İstanbul için ''zemin sıvılaşması'' uyarısı

İstanbul için ''zemin sıvılaşması'' uyarısı

İstanbul için ''zemin sıvılaşması'' uyarısı Olası İstanbul depreminde en büyük risklerden birinin ''zemin sıvılaşması'' olduğunu belirten uzmanlar, dolgu alanlara dikkat çekerek "Dolgu alanlarını doğa tekrar geriye alır" uyarısında bulundu.

'Zemin sıvılaşması' suya doygun zeminlerde düzenli aralıklarla gerçekleşen sarsıntılar sırasında zeminin taşıma kapasitesini kaybederek üzerindeki binaların toprağa gömülmesine ya da yan yatmasına deniliyor. Türkiye zemin sıvılaşmasının örnekleri 1999 İzmit depreminde Gölcük'te yaşanmıştı.

Jeofizik uzmanı Dr. Öğretim Üyesi Oğuz Gündoğdu, "Zemin etüdünü gereken koşullarda yapmayan, jeofizik metotlarını kullanmayan, önlem almadan yapılan binalar risk altındadır" dedi.
"Yer altı su seviyesi yüksek olan yani dolgu alanlar zemin sıvılaşmasına çok açıktır" diyen Gündoğdu, "Bina yapılmadan önce yapılması gereken etütlerde, önlem alınıp zemin iyileştirmesi yapılıp daha sonra bina yapılması lazım" diye konuştu.

Gündoğdu, yüksek katlı binaların nasıl inşa edilmesi gerektiğine dair yönetmeliğin yeni çıktığını belirterek, Türkiye'nin bu konuda epey geride olduğunu söyledi.

Zemin etütlerinde, zemin sıvılaşmasının çok önemli bir yer tuttuğuna dikkat çeken Gündoğdu, İstanbul'un sahil şeridinin tamamında risk olduğunu belirtti. Gündoğdu, "Zemin etüdü yapılmadıysa, buna uygun yapılar yapılmadıysa ister bina, ister yol olsun son derece tehlike altında" ifadesini kullandı.

'1766 DEPREMİNİN TEKRARI OLACAK'

Gündoğdu, olası bir İstanbul depremi konusunda, "Yıkıcılığı çok daha fazla olacak. Şiddeti 7.5'a yakın olacak ve yüksek hızda geleceğini düşünüyoruz. Silivri civarında kırılmasını bekliyoruz. Marmara Denizi'nin son 3 senedir aktivitesi değişti. Bütün bunlara baktığımızda Silivri'den İstanbul'a doğru kırılacak olan 1766 depreminin tekrarı olacak. Bunu da hesapladık, 7.5 artı-eksi 2 diye söylüyoruz. Depremin şiddeti 7.5 büyüklüğünde olacaksa Endonezya depremindeki gibi her şey olabilir" diye konuştu.
İnşaat Mühendisleri Odası İstanbul Şube Başkanı Nusret Suna ise, "Deprem anından suya doygun zeminlerde, tekrarlı titreşim hareketlerinde zemin taşıma kapasitesini sıfırlar. Sıfırladığı anda, üzerindeki yapı da oturma ya da yana doğru yıkılma söz konusu olabilir. İstanbul ölçeğinde genelde sahil bantlarımızda sıvılaşma riski olan bölgelerimiz var. Buralarda da yapılarımızı buna göre projelendirmemiz gerekiyor" dedi.

'SAHİL BANDINDAKİ YOLLARIMIZ RİSKLİ&

Zemin sıvılaşmasının 1995 yılındaki yaşanan Kobe depremiyle ilk kez incelenmeye başlandığını söyleyen Suna, şöyle devam etti:
"Sıvılaşma çok dikkate alınması gereken bir olay. Zemin değerlendirme raporlarında eğer o parselde bir sıvılaşma riski varsa ona göre önlem alınarak inşaatın yapılması isteniliyor. Kurumlar da zaten buna göre projelerini kontrol ederler. Ama eski yapı stokumuzun buna göre yapılıp yapılmadığının incelenmesi gerekiyor. Bizlerin ısrarla söylediğimiz İstanbul'daki yapı stokunun zemin durumlarının ve zemin üstündeki yapı durumlarının incelenmesi gerekiyor."
Suna, zemin sıvılaşmasının ise şöyle özetledi: "Zemin taşıma kapasitesini sıfırlar. Tekrarlı titreşim hareketinde yani bir deprem hareketinde zemin jöleye döner. Jölenin bir taşıma kapasitesi yoktur. Bu çok kısa bir süre içerisinde oluşur. Sarsıntı hareketi bittiği zaman tekrardan eski haline döner."

Suna, "Olası bir depremde tsunami olursa sahil bandındaki yollarımız riskli. Bunlarda bir takım göçmeler, yarılmalar olacak tabii ki. Bunlara karşı, deprem bittikten sonra bizim yan kaçış yollarına ihtiyacımız var. Toplanma alanı kadar İstanbul içinde deprem sonrasında acil kaçış yollarına ihtiyaç var" dedi.

"İstanbul için ''zemin sıvılaşması'' uyarısı" haberi, 11 Kasım 2018 tarihinde yazılmıştır. 11 Kasım 2018 tarihinde de güncellenmiştir. Gündem kategorisi altında bulunan İstanbul için ''zemin sıvılaşması'' uyarısı haberi 2018 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. İstanbul için ''zemin sıvılaşması'' uyarısı 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Gündem konusunda 21 Mayıs 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Hubbard Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 23:39 THY çalışan arıyor: İstenen şartlar açıklandı
  2. 23:38 Meğer patates kızartmasına alternatifmiş!
  3. 23:35 Ortaçağ'da çatal neden günah sayıldı?
  4. 23:05 Finale Yaklaşan İnci Taneleri Dizisinde Sürpriz Gelişmeler Sızdırıldı! Seyirciler Ters Köşe Olacak!
  5. 22:59 Ayhan Bora Kaplan soruşturmasında bir komiser daha gözaltına alındı
  6. 22:57 Erdoğan'dan Müjde: Bir Ülkeye Vize Muafiyeti Getirildi!
  7. 22:50 Joe Biden'ın benzin fiyatlarını düşürmek için yeni hamlesi: 1 milyon varil satılacak
  8. 22:47 Süper Lig'de disiplin seferberliği: 8 Kulüp PFDK'ya sevk edildi
  9. 22:40 İsrail ABD baskısına dayanamadı: AP'nin ekipmanlarını iade edecek
  10. 22:31 En zararlı ekmek türü bakın hangisiymiş!
  11. 22:29 Bu ilaçları kullananlar kahve tüketimine dikkat etmeli!
  12. 22:25 Bu besin meğer kalp krizi riskini azaltıyormuş!
  13. 21:58 Sürat Kargo, A Milli Futbol Takımı'nın yeni sponsoru! Formalar hazır!
  14. 21:50 Fenerbahçe'de Ali Koç ve 4 Futbolcu PFDK Şoku Yaşadı!
  15. 21:39 Mart Ayında Türkiye'de Tarım-GFE Endeksi Büyük Artış Gösterdi
  16. 21:32 Brent petrolün varil fiyatı dün 84,49 dolara kadar yükseldi
  17. 21:30 Gizemli Dublin-New York Portalı: Yeniden Açıldı ve Yeni Kurallar Devreye Girdi!
  18. 21:26 Almanya'dan Ukrayna'ya Destek: Baerbock, Hava Savunması İçin Fon Topluyor!
  19. 21:18 Gaziosmanpaşa'daki Motosiklet Kazasında Şüpheliler Yakalandı: İçişleri Bakanı Tebrik Etti
  20. 21:12 Port-au-Prince Havaalanı Çete Şiddeti Sonrası Yeniden Açıldı
Gündem Haberleri