Erdoğan yönetiminin Moskova fiyaskosu

Erdoğan yönetiminin Moskova fiyaskosu

Erdoğan yönetiminin Moskova fiyaskosu AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin arasında Moskova'da gerçekleşen İdlib zirvesinde masadan eli boş kalkan taraf Ankara oldu.Erdoğan yönetimi neredeyse bütün iddialarını ve taleplerini geri çekti....

AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin arasında Moskova'da gerçekleşen İdlib zirvesinde masadan eli boş kalkan taraf Ankara oldu.

Erdoğan yönetimi neredeyse bütün iddialarını ve taleplerini geri çekti. Örneğin, Şubat ayının sonuna kadar Suriye Ordusu'na çekilme süresi veren Erdoğan, Suriye Silahlı Kuvvetleri'nin bölgedeki kalıcılığını kabul etti. Suriye’nin El Nusracılardan geri aldığı bölgelerden çekilmemesini de kabul etti. Dahası AKP yönetimi, 40 askerin şehit edilmesini gündeme bile getiremeden Ankaya’ya döndü. Erdoğan, ortak açıklamada şehitlere ilişkin sadece "üzücü olay" demekle yetindi.

Öte yandan Suriye hükümetine "rejim" diyen AKP iktidarının "Suriye Arap Cumhuriyeti" ifadesini de kabul ettiği görüldü. Bu ifade ortak açıklamada tam dört kez geçti. Böylece AKP hükümeti Esad yönetimini tanıdığını da örtülü şekilde ortaya koydu.

ZİRVENİN PERDE ARKASI

Rusya Federasyonu Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Türkiye Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan arasında önce baş başa sonra da heyetler arası devam eden görüşme tam 5 saat 40 dakika sürdü.

Bu uzun görüşme süresi bile krizin boyutunun çok büyük olduğunu göstermeye yetiyordu. Rusya ve Türkiye'nin sıcak bir çatışmanın eşiğine geldiği, 40 şehidin sonsuzluğa uğurlanmak zorunda kalındığı Suriye krizinden sonra yapılan zirve, AKP iktidarı bakımından tam bir diplomatik fiyaskoya dönüştü. Erdoğan yönetiminin neredeyse bütün taleplerini geri çektiği görüldü.

{{unknown}}

Örneğin görüşmeden sonra açıklanan ve 2018 yılı Soçi Mutabakatı'na ek protokol olarak sunulan anlaşmada şu ifadeler yer aldı:

1 ) İdlib gerginliği azaltma bölgesindeki temas hattı boyunca tüm askeri faaliyetler 6 Mart 2020 tarihinde saat 00:01'den itibaren durdurulacaktır.

2 ) M4 karayolunun kuzeyinde 6 km ve güneyinde 6 km derinliğinde bir güvenli koridor tesis edilecektir. güvenli koridorun işleyişine dair ayrıntılı esas ve usuller, Türkiye Cumhuriyeti ve Rusya Federasyonu savunma bakanlıkları arasında 7 gün içinde kararlaştırılacaktır.

3) Türk- Rus ortak devriyeleri, 15 Mart 2020 tarihinde M4 karayolunun Trumba'dan (Serakib'in 2 km batısı) Ain Al Havr'a kadar olan kesimi boyunca başlatılacaktır.

Putin bu maddelerle, 2018 yılı Soçi Mutabakatı kapsamındaki görevlerini yerine getirmeyen Erdoğan yönetimine görevlerini hatırlattı ve bir anlamda sahada elde ettiği inisiyatif sonucu yeniden kabul ettirdi.

ERDOĞAN 'ATEŞKES' DEDİ, PROTOKOLDE GEÇMEDİ

Erdoğan ortak basın açıklamasında "ateşkes" ifadelerini kullandı. Ancak, imzalanan ek protokolde "ateşkes" ifadesi geçmedi. Onun yerine “bütün askeri aktivitelerin durdurulması” ifadesi yer aldı.

Saha için bu tanım ateşkes anlamına gelmiyor. Sadece ateşkes yoluna girmek için önemli bir adım olarak görülüyor. Bu durum, Rusya ve Suriye’nin dinci terör örgütlerine karşı operasyonlarını sürdürecekleri anlamına geliyor.

Daha da önemlisi "askeri aktivitelerin durdurulması" ifadesinin, Türkiye'nin operasyonları durdurması anlamına geldiği de ileri sürülüyor.

Serakib için kritik öneme sahip olan M5 Karayolunu tartışmaya bile açtırmayan Putin, 6 km güneyde 6 km de kuzeyde olacak şekilde güvenlik koridoru oluşturularak M4 karayolunun Suriye Ordusu'nun hakimiyetinde kalmasını sağladı.

[caption id="attachment_138568" align="alignleft" width="1000"] M4 Otoyolu[/caption]

Erdoğan'ın ısrarcı olduğu "tampon ve güvenlik bölge" oluşturulmasına yönelik talepler ise metne hiç girmedi.

'SURİYE ARAP CUMHURİYETİ' DİKKAT ÇEKTİ

Zirvede dikkat çeken bir diğer nokta ise, her iki ülkenin Dışişleri Bakanları tarafından Rusça ve Türkçe olarak okunan, deklarasyon niteliğindeki ortak resmi açıklamada "Suriye Arap Cumhuriyeti” ifadesinin kullanılması oldu.

"Suriye Arap Cumhuriyeti" ifadesi Suriye'nin Birleşmiş Milletler tarafından da kabul edilen resmi adı ortak metinde tam dört kez geçen bu ifadenin Mevlüt Çavuşoğlu tarafından da Türkçe okunması AKP iktidarının örtük şekilde Esad yönetimini tanıdığı şeklinde yorumlandı.

Erdoğan, Suriye Ordusu'na Şubat ayına kadar çekilmesi için süre vermişti.

Ancak Şubat ayı bitmeden 27 Şubat tarihinde Rusya destekli Suriye yönetimince düzenlenen hava saldırısı sonucu tam 36 asker şehit oldu. yaralı sayısı ise bilinmiyor. Dahası kayıp Türk askerlerinin bulunduğu ileri sürülüyor.

Daha sonrasında Bahar Kalkanı Harekatı kapsamında hayatını kaybeden askerlerle birlikte şehit sayısı 60'a yükseldi.

Moskova zirvesinde ise bu konunun gündeme bile getirilemediği, ortak bildiride hiçbir şekilde yer almadığı, ek protokolde de söz edilmediği görüldü. Suriye Ordusu'nun ise ele geçirdiği ve zaten kendisine ait olan bölgelerden geri çekilmeyeceği kabul edildi.

Moskova’da Erdoğan yönetiminin hiçbir talebini kabul ettiremediği, tam tersine bütün iddialarını geri çektiği gibi Suriye’ye yönelttiği tüm tehditlerden de geri adım attığı anlaşıldı.

GERİYE İKİ SORU KALDI

Günün sonunda geriye iki soru soru kaldı:

Mehmetçiğin Suriye'de ne işi var?

Daha da önemlisi 60 asker neden şehit oldu?

"Erdoğan yönetiminin Moskova fiyaskosu" haberi, 06 Mart 2020 tarihinde yazılmıştır. Politika kategorisi altında bulunan Erdoğan yönetiminin Moskova fiyaskosu haberi 2020 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Erdoğan yönetiminin Moskova fiyaskosu 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Politika konusunda 28 Mart 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 12:58 Karabük'te sosyal medya skandalı: 8 kişi gözaltına alındı!
  2. 12:56 Putin: Polonya ve Baltık Ülkelerine Yönelik Saldırı İddiaları 'Tamamen Saçmalık'
  3. 12:51 İsrail'in Gazze Saldırıları: 62 Filistinli Hayatını Kaybetti,Kızılay Çalışanları Serbest Bırakıldı
  4. 12:47 Telefon Ekranınızı Ters mi Düz mü Tutmak: Artılar ve Eksiler
  5. 12:40 ABD Temsilciler Meclisi Silahlı Hizmetler Komitesi Yarın Ankara’ya Geliyor
  6. 12:06 İrlanda, Gazze'ye Destek: Soykırım Davasına Müdahale Ediyor!
  7. 11:55 Karayip Korsanları yeniden çekilecek... Johnny Depp filme dönüyor mu?
  8. 11:45 Altaylı, YÖK'ün denklik kararını sert eleştirdi: "Bunun tek sonucu felaket!"
  9. 11:41 Kuşum Aydın isyan etti: Param bitti
  10. 11:35 Süleyman Soylu icralık oldu: Borcunu 7 gün içinde öde yazısı gitti
  11. 11:24 Karar yazarı Mehmet Ali Verçin: Ey Ak Partililer, Ak Partiyi seviyorsanız Ak Parti’ye oy vermeyin
  12. 11:21 YSK seçim hazırlıklarını tamamladı; Türkiye, önce büyükşehirlerde kazananları öğrenecek
  13. 11:20 Sabancı'dan dev hisse devri: Hisselerin satışı tamamlandı!
  14. 11:19 10 Yunan Adası'nda kapıda vize heyecanı! Bayram tatiliniz hazır mı?
  15. 11:19 Evrenin gizemleri birer birer çözülüyor! Kara deliğin manyetik alanları görüntülendi
  16. 11:18 Çakarlı konvoyla gündem olan muhtardan açıklama: "Araçlar bana ait değil, kiralık"
  17. 11:18 TÜİK verileri ortaya koydu: Emeklilere maaşları artık yetmiyor!
  18. 11:18 Vladimir Putin: Diğer silahlar gibi F-16’ları da yok edeceğiz
  19. 10:52 Hollanda'da bir ineğe tecavüz eden Türk sınır dışı edildi
  20. 10:48 Menzil cemaatine bağlı Semerkand Vakfı Cumhur İttifakı'na desteğini açıkladı
Politika Haberleri