Fabrikaları kim yakıyor?

Fabrikaları kim yakıyor?

Fabrikaları kim yakıyor? Son dönemlerde İstanbul''da birçok fabrikada yangınlar çıkarken, yangınlarla ilgili çeşitli şüpheler ortaya atıldı. Fabrikaların sigortadan para alabilmek için kasten yakıldığına dair komplo teorileri konuşulmaya başlandı.

Dün, İstanbul Zeytinburnu Veliefendi Hipodromu yakınında bulunan, daha önce tekstil atölyesi olarak kullanılan fabrikada yangın çıktı. Yangın onlarca itfaiye personeli ve 15 itfaiye aracıyla kontrol altına alındı.

Odatv'den Furkan Karabay'ın haberine göre; son dönemlerde İstanbul'da birçok fabrikada yangınlar çıkarken, yangınlarla ilgili çeşitli şüpheler ortaya atıldı. Fabrikaların sigortadan para alabilmek için kasten yakıldığına dair komplo teorileri konuşulmaya başlandı.

Elde edilen bilgilere göre İstanbul'da, son 6 ayda 78 fabrikada yangın çıktı. Türkiye genelinde ise 200'e yakın fabrikada yangın çıktığı bildirildi. Özellikle son yıllardaki ekonomik dalgalanmalarla, fabrika yangınlardaki sayının artışı arasında bağlantı olduğu iddia edildi. Bazı uzmanlar fabrikalardaki yangınların ekonomik sorunlardan kaynaklandığı belirtti. İddia medyada da yer aldı.

Sigorta eksperi ve Amerika’daki Ulusal Yangından Korunma Kurumu (NFPA) üyesi Mustafa Nazlıer, fabrikaların ekonomik nedenlerden dolayı bilinçli yakıldığını iddia etmişti. Mustafa Nazlıer gerçekleşen yangınların yüzde 30'unun"gerçek dışı" olduğunu belirtmişti. 

İstanbul İtfaiyesi'nin istatistiklerine göre 2018 yılının Ocak ve Haziran ayları arasında 78 fabrika yandı. Son 5 yılın verilerine göre bu sayı, 2017'den sonra görülmüş en yüksek sayı oldu. 2017 yılının ilk 6 ayında ise 89 fabrikan yangının kaydedildiği görüldü. Hürriyet'ten Noyan Doğan, "belli dönemde artan fabrika yangınlarını" sigortacılara sorduğunu ve "ekonomide sıkıntıların yaşandığı dönemlerde fabrika ve depo yangınlarındaki artış gözlemlendiği" cevabını aldığını yazmıştı. 

TÜRKİYE ODALAR VE BORSALAR BİRLİĞİ'NİN YAYIMLADIĞI ÇARPICI İSTATİSTİK

Son dönemde artan fabrika yangınlarının, ekonomik sebeplerden kaynaklandığına dair iddialar konuşulurken TOBB'un istatistikleri dikkat çekti. İstatistiklere göre haziran ayında, kurulan şirket sayısında bir önceki aya göre yüzde 33 oranında azalma meydana geldi. Kapanan şirket sayısında bir önceki aya göre yüzde 16.47, kapanan gerçek kişi ticari işletme sayısında yüzde 22.06, kapanan kooperatif sayısında yüzde 4.76 oranında artış gerçekleşti. Kurulan şirket sayısı geçen yılın aynı ayına göre yüzde 7.36 azaldı.

DOLAR/TL KURUNDAKİ YÜKSELİŞİN ŞİRKETLERE ETKİSİ

Bugün itibariyle bir Dolar 4.80 Türk Lirasına tekabül ediyor. Dolar üzerinden ithal edilen malların fiyatları her yıl artarken, fabrikalar ve şirketlerin bu durumdan olumsuz etkilendiği belirtildi. Mayıs ayında, Bilkent Üniversitesi İktisat Bölüm Başkanı Prof. Dr. Refet Gürkaynak, kurdaki yükselişin, döviz borcu olan şirketlerin ve doğrudan ve dolaylı olarak etkilenen enflasyon ile ithal edilen mallardaki fiyatın artacağını ifade etmişti.

Kurdaki artış, TOBB'un istatistikleri, sigorta şirketlerinin beyanları ve uzmanların iddiaları, akıllara tekrar "son dönemde artan fabrika yangınlarının kasten, ekonomik sebeplerden dolayı mı çıkartılıyor?" sorusunu akıllara getirdi.

"Fabrikaları kim yakıyor?" haberi, 20 Temmuz 2018 tarihinde yazılmıştır. 20 Temmuz 2018 tarihinde de güncellenmiştir. Gündem kategorisi altında bulunan Fabrikaları kim yakıyor? haberi 2018 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Fabrikaları kim yakıyor? 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Gündem konusunda 26 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Hubbard Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 01:28 Uzun yıllar boyunca tatlı anılar bırakan bir marka, resmi olarak iflas ettiğini duyurdu
  2. 01:24 Fernando Muslera'dan Beklenmedik Bir Karar: Emeklilik! Şaşırtıcı Açıklama Geldi!
  3. 01:03 Türkiye'nin Otonom Sistemler Fuarı'nda Gösterdiği Performans Avrupalıları ve Asyalıları Etkiledi!
  4. 00:55 Beşiktaş'ın Yeni Teknik Direktörü Belli Oldu, İmzalar Atılıyor!
  5. 00:54 Fenerbahçe'de İrfan Can Kahveci ve İsmail Yüksek'in transferi gündemde!
  6. 00:52 Resmi Gazete’de yayımlandı: Sağlık alanında 36 bin personel alınacak
  7. 00:50 TikTok resmen yasaklanıyor!
  8. 00:46 Akıllı telefon aklınıza bile gelmeyecek özellik: En az radyasyon yayan 20 telefon!
  9. 00:45 Emeklilere Sevindirici Haber: Kadir Aydar'dan 5 Bin Lira İkramiye Müjdesi!
  10. 00:40 Uyarı: Ünlü Sosis Markasında Salmonella! Hemen Toplama Kararı Alındı!
  11. 00:40 Çete Şiddeti Haiti'de Yankılanıyor: Başbakan Ariel Henry İstifa Etti!
  12. 00:39 Borsada 3,7 milyar TL'lik dev bir para girişi yaşandı! İşte en popüler hisseler ve hedefler
  13. 00:36 New York Borsası, düşüşle kapanış gerçekleştirdi
  14. 00:35 Süleyman Soylu, Kabindeki Yerine Geri Mi Dönüyor? İşte Son Durum
  15. 00:34 Beşiktaş Defans Sorununu Çözdü! 6 Milyon Euroluk İspanyol Yıldız İmzaya Yakın!
  16. 00:17 Koton ve Lila Kağıt Sanayi Halka Arz Edilecek!
  17. 00:03 Yenilenen Dev Renault Duster, Türkiye Yollarına Çıkıyor! Ne Zaman Satışa Çıkacak?
  18. 00:03 Kunduracının Tuzağına Düşen Adam: Her Şey Karısının Ayakkabılarını Götürmesiyle Başladı!
  19. 00:03 Mobilya Devleri El Değiştiriyor! İstikbal ve Bellona'nın Yeni Sahibi Belli Oldu: O Grup Alıyor!
  20. 00:02 AYM Başkanı Özkaya: Yüksek yargı organları arasında hiyerarşik bir ilişki yok
Gündem Haberleri