Kıbrıs Barış Harekatı’nın 44. yıl dönümü kutlandı

Kıbrıs Barış Harekatı’nın 44. yıl dönümü kutlandı

Kıbrıs Barış Harekatı’nın 44. yıl dönümü kut... Lefkoşa''da 20 Temmuz Barış ve Özgürlük Bayramı''nın 44. yıl dönümü çerçevesinde Dr. Fazıl Küçük Bulvarı’nda tören düzenlendi. Yavuz Çıkarma Plajı’ndan tören alanına atletler tarafından getirilen ve Kıbrıs Türk halkının bağımsızlığını simgeleyen bayrakları öperek alan Akıncı, atletleri tebrik etti.

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Kıbrıs Türk tarafının, 50 yıllık müzakere sürecinin bir daha aynı çerçevede, ucu açık, sonuçsuz bir sürecin parçası olmayacağını söyledi.

Cumhurbaşkanı Akıncı, törende yaptığı konuşmada, Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres'in, İsviçre’nin Crans-Montana kentinde gecen yıl yapılan Kıbrıs Konferansı sonrasında tarafların bir durum değerlendirmesi yapmasını ve taraflar istekliyse kendisinin yardıma hazır olacağını belirttiğini anımsattı.

"ÇÖZÜM İÇİN ARAYIŞLAR DEVAM EDECEKTİR"
Guterres'in geçici bir misyonla görevlendirdiği Jane Holl Lute’nin 23 Temmuz'da Kıbrıs'a gelerek iki liderin yanı sıra garantör ülkeleri de ziyaret etmesinin beklendiğini kaydeden Cumhurbaşkanı Akıncı, “Bilinen ve aslında kanıtlanmış bir gerçektir ki, bizim nabzımız her zaman barıştan, çözümden, iş birliğinden yana atmıştır. Biz her zaman halklar arasında barış içinde, dostane ilişkilerin savunucusu olduk” diye konuştu. Akıncı, savaşın, kan ve gözyaşı demek olduğunu, toplumların ancak barış ortamlarında gelişebileceğini ve kalkınabileceğini belirterek, “Adamızda karşılıklı kabul edilebilir bir anlaşmayla kalıcı barış koşullarını yaratmak için her türlü çabayı harcadık. Kıbrıs Türk halkı olarak, 2004 referandumunda da, Crans-Montana konferansında da ve nihayet Rum liderliğine 30 Nisan 2018 tarihinde yapmış olduğum çağrı ile de çözüm irademiz defalarca kanıtlanmıştır. Çünkü bizim çözüm hedefimiz, taktiksel bir manevra değil, stratejik bir tercih anlamında olmuştur. Bu hedefe varılamamışsa bundan sorumlu olan biz değiliz. Bir yerde sorun varsa çözüm için arayışlar da devam edecektir. Ancak 50 yıldır devam eden arayışların neden sonuç vermediğini de başta BM olmak üzere tüm tarafların ciddiyetle sorgulamasının vakti gelmiş ve geçmiştir. Kıbrıs'taki iki taraftan birini, tüm Kıbrıs'ın tek yasal sahibi sayıp diğer toplumu dışlayan, izole eden anlayışlarla çözüme değil, statükonun devamına hizmet edildiğinin artık anlaşılması gerekir” dedi.

"EŞİTLİK VE ÖZGÜRLÜK İLKELERİNDEN ÖDÜN VERMEDEN..."
Cumhurbaşkanı Akıncı, kendilerinin eşitlik, özgürlük ve güvenlik ilkelerinden ödün vermeden kararlılıkla yollarına devam edeceklerini ifade ederek, “50 yıllık müzakere sürecinin bir daha aynı çerçevede, ucu açık, sonuçsuz, takvimsiz olarak devam edemeyeceğini, böyle bir sürecin parçası olmayacağımızı bir kez daha belirtmeyi görev biliyorum.” şeklinde konuştu.

Konuşmaların ardından Gençlik Dairesi Halk Dansları ekibi, Polis Motorlu Tim ekibi ve Türk Silahlı Kuvvetleri Mehteran Birliği gösteri sundu. Törene, KKTC Cumhurbaşkanı Akıncı ve Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’ın yanı sıra AKP Ankara Milletvekili Tuğrul Türkeş ve Erzurum Milletvekili Recep Akdağ, TBMM Başkan Vekili Levent Gök, Türkiye'nin Lefkoşa Büyükelçisi Derya Kanbay, TSK Temsilcisi Orgeneral Atilla Gülan, Kıbrıs Türk Barış Kuvvetleri Komutanı Tümgeneral Yılmaz Yıldırım, Güvenlik Kuvvetleri Komutanı Tuğgeneral Tevfik Algan, diğer askeri yetkililer ve vatandaşlar katıldı.

"Kıbrıs Barış Harekatı’nın 44. yıl dönümü kutlandı" haberi, 20 Temmuz 2018 tarihinde yazılmıştır. 20 Temmuz 2018 tarihinde de güncellenmiştir. Gündem kategorisi altında bulunan Kıbrıs Barış Harekatı’nın 44. yıl dönümü kutlandı haberi 2018 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Kıbrıs Barış Harekatı’nın 44. yıl dönümü kutlandı 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Gündem konusunda 23 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Hubbard Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 21:06 Koç Holding'den Uyarı: Sahte Hesaplar ve Web Siteleri!
  2. 20:56 İflas Dalgası Sürüyor: Türkiye'nin İki Dev Şirketi Daha Battı!
  3. 20:47 Tüm Tazminatı Almak İçin Yeni Bir Yöntem Geliyor! İstifa Edenler Dikkat!
  4. 20:38 Moda Devi Krizde! Firma İflas Etti ve 100'den Fazla Mağazasını Kapatmayı Planlıyor!
  5. 20:33 ASELSAN'ın Yeni Silahı "Ejderha"! Uzaktan Durma Yeteneğiyle Herkesi Şaşırtıyor!
  6. 20:28 Sigortadan ödeme alabilmek için gerçekleştirdikleri yöntemler tüyler ürpertici!
  7. 20:26 Boğaziçi Üniversitesi'nde Tarihi Bir Durum: İlk Seçilmiş Rektör Okula Alınmadı!
  8. 20:23 Bakan Güler'den Irak İşbirliği ve Savunma Güncellemeleri: Ortak Harekat Merkezi ve F-16 Süreci
  9. 20:21 Apple, Çin Pazarında Zorlu Bir Döneme Giriyor!
  10. 20:20 Uzayda o tehlikelerden koruyor: Akrep derisinden üretiliyor ve Türk yapımı!
  11. 20:14 Trafik sigortasında yeni bir dönem başlıyor!
  12. 20:06 Milli Eğitim Bakanı, öğretmen atamalarıyla ilgili kesin bir rakam verdi
  13. 19:59 Yıllar sonra altın fiyatlarında bir ilk yaşandı!
  14. 19:55 Bademli Magnum dondurmalarının iki ülkede de geri çağrılmasına karar verildi
  15. 19:47 Türk firmasının çığır açan buluşu: Eski aracınızı elektrikli hale getirin!
  16. 19:41 Özgür Özel, eski cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'i ziyaret etti
  17. 19:30 Rusya, Türk Hava Yolları'nın Rus Vatandaşlarına Meksika ve Arjantin Seyahatlerinde Uyarı Yaptı
  18. 19:27 EPA'nın Yeni Standartları: Ağır Yük Araçlarında Emisyon Kısıtlamaları ve Elektrikli Araç Endişeler
  19. 19:24 İsmailağa Cemaati'nde Lider Değişimi: Fikri Doğan Yeni Şeyh Olarak İlan Edildi
  20. 19:21 Patiswiss AG: Türkiye'deki 'Küflü Çikolata' Krizi Hakkında Önemli Açıklama!
Gündem Haberleri