EYT’lilerin kıdem tazminatı tehlikede

EYT’lilerin kıdem tazminatı tehlikede

EYT’lilerin kıdem tazminatı tehlikede Cengiz Delibaş, mahkemelerin işçi lehine karar vermesi nedeniyle işverenlerin 15 yılı doldurmadan ayrılanlara da kıdem tazminatı ödediğini belirterek,

TOBB Genel Sekreter Yardımcısı Cengiz Delibaş, mahkemelerin işçi lehine karar vermesi nedeniyle işverenlerin 15 yılı doldurmadan ayrılanlara da kıdem tazminatı ödediğini belirterek, “İnşallah bir irade çıkar da bu yanlışı düzeltir” dedi.

Emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) emeklilik haklarının verilmesi için mücadele ederken, patronlar yaşı beklemek üzere emekliye ayrılanlara kıdem tazminatının da ödenmemesini talep etti. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Genel Sekreter Yardımcısı Cengiz Delibaş, mahkemelerin işçi lehine karar vermesi nedeniyle işverenlerin kıdem tazminatı ödemek zorunda kaldığını söyledi. Delibaş, “İnşallah bir irade çıkar da bu yanlışı düzeltir” dedi.

İŞİ YAVAŞLATIYORLAR

Sözcü'den Erdoğan Süzer'in haberine göre, Ankara Sanayi Odası'nın (ASO) Afyon'da düzenlenen meslek komitelerinde sorunlarını dile getiren sanayiciler, 15 yıllık çalışma süresini dolduran deneyimli işçilerin kıdem tazminatını alabilmek için emekliye ayrıldıklarını, sonra da gidip başka işlerde çalıştıklarından şikayet ettiler. 15 yılı doldurmayanların da kıdem tazminatını alabilmek için işi yavaşlatıp kendilerini işten attırdıklarını belirten sanayiciler, “Bazı işçilerimiz de kredi kartı, tüketici kredisi borçlusu. Onlarda da huzur yok. Mecburen kıdem tazminatlarını ödeyip işten atmış gibi yapıyoruz” dedi.

MAHKEMELER HATALI

Sanayicilerin şikayetlerine yanıt veren TOBB Genel Sekreter Yardımcısı Delibaş, yaşı bekleyen emeklilere kıdem tazminatı ödenmesinin mahkemelerin hatalı karar vermesinden kaynaklandığını söyledi. Sosyal güvenlik reformuna sonradan eklenen bir cümleyle 3 bin 600 gün prim ödeyen ve 15 yılını dolduran işçilerin yaşı beklemek şartıyla emekliye ayrılmalarının sağlandığını ancak bazı mahkemelerin bu durumu kıdem tazminatına da hak kazanmak olarak yanlış yorumlayıp işçi lehine kararlar verdiğini ifade etti.

İŞVERENİN HAKKI NE OLACAK?

Yaşı bekleyenlerin emeklilik aylığını almaya hak kazanamadıkları için kıdem tazminatına da hak kazanamayacaklarını savunan Cengiz Delibaş, şunları söyledi:

“Bir mahkeme işçi lehine karar verince onu diğer mahkemeler de izledi. Ardından Yargıtay'ın bütün daireleri de bu kararlara uydu. Bazı mahkemeler, ‘Kıdem tazminatını alır ama başka işe giremez' dedi. Yargıtay bunu da esnetti, ‘Hayatın doğal akışına aykırı. Kıdem tazminatını da alır, başka işe de girebilir' dedi. Bu durum yargıyı zedeliyor. İşçiyi koruyalım ama işverenin hakkı ne olacak? Başından beri dedim ki, ‘Gelin kanuna, yaşı bekleyenler kıdem tazminatına hak kazanamaz diye bir cümle yazalım.' Bunu yapsaydık, çok kolaydı. Şimdi hükümet yapmaya kalksa, sendikalar ortalığı ayağa kaldıracak. Oysa bu hak kötüye kullanılıyor. Bu durum adeta kangrene dönüştü. İnşallah bir irade çıkar da bunu düzeltir.”

MAK Araştırma ‘Cumhur İttifakı’nın toplam oyunu açıkladı

"EYT’lilerin kıdem tazminatı tehlikede" haberi, 20 Mart 2019 tarihinde yazılmıştır. Ekonomi kategorisi altında bulunan EYT’lilerin kıdem tazminatı tehlikede haberi 2019 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. EYT’lilerin kıdem tazminatı tehlikede 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Ekonomi konusunda 19 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 18:59 Erdoğan Romanya Cumhurbaşkanı lohannis ile telefonda görüşmesi yaptı
  2. 18:37 Stoltenberg açıkladı: "Ukrayna'ya daha fazla hava savunma sistemi sağlama kararı aldık"
  3. 18:33 CHP'li başkan, belediyenin borcunu billboardlarda açıkladı!
  4. 18:33 Erdoğan, Romanya Cumhurbaşkanı Iohannis ile telefon görüşmesi gerçekleştirdi
  5. 18:33 Galatasaray'da 5 önemli futbolcu ile sözleşmeler yenilendi!
  6. 18:24 Google Haritalar uygulamasına yepyeni bir özellik geldi
  7. 18:22 Tayvanlı Bisikletçi Jacky Chen, İsrail-İran Gerilimi Altında Dünya Turuna Devam Ediyor
  8. 18:19 Facebook, bu kez Tiktok'un o özelliğini kopyalıyor
  9. 18:17 Limonun Kabuğuyla Tüketmenin Sağlık Faydaları
  10. 18:11 Türk Havalimanı Dünya Sahnesinde: Skytrax'ın En İyi Havalimanları Listesinde Yer Aldı
  11. 18:06 Ankara'nın Ayaş İlçesinde Keşfedilen Şifalı Su Dünya Çapında Dikkat Çekiyor
  12. 18:02 Apple, Çin'de Meta Uygulamalarını Kaldırdı: Gerilim Artıyor
  13. 17:57 Sergey Lavrov'un Gündemi: Orta Doğu'daki Gerginlik, Ukrayna Krizi ve Ermenistan İlişkileri
  14. 17:51 Hava Durumu Uyarısı: Marmara ve Ege'de Şiddetli Yağış, Batı Akdeniz'de Fırtına Bekleniyor!
  15. 17:49 Erdal Beşikçioğlu depremzede kedinin yavrusunu sahiplendi! Duygusal paylaşım!
  16. 17:46 Düzce Valiliği'nden Şiddetli Fırtına Uyarısı: Batı Karadeniz Hazır Olsun!
  17. 17:43 Mars helikopteri son mesajını gönderdi
  18. 17:42 Dünya üzerindeki en tehlikeli ülkeler belirlendi: Türkiye hangi sırada yer alıyor?
  19. 17:39 Elon Musk sordu: Vine geri mi geliyor?
  20. 17:38 İsrail Askerlerinin Ev Baskınında Köpek Saldırısına Uğrayan Filistinli Genç: Useyd Taha
Ekonomi Haberleri