paolo Vietti Violi'nin projesi çok pahalı bulunduğundan, diğer finalist Şevki Balmumcu'nun projesi seçildi.

1933 ile 1934 yılları arasında inşa edilen yapı özgün hâliyle kimi yorumlara göre Sovyet Yapısalcılığı stiline yakın bir tasarım idi; başka yorumlara göre ise bu tasarım aslında De Stijl yani Neo-plastisizm stilinde bir yapı idi.

Hizmete girdiği 1934 yılında binada beş yıllık sanayi planını kutlayan büyük bir sergi açıldı; onbinlerce kişi tarafından ziyaret edildi[6]. Sergi evi sonraki yıllarda da çoğunlukla cumhuriyetin kalkınma hamlelerini yansıtan sergilere ev sahipliği yaptı. Devlet Resim ve Heykel sergileri geleneğinin temeli de bu binada 1939 yılının Ekim ayında açılan ilk sergi ile atıldı

Bina, 1934'ten itibaren Kemalist düşüncenin ideallerini simgeleştiren bir eser olarak fotoğraflarda, kartpostallarda ve cumhuriyet posterlerinde, en başta da "La Turquie Kemaliste"’in sayfalarında sık sık kullanıldı.

Sergievi olarak hizmete girişinden on iki yıl kadar sonra Milli Eğitim Bakanlığı'nın isteği üzerine yapı, Paul Bonatz tarafından opera salonu olarak yeniden tasarlandı ve 2 Nisan 1948'te kullanıma açıldı.

Opera salonuna dönüşümü sırasında binanın ilk modernist çizgileri tamamen klasikleştirilmiş, revaklar, takılar ve süsler ile İkinci Ulusal Mimarlık Akımı üslubuna uygun hâle getirilmiştir. Yapının özgün halinden uzaklaşması Şevki Balmumcu'yu son derece üzmüş ve kendisini mimarlık mesleğinden uzaklaştırmıştır.

Opera sahnesinin 2 Nisan 1948'de gerçekleşen açılış töreninde Cemal Reşit Rey’in bestelediği “Birinci Senfoni”nin, Ulvi Cemal Erkin’in “Keman Konçertosu”'nun ve Necil Kazım Akses'in eseri “Ballad”ın ilk seslendirilişleri yapılmış ardından Ahmed Adnan Saygun’un üç perdelik “Kerem” Operasının birinci perdesinin birinci sahnesinin dünya prömiyeri yapılmıştı. O gün, Kerem Operası "büyük opera" (grand opera) türünde yazılan ilk ulusal opera olarak dünya müzik tarihindeki yerini aldı. Aynı yıl 1948'de Georges Bizet'in Carmen operası Aydın Gün'ün rejisi ile sahnelendi. 1949'da Devlet Konservatuvarı Tatbikat Sahnesi kapandı; temsiller Büyük Tiyatro olarak anılan bu binada devam etti.

"Erdoğan 1948 yılında yapılan opera binasını kendilerinin yaptığını iddia etti" haberi, 28 Mart 2019 tarihinde yazılmıştır. Politika kategorisi altında bulunan Erdoğan 1948 yılında yapılan opera binasını kendilerinin yaptığını iddia etti haberi 2019 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Erdoğan 1948 yılında yapılan opera binasını kendilerinin yaptığını iddia etti 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Politika konusunda 17 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 01:03 Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan öğretmen ataması açıklaması geldi
  2. 00:49 Bakan Şimşek yatırımcıları uyardı: "temkinli olun"
  3. 00:47 Lokanta ve kafelerde KDV düzenlemesi geldi
  4. 00:42 İçişleri Bakanlığı'ndan APP plaka uyarısı geldi
  5. 00:40 AB'de yeni otomobil satışları aralıkta düşüş yaşadı
  6. 00:28 2023'te Trafikteki araç sayısı 2,3 milyon arttığı gözlemlendi
  7. 00:26 Gözler BTK'da: X platformuna ceza yolda
  8. 00:22 iPhone 16'nın renkleri sızdırıldı: işte tüm renkleri
  9. 00:19 İsrail güvenlik sitelerinin siber saldırıya uğradı
  10. 00:17 Kuzey Kore'nin, Çin'den dijital teknoloji satın aldığı iddia edildi
  11. 00:13 Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy sıkılaştırılmış seferberlik yasasını imzaladığını açıkladı
  12. 00:12 Dünya Bankası'nın Türkiye için yeni CPF planı: 18 milyar dolarlık yatırım paketi
  13. 00:09 Avrupa Parlamentosu seçimleri ne zaman gerçekleşecek? İşte tüm detaylar
  14. 00:08 Erdoğan: "Sayın Özgür Özel'e kapımız açık, ele alacağımız konu başlıklarımız çok"
  15. 00:06 Cep telefonlarında geliştirilen erken uyarı sistemlerine tepki: 'Depremden daha fazla zarar verir'
  16. 00:04 Tarım sektöründe büyük bir iflas! Herkes iş arayışına girdi
  17. 00:04 UEFA Şampiyonlar Ligi'nde muhteşem bir gece yaşandı
  18. 00:04 Türkiye'de 16 mağazası bulunan sevilen kozmetik markası iflasın eşiğinde!
  19. 00:03 İsrail, İran'a nasıl karşılık verecek? İsrail basını açıkladı
  20. 00:01 AB, İran'a yönelik yaptırımları genişleteceğini açıkladı
Politika Haberleri