CHP''den Çorlu tren faciasına ilişkin rapor

CHP''den Çorlu tren faciasına ilişkin rapor

CHP''den Çorlu tren faciasına ilişkin rapor Çorlu’da 24 kişinin yaşamını yitirdiği tren kazasına ilişkin ihmaller CHP tarafından raporlaştırıldı.

CHP, Tekirdağ Çorlu’da 24 kişinin yaşamını yitirdiği tren kazasına ilişkin ihmalleri ortaya koyan yeni bilgilere ulaştı. CHP Tekirdağ Milletvekili İlhami Özcan Aygun, bölgede sadece bir tane yol ve geçit kontrol memurunun görev yaptığına, onun da cumartesi-pazar çalışmadığı için bölgedeki sorunun belirlenemediğine dikkat çekti.

Cumhuriyet'ten Mustafa Çakır'ın haberine göre raporda, Türkiye çapında 11 bin km uzunluğundaki demiryolu hattında sadece 39 yol ve geçit kontrol memuru görev yaptığı, oysa bin 200 kontrol memuru olması gerektiği vurgulandı. 

RAPOR AÇIKLANACAK

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu tren kazasının yaşandığı bölgeye giderek CHP’nin ihmalleri ortaya koyan raporunu açıklayacak.

Kazaya ilişkin dikkat çekici bilgilere ulaşan Tekirdağ Milletvekili Aygun, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Mehmet Cahit Turhan’ın yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesi ile konuyu Meclis gündemine taşıdı. Aygun, AKP iktidarında “yol bekçiliği ve yol çavuşluğu” gibi önemli unvanların kaldırılarak, “hat bakım ve onarım memuru” unvanı adı altında, pek çok alanda hizmeti kapsayan yeni unvanlar icat edildiğine dikkat çekti. Bu yeni politikaya bağlı olarak mevcut “yol bekçileri” görevine devam ederken yenilerinin alınmadığına, emekli olanların yerine atamalar yapılmadığına işaret eden Aygun, “Türkiye’de şu anda 39 tane yol geçit kontrol memuru (yol bekçisi) bulunmaktadır. Ülkemizin 11 bin 394 km konvansiyonel demiryolu ağına sahip olduğu düşünüldüğünde bin 200 civarında yol bekçisine ihtiyaç bulunmaktadır. Geçmişte yol bekçileri 10 ila 11 km’lik mıntıkalarda, hasar gören bölgeyi sırt çantasında taşıdığı ekipmanla tamir eder, daha büyük onarım isteyen işlerde ise üstlerine bilgi vererek, arızanın giderilmesini sağlardı” dedi.

'DÖRT YOL BEKÇİSİ EKSİK'

Çorlu’daki kazanın olduğu bölgede 138 kilometrelik mıntıkada beş yerine sadece bir yol bekçisinin görev yaptığını kaydeden Aygun, “Yani bu mıntıkada dört yol bekçisi eksiği bulunmaktadır. Tek yol bekçisinin görev yaptığı bölgede, kaza olan hafta cumartesi-pazar kimse görev yapamamıştır. Kazanın olduğu 8 Temmuz günü, aşırı yağış olunca menfezdeki sıkıntı tespit edilememiş ve bu elim tren kazası yaşanmıştır” dedi.

Aygun, TCDD, Sirkeci- Uzunköprü hattında belirli kilometrelerde köprü ve menfezlerde çeşitli imalatlar yapmak üzere 2013 yılında ihaleye çıkıldığını, İstanbul, Tekirdağ, Kırklareli ve Edirne’yi kapsayan bu hattın kazanın gerçekleştiği 164+590’uncu kilometresinin bu onarımın dışında tutulmasının nasıl açıklandığını da sordu.

“Kaza olan bölümün apar topar tamir edilerek seferlerin yeniden başlatılması doğru mudur” diye soran Aygun, “Can korkusu nedeniyle 12 Temmuz’da sefer yapan trende sadece 2 yolcunun bulunması, vatandaşın devlete güvenmediğini ortaya koymaktadır” dedi.

'KAZALAR TESADÜF DEĞİL'

Kazanın olduğu Halkalı-Muratlı hattında menfez bakım ve taş duvar yapım işleri için de TCDD tarafından 2018 yılında ihaleye çıkıldığını, bu ihaleye 7 Haziran 2018 tarihinde onay verildiğini belirten Aygun, ancak ihalenin ödenek tahsisi yapılmadığı için 20 Haziran’da iptal edildiğini de vurguladı. TCDD’nin 2016’da TCDD İşletmesi Genel Müdürlüğü ve TCDD Taşımacılık AŞ şeklinde ikiye bölünmesinin, demiryolu güvenliğini hiç olmadığı kadar yok ettiğine işaret eden Aygun, “AKP iktidarında yaşanan Pamukova, Tavşancıl, Kütahya ve Çorlu kazaları tesadüf değildir. Kuruma yatırım yapmak yerine vitrine dönük gereksiz harcamalar, kazalara davetiye çıkarmaktadır” ifadelerini kullandı.

"CHP''den Çorlu tren faciasına ilişkin rapor" haberi, 18 Temmuz 2018 tarihinde yazılmıştır. 18 Temmuz 2018 tarihinde de güncellenmiştir. Gündem kategorisi altında bulunan CHP''den Çorlu tren faciasına ilişkin rapor haberi 2018 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. CHP''den Çorlu tren faciasına ilişkin rapor 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Gündem konusunda 19 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Hubbard Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 18:06 Ankara'nın Ayaş İlçesinde Keşfedilen Şifalı Su Dünya Çapında Dikkat Çekiyor
  2. 18:02 Apple, Çin'de Meta Uygulamalarını Kaldırdı: Gerilim Artıyor
  3. 17:57 Sergey Lavrov'un Gündemi: Orta Doğu'daki Gerginlik, Ukrayna Krizi ve Ermenistan İlişkileri
  4. 17:51 Hava Durumu Uyarısı: Marmara ve Ege'de Şiddetli Yağış, Batı Akdeniz'de Fırtına Bekleniyor!
  5. 17:49 Erdal Beşikçioğlu depremzede kedinin yavrusunu sahiplendi! Duygusal paylaşım!
  6. 17:46 Düzce Valiliği'nden Şiddetli Fırtına Uyarısı: Batı Karadeniz Hazır Olsun!
  7. 17:43 Mars helikopteri son mesajını gönderdi
  8. 17:42 Dünya üzerindeki en tehlikeli ülkeler belirlendi: Türkiye hangi sırada yer alıyor?
  9. 17:39 Elon Musk sordu: Vine geri mi geliyor?
  10. 17:38 İsrail Askerlerinin Ev Baskınında Köpek Saldırısına Uğrayan Filistinli Genç: Useyd Taha
  11. 17:34 Fenerbahçe, Sivasspor Maçı Hazırlıklarına Hızlı Başladı
  12. 17:33 SimSimi nedir? SimSimi hakkında uyarılar
  13. 17:30 ATO Başkanı: Fiyat Artışlarıyla Mücadelede Birlik ve Sabır Önemli
  14. 17:27 TEKNOFEST 2024 ne zaman ve nerede?
  15. 17:23 Ak parti Başkanı Erdoğan'dan Şaşırtan Açıklama: 'Artık Fenerbahçeli Değilim!'
  16. 17:20 Fenerbahçe'de İsmail Kartal, Eleştiri Yağmuruna Tutuldu!
  17. 17:17 Ankara'da Boşanma Sürecindeki Kadın Cinayete Kurban Gitti
  18. 17:12 Serdar Ortaç'ın Mücadelesi: Playback Konserde Denge Zorluğu
  19. 17:07 Balık Av Yasaklarıyla Fiyatlar Tırmanıyor: Tezgahlar Boş Kalmıyor
  20. 17:03 Fitch Ratings, Türkiye'nin Kredi Notu Yükselmesinin Ardından Panel Düzenleyecek
Gündem Haberleri