Finnair Uçuşları, Rusya'nın Navigasyon Karıştırma Şüphesiyle Geri Döndü

Finnair Uçuşları, Rusya'nın Navigasyon Karıştırma Şüphesiyle Geri Döndü

Finnair Uçuşları, Rusya'nın Navigasyon Karış... Rusya'dan gelen navigasyon karıştırma şüphesi, Finnair'in Estonya uçuşlarını etkiledi. GPS paraziti nedeniyle geri dönüş zorunda kalan uçaklar, güvenlik endişelerini artırıyor. Havayolu, uçuşları bir ay askıya aldı.

Avrupa'da Finnair'e ait uçuşların, Rusya'dan gelen navigasyon karıştırma şüphesiyle geri dönmesi dikkat çekiyor. GPS paraziti nedeniyle Tartu'ya yapılan seferler askıya alındı. Bu olay, bölgedeki güvenlik endişelerini artırırken, Rusya'nın elektronik sistemleri hedef aldığı iddialarını güçlendiriyor. Havacılık sektörü, uçuş güvenliğini sağlamak için yeni önlemler üzerinde çalışıyor.

Avrupa'da Finnair'e ait iki ticari uçuşun, Rusya'dan gelen navigasyon karıştırma şüphesi üzerine geri dönmesi, önemli bir gelişme olarak açıklandı.

Helsinki'den Estonya'nın Tartu kentine giden iki Finnair uçuşunun, navigasyon sistemlerinin hedef alınması nedeniyle geri dönmesi, havayolu şirketi tarafından duyuruldu.

Finnair, Tartu uçuşlarının 31 Mayıs'a kadar durdurulacağını bildirdi.

Havayolu şirketinin yaptığı açıklamada, "Tartu Havalimanı'nda kullanılan yaklaşma şekilleri GPS sinyaline dayandığından, bölgede yaygın olan GPS paraziti, uçuşların güvenli inişini engelleyebilmektedir. Finnair, Tartu uçuşlarını bir ay süreyle askıya almıştır. Bu süre zarfında, Tartu Havaalanı'nda GPS sinyali olmadan uçuşların güvenli ve sorunsuz bir şekilde gerçekleştirilmesini sağlayacak alternatif yaklaşma yöntemlerinin geliştirilmesi hedeflenmektedir" denildi.

Estonya Dışişleri Bakanı Margus Tsahkna, konuya ilişkin şu açıklamayı yaptı: "GPS sisteminin hedef alınması, Rusya'nın düşmanca faaliyetlerinin bir parçası olarak görülmektedir. Bu konuyu müttefiklerimizle görüşeceğiz. Bu tür eylemler, hibrit bir saldırıdır ve halkımıza ve güvenliğimize yönelik bir tehdittir."

Litvanya Dışişleri Bakanı Gabrielius Landsbergis ise Rusya'nın sinyal bozucularının artmasıyla ilgili şu değerlendirmeyi yaptı: "Rusya sınırlarına yakın Baltık bölgesinde yaşananlar artık göz ardı edilemeyecek kadar tehlikeli bir hal almaya başladı. Bu, büyük havaalanlarının çoğunda uçakların GPS olmadan iniş yapabildiği ancak Tartu'daki havaalanında GPS sinyalinin gerektiği anlamına geliyor, bu da uçakların geri dönmesine yol açıyor."

Son dönemde, Rusya'nın RyanAir, Wizz-Air, British Airlines, Easyjet, TUI ve Jet2 gibi havayolu şirketlerini etkilediği ve bölgede 46 bin uçuşta parazit problemi yaşandığı belirtiliyor.

Uçaklar hakkında bilgi sahibi olan Chatham House Rusya uzmanı Keir Giles, elektronik sistemlerin bozulmasının Rusya'nın NATO ile savaş için pratik yapması olduğunu belirtti. Giles, "Rusya'nın Avrupa'yı hareketsiz hale getirmeye çalışması sonucunda en çok etkilenen ülkeler, sinyal bozuculara veya tepelerinde uçan uçaklara en yakın olanlardır" dedi.

Norveç, konuyla ilgili olarak bir kampanya yürüttüğünü ve ilk olarak 2019'da Rus yetkililerle bir toplantıda konuyu gündeme getirdiğini açıkladı.

"Finnair Uçuşları, Rusya'nın Navigasyon Karıştırma Şüphesiyle Geri Döndü" haberi, 30 Nisan 2024 tarihinde yazılmıştır. 30 Nisan 2024 tarihinde de güncellenmiştir. Dünya kategorisi altında bulunan Finnair Uçuşları, Rusya'nın Navigasyon Karıştırma Şüphesiyle Geri Döndü haberi 2024 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Finnair Uçuşları, Rusya'nın Navigasyon Karıştırma Şüphesiyle Geri Döndü 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Dünya konusunda 17 Mayıs 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Melike Aktaş Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 19:31 Fenerbahçe, Süper Lig Şampiyonluk Yarışında Son Hamleye Hazırlanıyor
  2. 19:23 2023'te Türkiye kripto para birimlerinden en yüksek kazancı elde eden 10 ülke arasında yer aldı!
  3. 19:23 ChatGPTMerkez Bankası resmi olarak duyurdu: 14 gün içinde beklenen dolar kuru açıklandı
  4. 19:21 Emilia-Romagna Grand Prix'i: İtalya'da Formula 1 Heyecanı Başlıyor!
  5. 19:16 Piyasanın Son Beklentileri: Enflasyon ve Döviz Kuru Tahminlerinde Düşüş!
  6. 19:14 Borsa rekorlar günü sonlandırdı
  7. 19:11 Fernando Muslera: Fenerbahçe'ye Karşı 30 Derbide Boy Gösterdi
  8. 19:04 Ehliyet Sınavında Usulsüzlük Operasyonu: Kopya Çekenler Suçüstü Yakalandı!
  9. 18:59 Şenol Güneş, Güney Kore Milli Takımının Başına Geçiyor: Müzakereler Sürüyor
  10. 18:55 Manisalı Badmintoncu Ravza Bodur, Bulgaristan'da Bronz Madalya Kazandı
  11. 18:52 En çok konut satılan iller belirlendi: İlana konulduğu anda satılıyor!
  12. 18:52 Doktorlar, dünyadaki en sağlıklı etin adını açıkladı
  13. 18:50 Puf puf kabaran sulu kek tarifi!
  14. 18:49 Pamuk gibi Arnavut ciğeri tarifi
  15. 18:46 Yapması basit, lezzeti benzersiz süt helvası tarifi
  16. 18:44 Mercimekten krep tarifi
  17. 18:42 Ekonomistler politika faiz tahmininde bulundu
  18. 18:24 Ahmet Çakar resmen transfer!
  19. 18:16 Jennifer Lopez ve Ben Affleck arasında soğuk rüzgarlar!
  20. 18:10 Renault Megane, Dacia Duster ve Jogger modellerinde düşük faizli indirim kampanyası
Dünya Haberleri