Soma''da işten atılanların yerine Çin''den işçi getirildi

Soma''da işten atılanların yerine Çin''den işçi getirildi

Soma''da işten atılanların yerine Çin''den i... Geçtiğimiz nisan ayında, Soma Kolin termik santrali inşaatında çalışırken işten atılan 2 bin işçinin yerine, Çin''den getirilen işçilerin çalıştırılmaya başlandığı öne sürüldü.

Kolin Şirketler Grubu bünyesinde yer alan Hidro-Gen A.Ş. tarafından Manisa’nın Soma ilçesinde yapımı devam eden Soma Kolin termik santrali inşaatında çalışan 2 bin taşeron işçi, geçtiğimiz nisan ayında işten atıldı. Efor Endüstriyel adlı taşeron şirket ile Kolin arasında yaşanan anlaşmazlık nedeniyle işlerine son verilen işçilerin yerine çalışmak üzere, Çinli işçiler getirildiği ileri sürüldü.

Bu iddia, hali hazırda santral inşaatında çalışmayı sürdüren, ismini vermek istemeyen işçiler tarafından dile getirildi.

Öte yandan Tütün-Sen Genel Başkanı ve Çiftçi-Sen Genel Sekreteri Ali Bülent Erdem de, sosyal medya hesabından "Soma'daki Termik Santral inşaatına Kolin Çin'den işçi getiriyor. 1500 işçiden 500'ü geldi bile. Soma bir Çin'den göç almamıştı" paylaşımında bulundu. 

ÖDENECEK ÜCRET 300 DOLAR
Mezopotamya Ajansı'nın haberine göre yapımı süren termik santrale mühendislik hizmetleri veren ve teknolojik ekipman tedariki yapan Çinli şirket Harbin Electric International (HEI) arabuluculuğunda ilk etapta 500 adli Çinli işçi, santral inşaatında çalıştırılmak üzere Soma’ya getirildi. Getirilen bu Çinli işçilere ödenmesi kararlaştırılan ücret miktarı ise, sadece 300 dolar.

Ülkede yaşanan ekonomik kriz nedeniyle işsiz sayısı her geçen gün artarken, getirilen bu 500 Çinli işçi hemen işe başlatıldı. 4 bin 500 yerli işçinin çalıştırıldığı inşaatta hali hazırda teknik personelle birlikte 650 Çinli çalıştırılıyor. Ancak Çin’den yakın zaman içerisinde 2 bin işçinin daha getirilmesinin planlandığı öğrenildi.

Getirilen Çinli işçiler, diğer işçilerden ayrı bir noktada kendileri için ayrılan koğuşlara yerleştirildi.

'ÇİNLİ İŞÇİLERİN GELMESİYLE İŞÇİ KIYIMI BAŞLADI'
Santral inşaatında çalışan yerli işçiler, Çinli işçilerin getirilmeye başlanması sonrası şirket tarafından sudan sebeplerle işçi kıyımına başlandığını da ifade etti. Bu durum yerli işçiler arasında huzursuzluğa yol açmış durumda.

Çinli işçilerin çalışma saatlerinde rahat olduklarını, firma yöneticilerin kendilerine bir şey demediğinden yakınan işçiler, kendilerinin ise çalışma saatlerinde ellerine telefonlarını almalarının kovulma sebebi olduğunu ifade etti. 

İşçiler, bu duruma dair tepkilerini ise şu sözlerle gösterdi: “Soma’da işsizlik had safhada. Bu kadar işsiz varken dışarıdan Çinli işçiler getirildi. Artık ekmeğimizi kaybetmemek için bizler ve Çinliler birbirimize girebiliriz. Genel anlamda insan muamelesi görmüyoruz. İkinci sınıf muamelesi görmek istemiyoruz. Her şeyin eşit bir şekilde yürümesini istiyoruz. Çinli işçiler kendi ülkelerinde çalıştırılması gerekirken, işsizlik oranının yüksek olduğu yere getirilip, çalıştırılıyor.”

TEPKİMİZ ‘IRKÇI’ DEĞİL
Bu tepkilerinin “ırkçılık” olarak algılanmaması gerektiğinin altını çizen işçiler, Çinli işçilerin ucuz iş gücü olarak çalıştırılmaları nedeniyle kendi ülkelerinde işsiz kalmalarının ahlaki olmadığını dile getirdi.

İşçilerin dile getirdiği bu iddiaları yöneltmek için aradığımız Kolin Şirketler Grubu’nun santral görevlisi, şu an yetkili hiç kimsenin olmadığını belirterek, “Bu konuda yetkili biri gelirse size ancak döneriz. Şu anda kaç Çinli işçi çalıştırıldığına dair biz de yetki sahibi değiliz” yanıtı verdi. Ancak bu görüşme sonrasında herhangi bir geri dönüş olmadı.

"Soma''da işten atılanların yerine Çin''den işçi getirildi" haberi, 18 Temmuz 2018 tarihinde yazılmıştır. 18 Temmuz 2018 tarihinde de güncellenmiştir. Gündem kategorisi altında bulunan Soma''da işten atılanların yerine Çin''den işçi getirildi haberi 2018 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Soma''da işten atılanların yerine Çin''den işçi getirildi 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Gündem konusunda 29 Mart 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Hubbard Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 16:38 Hasan Can Kaya'dan Şaşırtan Açıklama: 'Hayranımla Birlikte Olurum'
  2. 16:34 Brad Pitt ve Penelope Cruz, Fransız Moda Devi İçin Unutulmaz Bir İşbirliğine İmza Attı
  3. 16:29 Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov'dan Çarpıcı Açıklamalar: Terör Saldırısı ve Ukrayna'nın Barış Planı
  4. 16:27 Gurur Verici Başarı: Dev Türk Şirketi NATO'dan Dev İhale Kazandı!
  5. 16:27 İstanbul'da CHP'ye Yelken Açan İlçeler: Artıbir Araştırma'dan Çarpıcı Veriler
  6. 16:26 Huawei, 2023'te Gelirlerini Artırarak Başarıyı Yakaladı
  7. 16:23 Balıkesir'in 'Kirli Hanım' Peyniri Norveç'te Bronz Madalya Kazandı
  8. 16:12 Goldman Sachs Türkiye analizi yaptı: Yerel seçimler Türkiye'nin ekonomisini nasıl etkileyecek?
  9. 16:12 Yeniden Refah Partisi'nin adayı, AKP'nin lehine geri adım attı!
  10. 16:04 Fenerbahçe'nin Transfer Hızı: Lorran ve Rodriguinho Gündemde!
  11. 15:58 ABD'de Şubat Ayında Tüketim Harcamaları Yükseldi, Ancak Gelirler Beklentilerin Altında Kaldı
  12. 15:55 Mossad Başkanı Hamas ile Rehine Takası Önerdi, Netanyahu Reddetti
  13. 15:52 Güven Hokna'nın Set İtirafı: Yaprak Dökümü'nde Tuvalet Temizliği!
  14. 15:47 Kırlangıçların Uzun Mesafeli Uçuş Yetenekleri: İsveç Araştırması Detayları Ortaya Çıktı
  15. 15:33 RTÜK, Yerel Seçim Öncesi Siyasi Reklamların Yasaklanacağını Duyurdu!
  16. 15:28 Fiorentina, Zaniolo Hamlesiyle Transfer Pazarında Hareketlilik Yaratıyor
  17. 15:21 İsrail'in Halep'e Hava Saldırısında 38 Kişi Öldü
  18. 15:15 Beşiktaş, 2024-2025 Sezonu İçin Transfer Komitesi Kurdu
  19. 15:10 Xabi Alonso, Gelecek Sezon İçin Kararını Verdi: Leverkusen'de Kalacak!
  20. 15:05 Kurtuluş Kuş'un Evlilik Heyecanı Acı Haberle Karıştı: Eşi Nezaket Şimşek'in Düşük Haberi
Gündem Haberleri