‘F-35’leri Akdeniz’de ve Ege’de uçuramayız’

‘F-35’leri Akdeniz’de ve Ege’de uçuramayız’

‘F-35’leri Akdeniz’de ve Ege’de uçuramayız’ Emekli Tümgeneral Karataş, "F-35’lerin yazılımı milli olmadığı için uçağa hakim olamazsınız. ABD, istediği zaman uçurur, istemediği zaman engeller. F-35’e verilecek parayla muharip uçağımızı yapabiliriz" ifadelerini...

Emekli Tümgeneral Karataş, "F-35’lerin yazılımı milli olmadığı için uçağa hakim olamazsınız. ABD, istediği zaman uçurur, istemediği zaman engeller. F-35’e verilecek parayla muharip uçağımızı yapabiliriz" ifadelerini kullandı.

Türkiye'nin Rusya’dan S-400 hava savunma sistemi alması üzerine ABD Kongresi’nin 2020 yılı savunma bütçesinde Pentagon’un Türkiye tarafından şimdiye kadar 1.25 milyar dolar ödediği F-35 uçaklarını geri alması için fon ayırma talebini ve yaptırım tehditlerini değerlendiren Emekli Hava Tümgeneral Beyazıt Karataş, bunun 'Türkiye için hayırlı olduğunu' söyledi.

Yeniçağ'dan Fatih Erboz'un haberine göre Karataş, “Eğer F-35 uçaklarını alırsanız milli menfaatlerinizi riske atarsınız. Bunlar uçan bilgisayarlar. Bundan sonra 6 ve 7. nesiller gelecek. Onları da almak zorunda kalacaksınız. O zaman Doğu Akdeniz’de, Ege’de, Karadeniz’ de uçak uçuramazsınız” dedi.

F-35 savaş uçaklarının yazılımının ABD’nin kontrolünde olduğunu belirten Beyazıt Karataş, şöyle devam etti:

“Yazılımlar milli olmadığı için uçağın şifrelerinden, verilerine kadar hiçbir şeye hakim olamazsınız. ABD’liler istediği zaman uçurur, istemediği zaman engeller. Kısaca ben bu uçaklara küresel güçlerin yeni küresel silahıdır diyorum. Hükümetin bu uçakları alma konusunda çabaları devam ediyor. Bugüne kadar ödediğimiz para var ancak bu uçakların teslimatını dikkate alırsanız vereceğiniz 25-30 milyar doların yanı sıra 50 ila 80 milyar dolar arasında bir tutar daha ödemeniz gerekecek. Bu para ile Türkiye kendi muharip milli uçağını yapabilir.”

Beyazıt Karataş, Türkiye’nin gelecek nesil uçaklarda kendi uçağını yapmak dışında bir alternatifi olmadığını da ifade etti. ABD’nin artık ünlü “Silikon Vadisi”nden sanal gerçeklik anlamında bütün dünyayı yönetir hale geldiğini kaydeden Karataş, şunları söyledi:

“Eğer bu uçaklara bağımlı kalırsınız o ülkeye ya da o ülkenin şirketine de bağımlı kalırsınız. Bunlar bütün şifreleri, bütün verileri depoluyorlar zaten. Buna da bulut teknolojisi diyorlar. F-35 uçaklarını ben bu yönüyle Türkiye’nin bağrına saplanmış bir hançer olarak görüyorum. Diyelim ki pilot şifreyi unuttu veya kaybetti. Burada da maymuncuk devreye girecek. Yani bir geçici şifre gönderecekler, bir daha bu şifreyle uçuramayacaksınız. Böyle olunca uçak tamamıyla yazılımın kontrol edenin elinde oluyor. Hava eğitimlerini yapan pilotlar geçici bir şifreyle uçağı uçuruyor ancak bu şifreleri ona bir başkası veriyor. Yani aslında uçağı uçuran pilot da güvenlik nedeniyle bu işlemin nasıl yapıldığını bilmiyor. Şimdi siz kendi milli yazılımınızı yapıp, kendi uçağınızı uçuramazsınız kıyısı bulunduğunuz Akdeniz’de, Ege’de ya da acil durumlarda uçak uçuramazsınız. Milli yazılım, milli teknolojiden başka şansımız yok. Kendi milli muharip uçağımızı yapmalı, istediğimiz gibi uçurmalıyız”.

"‘F-35’leri Akdeniz’de ve Ege’de uçuramayız’" haberi, 12 Aralık 2019 tarihinde yazılmıştır. Politika kategorisi altında bulunan ‘F-35’leri Akdeniz’de ve Ege’de uçuramayız’ haberi 2019 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. ‘F-35’leri Akdeniz’de ve Ege’de uçuramayız’ 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Politika konusunda 19 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 01:12 Yüzyıllık bir geçmişe sahip olan dondurma fabrikası, beklenmedik bir şekilde iflas etti
  2. 01:00 TBMM'nin İliç Komisyonu üyeleri Resmi Gazete'de yayımlandı
  3. 00:53 Elite World Hotels & Resorts, Van Kahvaltısını Türkiye'nin Dört Bir Yanına Taşıyor
  4. 00:51 ABD, Filistin'in BM'ye tam üyelik başvurusunu veto etti
  5. 00:51 Resmi Gazete 19 Nisan 2024 kararları
  6. 00:50 Dubai'yi Vuran Şiddetli Yağış: Okullar Tatil, Havalimanı Sular Altında
  7. 00:47 Dilan ve Engin Polat'a bir suçtan mahkemeden tahliye kararı çıktı
  8. 00:47 Türk Bilim İnsanlarından Şaşırtıcı Keşif: Beyin Hücrelerinde Mikroplastik Tespit Edildi
  9. 00:44 Bugün yüzde 25 zam gelmişti: Kırmızı ete yüzde 50 zam daha açıklanmış bulundu!
  10. 00:43 Sigorta Sektöründe Önemli Gelişmeler: Kefalet Sigortası ve ZAS'ın Hayata Geçmesi Öngörülüyor
  11. 00:41 Prof. Dr. Naci Görür' den Tokat Depremleri İçin Uyarı: "Dikkatli Olunmalı"
  12. 00:35 Tokat'ta Son 24 Saatte 5 Deprem: Vatandaşlar Büyük Korku Yaşıyor
  13. 00:29 Tokat'ın Sulusaray İlçesinde 4.1 Büyüklüğünde Deprem: AFAD Açıkladı
  14. 00:23 Okul Etkinliği Sırasında Tavuk Pilavı Yiyen Öğrenciler Zehirlendi: 48 Öğrenci Hastaneye Kaldırıldı
  15. 00:22 ABD, BM'de Filistin Devleti'nin Tanınmasına "Hayır" Diyor
  16. 00:20 Manisa Selendi'de Okul Servisi ile Kamyonet Çarpıştı: 9 Öğrenci Yaralı
  17. 00:16 UNFPA'nın Raporu: Cinsel Sağlık ve Üreme Sağlığı Eşitsizlikleri Artıyor
  18. 00:13 1 Mayıs'ın Taksim'de Kutlanması İşçi Sınıfının, Halkın Hakkıdır!
  19. 00:13 İran Cumhurbaşkanı, İsrail ile savaş ortamında sert uyarıda bulundu
  20. 00:10 Bill Gates, ''Milletlerden'' büyülenmiş olduğunu açıkladı
Politika Haberleri