''Migros yalan söylüyor''

''Migros yalan söylüyor''

''Migros yalan söylüyor'' Nakliyat İş önderliğinde direnişe devam eden Uyum/Makro işçileri, Migros’un ’20 Eylül’de alacakların yarısının ödeneceği’ yönündeki sözünü tutmaması üzerine Beylikdüzü’nde bulunan 5M Migros’a girerek eylem yapmış, 15 işçi polisin sert müdahalesine maruz kalarak gözaltına alınmıştı. Olayın ardından açıklama yapan Migros, ‘borçların bizimle alakası yok’ dedi, Nakliyat İş Sendikası ise bu açıklamaya

Nakliyat İş’ten yapılan açıklamada işçilerin uzun süredir Migros’larda eylemler yaptığı ve Migros’un bu haklarla alakasının olmadığına dair herhangi bir açıklama yapmadığı belirtildi.

Açıklamada Migros ve Makro Market’in işçilere ‘tazminatlarının yarısından vazgeçmeleri halinde diğer yarısını hemen ödeme’ sözü verdiğini ve bazı işçilerin bunu kabul ederek Makro Market’in ‘Migros’tan para geleceğini’ söylediği tarih olan 20 Eylül’e kadar eylemleri durdurduğu ifade edilerek, Migros’un sözünü tutmamasının ardından eyleme geçildiği belirtildi.

Migros’un ‘işçilerin haklarıyla ilgili sorumluluk taşımadığını’ ileri sürdüğü açıklaması şöyle:
Nakliyat İş Sendikası tarafından bu açıklamaya verilen cevap ise şöyle oldu:

'MİGROS YALAN SÖYLEMEKTEDİR'

Sendikamız, Migros tarafından satın alınan Makro Marketten satın alınan ve yasal tazminatları  ödenmeyen Uyum Market işçilerinin mücadelesine sahip çıkmaktadır.

Satın alma ile beraber Uyum Market işçilerinin tazminatları ödenmemiştir.

Sendikamız, Uyum Market işçileri ile birlikte  yasal hak mücadelesine sahip çıkarak, haziran-temmuz aylarında Migros Genel Müdürlüğü ve mağazalarında demokratik haklarını kullanarak yasal çerçevede eylemler yapmıştır.

31 Temmuz’da Migros işvereni ödeme yapmayı kabul etmiştir. İşverenin talebi üzerine de 150 kişilik ödeme yapılacak işçilerin listesini göndermiştir. Ve sendikamız bu konu ile ilgili kamuoyuna basın açıklaması yapmıştır. (Ek 1)

Migros işvereninin bu açıklamaya karşı sorumlu olmadığına ilişkin bir karşı açıklaması olmamıştır. Ve vermiş olduğu sözü kabul etmiştir. Migros sözünü yerine getirmeyince eylemler tekrar başlamış, Kurban Bayramı öncesinde ödemelerin yarısının Eylül ayının 20’sinde diğer yarısını da birkaç hafta içerisinde ödeneceği sözünü vermiştir.

Ancak bu arada bu yasal hak mücadelesini provoke etmek için Makro Market ve Migros kabul edilmez bir yönteme başvurmuşlardır. İşçilere kıdem tazminatlarının yarısından noter kanalı ile feragat edenlere diğer yarısını hemen ödeneceği açıklaması yapmıştır. (Ek 2)

İşçilerin yasal haklarının açıktan ahlaksızca gaspına yönelik provokasyonu sonucu bazı işçiler feragatname karşılığı tazminatlarının yarısını almıştır ve 20 Eylüle kadar da herhangi bir Migros Mağazasında eylem yapılmamıştır.

Migros Eylül ayının 20’sinde vermiş olduğu sözü yerine getirmemiş yapması gereken ödemeyi yapmamıştır.

Migros’un vermiş olduğu sözü hiçbir açıklama yapmadan yerine getirmemesi üzerine 23 Eylül günü 5M Migros Beylikdüzü mağazasında demokratik haklarını kullanan Uyum/Market işçileri eylem yapmışlar, Mağazadan sloganlarla çıkan işçilere polisin müdahalesi sonucu 15 işçi gözaltına alınmıştır. İşçiler ifadeleri alındıktan sonra Beylikdiüzü Polis Karakolundan bırakılmışlardır.

Migros’un bu gün yaptığı kamuoyuna yönelik açıklaması gerçeği yansıtmamaktadır.  (Ek 3).  Migros verdiği sözden sorumludur.

Migros, Uyum Market işçilerine verdiği sözü yerine getirmelidir. Migros’un Makro Market’e yapacağı ödeme vardır ve işçi alacaklarının her zaman hukuki olarak önceliği vardır.

Migros sorumluluklarını, verdiği sözü yerine getirene kadar Uyum/Makro Market işçilerinin mücadelesi sürecektir.

Baskılar, Gözaltılar, İşçileri Satın Alma Girişimleri Bu Hak Mücadelesini Engelleyemez.

Nakliyat İş sendikası, Makro Market’in Hukuk Bürosu tarafından işçilere gönderilen Av. Mesut Kababcı imzalı yazıyı da paylaştı. Yazıda Hukuk Bürosu’nun işçilere açıkça Migros’un para ödeyeceğini ve işçilerin kıdem tazminatlarının bir bölümünün bu parayla karşılanacağı ancak karşılığında işçilerin tazminarlarının yüzde 50’sinden vazgeçmeler gerektiği ifade ediliyor.

Açıklama şu şekilde:

“Değerli İş Arkadaşım,

Bilindiği üzere İstanbul ve Antalya’da bulunan mağazalarımızı gerekli resmi izinler tamamlandıktan sonra Migros Ticaret AŞ’ne devretmiş bulunmaktayız.

Devir sürecinde dükkan sahiplerinin iradesi öncelikli olduğu için dükkan sahibinin rıza göstermediği bazı mağazaları devir kapsamından çıkartmak zorunda kaldık. Bu nedenle devir işleminden beklenen satış bedeli 1/3 oranında düşmüştür. Kalan satış bedelinin yarıdan fazlası da mahkeme kararı gereği blokeli olduğundan ve devir işlemi öngördüğümüz şekilde devam etmediğinden dolayı tazminatlarınızın ödenmesi gecikmiştir.

Mahkeme kararı gereğince blokede tutulan meblağın haricinde gelen paraların tamamı sizlerin de dahil olduğu personel maaş ödemelerinde kullanılmıştır.

Devralmış olduğu mağazalarda çalışan personelin kıdem tazminatları için ödenmek üzere Migros Ticaret A.Ş. kalan 4.500.000 TL’yi şirketimize gönderecektir

Yapılan sözleşme gereği, bu paranın tamamı Migros’un aldığı mağazalarda çalışmış personellerin kıdem tazminatlarının ödenmesinde kullanılacak olup takdir edileceği üzere gelen meblağ ile tazminatların tamamının ödenmesi imkânı yoktur.

Bu nedenle, tazminat alacağınızın % 50’sinden noter kanalı ile feragat etmeniz halinde kalan tazminat alacağınız hesabınıza ödenecek olup işlemler için irtibat bilgisi aşağıdadır.”

'TEMMUZ’DA DA SÖZ VERİLMİŞ'

Nakliyat İş ayrıca, 21 Temmuz tarihinde sendikadan yapılan ve Migros’un tazminat ödemeyi kabul ettiğini beyan eden açıklamayı da paylaştı.

Paylaşılan bu açıklamada ise şu ifadeler yer alıyor:

Migros, Mücadele Eden, Direnen Uyum/Makro Market İşçilerinin Kıdem Tazminatlarını Ödemeyi Kabul Etti.

Yaşasın Uyum/Makro Market İşçilerinin Mücadelesi ve Direnişimiz..

Uyum Marketlerin İstanbul, Tekirdağ’daki tüm mağazaları ile Antalya’da bulunan Makro Market olmak üzere toplam 73 mağaza Migros tarafından satın alınmıştı. Mağazalarda çalışan 1500 işçinin kıdem tazminatının nasıl ve ne zaman ödeneceği konusunda bir açıklama yapılmamıştı.

Sendikamız, yasal tazminatları ödenmeyerek ortada bırakılan Uyum/Makro Market İşçilerine sahip çıkmıştır. Bir ayı aşkın süreden beri yasal olarak da sorumlu olan Migros’a ait mağazalarda Migros, 5M Migros, Macro Center Mağazalarının İstanbul’da bulunduğu yerlerde ve  AVM’lerde eylemler yapılmıştır. Ankara’da Makro Market’in Genel Müdürlüğüne gidilmiş, işverenlerle görüşme yapılmıştır. AVM’lerde eylemlerin yasaklanması üzerine mağazalarda kasa kilitleme eylemleri yapılmıştır. 11 aydan beri gasp edilen kıdem tazminatları için ve sarı sendikacılığa karşı mücadele eden Real Market Direnişçileri ile ortak eylemler yapılmıştır. Meydan AVM’de bir Makro Market işçisi gözaltına alınmıştır.

Bugün itibarı ile Migros İşvereni, Uyum/Makro Market İşçilerinin Kıdem Tazminatlarını ödemeyi kabul ettiğini açıklamıştır. Kıdem Tazminatları önümüzde ki hafta ödenecektir.

Uyum/Makro Market İşçileri Mücadele Ederek, Direnerek Kazandı.

Yaşasın Uyum/Makro Market İşçilerinin Örgütlü Mücadelesi.

Uyum/Makro Market İşçileri Kazandı Sıra Real Market Direnişinde. 31/07/2018

                                                                     

"''Migros yalan söylüyor''" haberi, 25 Eylül 2018 tarihinde yazılmıştır. 25 Eylül 2018 tarihinde de güncellenmiştir. Gündem kategorisi altında bulunan ''Migros yalan söylüyor'' haberi 2018 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. ''Migros yalan söylüyor'' 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Gündem konusunda 20 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Hubbard Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 09:41 Metin Akpınar'ın kızı "Annem Ümit Besen yüzünden hapse girdi" dedi, cevap gecikmedi
  2. 09:34 Ali Yerlikaya duyurdu: 'Odacılar' suç örgütü çökertildi: 34 kişi yakalandı
  3. 09:28 2024 Çin GP: Yılın ilk sprint yarışını Max Verstappen kazandı
  4. 09:25 Mısır Dışişleri Bakanı Samih Şukri, bugün Türkiye'ye geliyor
  5. 09:18 Soldaki AK Parti'li İlçe Belediye Başkanı Sağdaki Almanya Başbakanı
  6. 09:15 Resmi Gazete'de yayımlandı: Prof. Dr. Ömer Çınar AYM üyesi seçildi
  7. 08:57 Irak'ta Haşdi Şabi karargahına hava saldırısı
  8. 08:53 Fiyat yarı yarıya düştü: Yeni Tesla Model Y Türkiye'de satışta
  9. 08:46 İzzet Yıldızhan, 23 yıllık eşiyle ilk kez ortaya çıktı
  10. 08:41 Ozan Akbaba’nın “Çırak” dizisine yeni oyuncular katıldı
  11. 08:35 Erdoğan “Kâr amacı güdülmüyor” demişti: Tarım Kredi Market’in 2023’te kâr ettiği ortaya çıktı
  12. 08:29 AK Partili Nihat Zeybekci: Bebek katliamını kınıyoruz ama İsrail'le ticaret anlaşmamız var
  13. 08:24 Cemevleriyle ilgili yeni karar Resmi Gazete'de
  14. 08:18 DEM Parti'den Bakan Yerlikaya'ya tepki: Kayyum yolsuzluklarını ve bıraktıkları borçları inceleyin
  15. 08:11 Fehmi Koru: AK Parti’ye yakın yazarlar ‘Bayrak değişimi yaşanacak’ diyorlar
  16. 08:07 Murat Ağırel yazdı: ‘Belediyenin içinden geçmişler’
  17. 08:05 Meteoroloji uyardı: Meteoroloji'den çok sayıda kente kuvvetli yağış ve fırtına uyarısı
  18. 05:47 Sadettin Saran açıkladı: Göreve gelirsek Fenerbahçe’yi şampiyon yapacağız
  19. 05:35 Başkentte ucuz alışverişin adresi! Markette fiyatlar artarken orada düşüyor
  20. 05:31 Otomobillerde Nisan ayı kampanyasını başlattı! Bu listeye bakmadan karar vermeyin
Gündem Haberleri