Erdoğan Macaristan’da: Ülkemiz bu yükü tek başına kaldıramaz

Erdoğan Macaristan’da: Ülkemiz bu yükü tek başına kaldıramaz

Erdoğan Macaristan’da: Ülkemiz bu yükü tek b... Macaristan Başbakanı Orban ile yaptığı görüşmenin ardından yapılan ortak basın toplantısında konuşan Erdoğan, Trump'la ABD'de yapacağı görüşmeye ilişkin "S 400, F-35 ve Patriot konuları görüşülecek mi?" sorusuna "Doğmamış...

Macaristan Başbakanı Orban ile yaptığı görüşmenin ardından yapılan ortak basın toplantısında konuşan Erdoğan, Trump'la ABD'de yapacağı görüşmeye ilişkin "S 400, F-35 ve Patriot konuları görüşülecek mi?" sorusuna "Doğmamış bebeğe don biçilmez" yanıtını verdi.

AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Bizler NATO'da beraberiz. Bizler aynı zamanda stratejik ortağız. Stratejik ortakların terör örgütleriyle birlikte olması mümkün mü? Ama bazı stratejik ortakların terör örgütü liderleri ile görüşmeleri var. Bunlar bizi ciddi şekilde üzmüştür” dedi.

AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Macaristan'da. Macaristan Başbakanı Victor Orban ile  görüşmelerinin ardından iki lider basın toplantısı düzenledi.

Orban'ın açıklamalarında öne çıkan noktalar şöyle:

" - Türkiye NATO'nun en büyük ikinci askeri gücü.

- Türkiye sadece stratejik ortağımız değil, enerji alanında da ortağımız. enerjide bağımsız kalmak istiyorsak Türkiye'ye ihtiyacımız var. Türkiye kendisine düşen görevi yaptı, biz de üstümüze düşeni yapmaya çalışıyoruz. Türkiye'den Avrupa'ya gaz gelebilir. En geç 2021 sonuna kadar bu kanaldan Macaristan'a gaz gelebilir.”

‘BİZLER NATO’DA BERABERİZ’

Orban'ın ardından konuşan Erdoğan ise şunları söyledi:

- Gerek dar çerçevede gerekse heyetler arasında yaptığımız ve 10 maddelik anlaşmaya nokta koyduğumuz görüşmelerin hayırlı olmasını diliyorum.

- Stratejik işbirliğimizin ilerlemesi için atılması gereken adımların neler olduğunu, neler yapabileceğimizin üzerinde durduk.

- 2018'de 2,6 milyar dolarlık ticaret hacmimizi 6 milyar dolara çıkarmak için sayın Başbakanla aramızda bir irade birliği var. Macaristan ve Türkiye bunu gerçekleştirmeye kabildir.

- Macaristan'dan 15 iş adamımız, aynı şekilde Türkiye'den... Bir toplantı gerçekleştireceğiz, birlikte atılacak adımları, üçüncü ülkelerde neler yapılabileceğini görüşeceğiz.

- Savunma sanayi alanında projelerimizi hayata geçirmede kararlıyız. Maarif Vakfımıza ait okulumuzun faaliyete geçebilmesi için sayın Başbakan'a teşekkür etmek isterim. Macaristan'ın temel müfredatını uygulayacak okulumuz 2020 Eylül ayında eğitime başlayacak.

- Macaristan'ın ülkemizin AB sürecine sağladığı destek kıymetlidir. AB'nin son dönemde izlediği tutum yapıcı olmaktan uzaktır. Türkiye'nin tam üyeliğinin AB'ye katacağı katkısının kavranması gerekir.

- Sayın Başbakana Barış Pınarı Harekâtımıza verdiği destek için şükranlarımızı ifade ettim. Ülkemizde 4 milyon mülteci var. Bunların ciddi sayıda Avrupa'ya göç etmesi mümkün. Ama biz bu süreci hep sabırla atlattık. Güvenli bölge ile de atmak istediğimiz adım bu mültecilerin kendi evlerine, topraklarına dönmesini sağlamaktır.

- Geçenlerde AB Genel Sekreteri ile görüştük, uluslararası donörler toplantısı yapmak üzere adım atalım dedik. O da kendisine verdiğimiz planlardan hareketle çalışma sözü verdi. Dışişleri Bakanımız süreci izleyecek.

- Bizler NATO'da beraberiz. Bizler aynı zamanda stratejik ortağız. Stratejik ortakların terör örgütleriyle birlikte olması mümkün mü? Ama bazı stratejik ortakların terör örgütü liderleri ile görüşmeleri var. Bunlar bizi ciddi şekilde üzmüştür. Eğer teröre karşı uluslararası bir mücadele yürüteceksek uluslararası terörle mücadelede NATO üyelerinin böyle bir görüşme yapması affedilebilir değil. DEAŞ'a karşı dünyada Türkiye'den güçlü tavır koyan ikinci bir ülke yok. Sadece El Bab'da 3 bini aşkın DEAŞ’lıyı etkisiz hale getirdik, cezaevlerimizde 150 bini aşkın DEAŞ'lı var. Bağdadi'nin ablasını eşiyle beraber yakaladık. Şu ana kadar 13 tane en yakın çevresini yakaladık, onlar da elimizde.

- Teröristin iyisi, benimki, seninki olamaz. Bu mücadeleyi vereceksek birlikte vereceğiz.

- 9 yıllık süren savaşta 12 milyon insan evlerini terk etti. Kendi bütçemizden 40 milyar dolar harcadık. Ülkemiz bu yükü tek başına taşıyamaz. AB'nin verdiği söz 2015 yılı için 3+3 milyon avrodur, ama bize gelen miktar 3 milyon oldu.

- Barış Pınarı Harekâtı ile mücadelemizi sürdürüyoruz. ABD'den 120 saatte teröristleri bölgeden çıkarma sözü aldık, ardından Rusya'yla 150 saatlik Soçi mutabakatı yaptık. Ama ne ABD ne de Rusya teröristleri bu bölgelerden çıkarabildi. Bunlar bölgeden çıkaramadığı için bölgede DEAŞ, YPG-PYD; PKK ile mücadele sürüyor.

- Barış Pınarı harekatımız sırasında 200'ü aşkın DEAŞ'lıyı açık hava cezaevinden aldık. Bunların çoğu kadın ve çocuktu.

- Macaristan'ın Türk Konseyi'ne gözlemci üye olarak katılması bizi çok memnun etmiştir. Bunun işbirliğimizi daha da kuvvetlendireceğine inanıyorum."

SORU-CEVAP

(Macar gazetecinin "Mültecileri Avrupa'ya gönderecek misiniz?" sorusuna)

Erdoğan: Nereye gidecekleri malumdur ama Macaristan'a uğramadan giderler.

Orban: Hepimizin isteği bu insanların ülkelerine dönmesi. Yenilenme çalışmalarına ilişkin planları gördüm. Macaristan zengin ya da büyük bir ülke değil. Biz kendimizi fazla görmüyoruz ama az da görmüyoruz. Sikletimize orantılı bir şekilde yeni inşaat programlarınıza katılmak istiyoruz. Güvenli bölgenin yeniden inşasında Türkiye Macaristan'ın arkasında bilebilir. Macaristan kendi hudutlarını biliyor ve onu korumak için her zaman hazırdır. Bunun için gerekli silahları ve insan gücünü biz sağladık. Macaristan hududundan hiçbir göçmen geçemez. Biz illegal göçten Macar halkını koruyabiliriz.

("13 Kasım'daki ABD ziyaretinde S 400, F-35 ve Patriot konuları görüşülecek mi" sorusuna) 

Erdoğan: "Doğmamış bebeğe don biçilmez. Bu konuları ele alacağız ama en önemlisi terörle mücadeleyi ele alacağız. Bugün Mazlum Kobani'nin Bağdadi'nden farkı yok. Benim görüştüğüm terörist iyi görüşmediğim kötü diyemeyiz.

Patriotlar verilmediği için S400'leri aldık ama ABD, Patriotları verecekse, şartlar uygunsa alırız. Dünyanın hava taşımacılığında en önemli markalarından biri olan THY ihtiyaçlarının ciddi kısmını ABD'den karşılıyor. Boeingler oradan alınıyor. Bunları görmemezlikten gelemeyiz, buna göre adım atmamız lazım.

Orban: Macaristan'ın sırında yüzbinlerce göçmenin olması menfaatine değildir. Bu nedenle mültecilerin evine dönebilmesi için Türkiye'nin yanındayız.

Erdoğan: Güvenli Bölge ile ilgili ciddi plan ve proje çalışması yaptık. İlk hedef de bu insanların kendi topraklarına güvenle dönmesi. Ama bu işin altından tek başımıza kalkamayız. Ama Cerablus'da bunun bir örneğini verdik, 365 bin kişi döndü. Şimdi Tel Abyad ile Resulayn arası kontrolümüzde. Donörler toplantısı yapılsın, bize destek verilsin. Biz milli bütçemize para istemiyoruz. BM desteğiyle bu projeyi hayata geçirelim. Buna biz hazırız.

"Erdoğan Macaristan’da: Ülkemiz bu yükü tek başına kaldıramaz" haberi, 07 Kasım 2019 tarihinde yazılmıştır. Politika kategorisi altında bulunan Erdoğan Macaristan’da: Ülkemiz bu yükü tek başına kaldıramaz haberi 2019 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Erdoğan Macaristan’da: Ülkemiz bu yükü tek başına kaldıramaz 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Politika konusunda 19 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 13:36 Borsa İstanbul'da günün ilk yarısında gerileme yaşandı
  2. 13:16 G7 dışişleri bakanlarına "soykırımı durdurun" protestosu
  3. 13:14 Türkiye'nin önde gelen gıda devi halka arz için gün sayıyor!
  4. 13:12 Son Dakika: Hamas lideri Haniyye İstanbul'a geliyor
  5. 13:10 TÜİK çocuk işçi sayısını açıkladı: Türkiye'deki yoksulluk artışı, çocuk işçi sayılarını yükseltiyor
  6. 12:58 Efsanevi film "Oldboy"un dizi versiyonu yolda!
  7. 12:42 TÜİK açıkladı: Şubat ayında tarımsal girdi tutarları yüzde 36,71 arttı!
  8. 12:36 Dolar sahipleri dikkat: Merkez Bankası yıl sonu dolar tahminini açıkladı
  9. 12:32 İsrail-İran Gerilimi ve Fed Belirsizliği Küresel Piyasalara Dalgalandırıyor
  10. 12:25 TÜİK Raporu: Türkiye'nin Çocuk Nüfusu ve Popüler İsimler 2023'te Belli Oldu
  11. 12:12 CIA Direktörü Burns: Ukrayna'nın Savaşı Kaybetme Riski Artıyor, ABD'nin Yardımı Acilen Gerekli
  12. 12:07 Suudi Arabistan'da Keşfedilen Lav Tüpleri, İlk Çobanlık Faaliyetlerine Işık Tutuyor
  13. 11:50 Altın Fiyatları Yükseliyor: Çeyrek Altın 4.257,00 Liraya Ulaştı
  14. 11:39 CHP'li belediye ile MHP arasında afişli borç atışması
  15. 11:33 NASA Uyarıyor: Starlink Uyduları Dünya'nın Manyetosferini Tehdit Ediyor!
  16. 11:30 Cem Yılmaz'ın "CMXXIV" Gösterisinde Espri Konusu: Nafaka!
  17. 11:28 Yüzde 50+1 kuralına Saray'dan olumsuz yanıt geldi: Boşuna uğraşmasınlar
  18. 11:23 Enerji Bakanı Alparslan Bayraktar: Doğalgaz ve elektriğe mayıs ayında zam yok
  19. 11:20 İzmir Seferihisar Açıklarında 4,5 Büyüklüğünde Deprem: AFAD'dan Son Dakika Açıklaması
  20. 11:18 Nuri Alço'nun sağlık durumunda yeni gelişme
Politika Haberleri