Adil Seçim Platformu''ndan ''özeleştiri''

Adil Seçim Platformu''ndan ''özeleştiri''

Adil Seçim Platformu''ndan ''özeleştiri'' 24 Haziran’daki seçimlerde sonuçların aktarılmasında yaşanan sorunlarla ilgili eleştirilen Adil Seçim Platformu’nun (ASP), seçime ilişkin yayınladığı kapsamlı raporunda “ASP uygulamasında seçim öncesinde deneme ve simülasyon çalışması gerçekleştirilmediğinden, olası aksaklıklar önceden telafi edilememiştir” dendi.

'24 Haziran Adil Bir Seçim Oldu mu?' başlıklı bir rapor yayımlayan ASP, son olarak 24 Haziran’la ilgili seçmenlerin beklentisini karşılayamadıkları için özür açıklaması yapmıştı. Rapora göre, oy verme işlemi tamamlandıktan sonra platform üyesi siyasi partilerin, veri akışının başlamasının ardından yaşanan Adil Seçim uygulaması altyapısıyla entegrasyon problemleri de görüldü. Bu sebeple sandık başlarından gelen seçim sonuçlarını karşılaştırarak yayınlama sisteminin çalışmasında, saat 21.00’e kadar ciddi sorunlar yaşandı. Bu süre içinde seçim sonuçlarının paylaşılamadığı belirtildi.

Adil Seçim Platformu tarafından yayımlanan rapor şöyle; 

Adil seçim platformu, asıl görevi olarak tanımladığı sandık güvenliğinin yanı sıra, AA’nın manipülasyon çabalarını engelemek için gelen talepler üzerine seçim arifesinde seçim sonuçlarını canlı yayınlama kararı vermiş, kısa bir sürede hazırlıkları tamamlamaya çalışmıştır. Fakat, ASP uygulamasında seçim öncesinde deneme ve simülasyon çalışması gerçekleştirilmediğinden, olası aksaklıklar önceden telafi edilememiştir. Bu sebeple de seçim sonuçlarını açıklamak konusunda toplumda yarattığı beklentiyi karşılayamamıştır. Yukarıda belirtilen teknik aksaklıklar bir araya geldiğinde seçim günü murad edilen ve ilan edilen zamanda bu işlev yerine getirilememiştir.

'ZAMANINDA BİLGİLENDİRME YAPILAMAMASI KAYGI ORTAMININ ARTMASINA ZEMİN SAĞLAMIŞTIR'

Anadolu Ajansı verilerine güvenilmemesi toplumda gözlerin Platforma çevrilmesine neden olurken, sonuçların zamanında açıklanamaması güven sarsıcı bir etki yaratmıştır. Platform kamuoyuna sonuçların açıklanmasını geciktiren eksiklikler ve teknik aksaklıklara dair zamanında bilgilendirme yapamamıştır. Zamanında bilgilendirme yapılamaması ise spekülasyonların güçlenmesine ve kaygı ortamının artmasına zemin sağlamıştır.
Anadolu Ajansı sandık verilerini YSK’dan almamaktadır. Doğrudan sandık başından alarak sandık tutanağı, birleştirme tutanağı ve YSK teslimi gibi bir süreden tasarruf etmektedir. Dolayısıyla ASP başta YSK’ya alternatif olan modelini AA’ya alternatif hale getirerek hata yapmıştır. Bu noktada ASP AA ile farklılaşan yöntemini açıklamayı sürece dahil etmediği için telafi de edememiştir.

Platform bileşenleri; sebep olduğu güven kaybının giderilmesi için gerekli önlemleri almak ve 24 Haziran Seçimlerinden öğrendikleri doğrultusunda daha etkin ve etkili bir biçimde gelecek dönemde çalışma iradesini ortaya koymaktadır.

"Adil Seçim Platformu''ndan ''özeleştiri''" haberi, 18 Temmuz 2018 tarihinde yazılmıştır. 18 Temmuz 2018 tarihinde de güncellenmiştir. Gündem kategorisi altında bulunan Adil Seçim Platformu''ndan ''özeleştiri'' haberi 2018 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Adil Seçim Platformu''ndan ''özeleştiri'' 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Gündem konusunda 19 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Hubbard Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 23:43 Türkiye boykota gidiyor! Ünlü adlar da destek verdiğini açıkladı
  2. 23:41 Altın sahiplerini korkutan uyarı geldi: "Bu fırsat kaçmaz, hazırlanın"
  3. 23:32 Trump'ın yargılandığı bina önünde kendini ateşe verdi
  4. 23:29 BM açıkladı: Sudan'da insan eliyle oluşturulan kriz çok büyük boyutta
  5. 23:08 Dünya Bankası, Türkiye'ye milyonlarca dolarlık bir borç verme kararı aldı!
  6. 23:01 Trump'ın yargılandığı mahkeme önünde bir kişi kendini yaktı!
  7. 22:53 Fenerbahçe'nin Avrupa'dan elde ettiği gelir açıklandı!
  8. 22:49 Türkiye pazarı için özel olarak geliştirilen Tesla Model Y'nin satış fiyatı netleşti!
  9. 22:15 Gazze'deki Çatışmalar Çevre ve Sağlık Felaketine Yol Açıyor: BM Uyarısı
  10. 22:14 Kulüpler Birliği, TFF'ye seçim için bir çağrıda bulundu!
  11. 22:14 Beşiktaş, ligdeki beş maçlık galibiyet hasretine son verdi
  12. 22:11 Beşiktaş, MKE Ankaragücü'nü 2-0 Mağlup Ederek Galibiyet Hasretine Son Verdi
  13. 22:06 Okul müdürünü tacizle suçlayan lise öğrencilerinin şikayetleri sonucunda müdür tutuklandı
  14. 22:06 İstenmeyen tüylerden acısız nasıl kurtulunur?
  15. 22:05 Teknik direktör değişikliklerinin Beşiktaş'a fayda sağladığı görülüyor
  16. 22:02 Evde uygulayacağınız bu yöntemle herkes dişlerinizin beyazlık sırrını soracak!
  17. 21:56 Tokat'taki depremin yol açtığı hasarın detayları kamuoyuna sunuldu
  18. 21:56 Hamas, Blinken'ı İsrail'in yanında olmakla suçladı
  19. 21:44 Kızartma yapmadan önce yağa bir parça ekmek koyun
  20. 21:43 Koç Holding, Romanya'daki Ford Otosan Fabrikasında Seri Üretime Geçti!
Gündem Haberleri