''TÜİK gerçekleri manipüle ediyor''

''TÜİK gerçekleri manipüle ediyor''

''TÜİK gerçekleri manipüle ediyor'' CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba,"TÜİK gerçekleri manipüle ediyor" dedi ve ekonomik çöküşü anlattı.

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Emek Büroları Koordinatörü Veli Ağbaba, yaşanan siyasi ve ekonomik krizin işsiz sayısını artıracağını belirterek, "TÜİK eliyle işsiz sayısını düşük gösterip sorunun üstünü örtmek isteyenler, iktidarları için ülkeyi ateşe atıyorlar" dedi.

'EKONOMİK ÇÖKÜŞ İŞSİZLİĞİ TETİKLEYECEK'

TÜİK’in açıkladığı son verilere göre Mayıs 2018’de işsizlik oranının yüzde 9,7 seviyesinde gerçekleştiği belirtildi. İşsiz sayısının geçen yılın aynı dönemine göre 89 bin kişi azalarak 3 milyon 136 bin kişiye düştüğü belirtilen TÜİK açıklamasının gerçeklerden uzak olduğunu belirten CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, konuyla ilgili yazılı bir açıklama yaptı.

TÜİK verilerinin dar tanımlı işsizlik tanımından yola çıkarak aylardır iş arayan fakat bulamayan, kayıt dışı olarak çalıştırılan, sadece sezonluk işlerde çalışanların işsiz sayılmadığını belirten Ağbaba, "Dolayısıyla TÜİK verileri Türkiye'deki gerçek işsiz sayısını vermekte gerçekçi değildir. TÜİK gerçekleri manipüle ediyor. TÜİK açıkladığı verilere göre mevsim etkilerinden arındırılmış işsizlik yaklaşık 93 bin kişi artmış durumdadır.

Bu da işsizlik oranının yüzde 10,6 olarak gerçekleşmiş, işsizlik oranı bundan önceki dönemde olduğu gibi tek hanelere düşmemiştir. Ayrıca yaşanan kur krizine bağlı olarak son bir ayda bir çok iş yerinde toplu işten çıkarmalar yaşandığı kamuoyuna yansımış durumdadır. Ülkemizde yaşanan siyasi ve ekonomik belirsizliklerin devam etmesi durumunda işsizlik oranları ne yazık ki artarak devam edecektir" dedi.

GENÇLER GÜNDEN GÜNE BUNALIMA SÜRÜKLENİYOR

"İŞKUR'un Temmuz 2018 verileri işsizlik oranlarının artış eğilimi olduğunu bizlere göstermektedir" diyen Veli Ağbaba, "2017 Temmuz döneminde 2 milyon 491 bin olan kayıtlı işsiz sayısı Temmuz 2018’de 130 bin artarak 2 milyon 621 bine yükselmiştir. Bu veriler bize işsizliğin açıklanandan ziyade gerçek boyutunu gözler önüne sermektedir. Açıklanan verilere göre işsizliğin kıskacında en çok bulunanlar gençler ve kadınlardır.

Ülkemizde genç işsizlik sorunu ne yazık ki kangrene dönüşmüş vaziyettedir. Tarım dışı genç işsizlik oranı % 20,6 oranındadır. Ayrıca ne istihdamdan ne de eğitimden yararlanamayan gençlerin oranı % 21,9 oranındadır. Bu da AKP iktidarının gençlere dönük herhangi bir program gerçekleştiremediği gençleri günden güne güvencesizliğe ve bunalıma sürüklediğinin bir göstergesidir" ifadelerini kullandı.

AYRIMCI SÖYLEMLER KADINLARI İSTİHDAMDAN UZAKLAŞTIRIYOR

AKP iktidarının yıllarca kadınlara yönelik ortaya koyduğu ayrımcı söylemler ve politikaların, kadınların çalışma yaşamından dışlanmasına yol açtığını kaydeden CHP Emek Büroları Koordinatörü Veli Ağbaba "Kadınların çalışma yaşamından koparılıp eve hapis edilmesi istihdamdan silinmelerine sebep olmuştur. Ülkemizde genç kadın işsizliği % 23,2, kentsel kadın işsizliği ise % 27,6 olarak hesaplanmıştır. Güvencesizlik ve işsizlik en çok kadınlarımızı etkilemektedir" ifadelerini kullandı.

SON EKONOMİK KRİZ ÇARPIK VE EŞİTSİZ SOSYAL DOKUYU İYİCE BOZDU

Ağbaba açıklamasının devamında; "Adeta aylardır 'geliyorum' diyen ekonomik kriz, ülkemizin çarpık ve eşitsiz sosyal dokusunu iyice bozmuştur. Milyonlarca işçi ve emekçi açlık ve yoksulluk sınırı altında yaşamakta, istihdam olanağına erişemeyen milyonlarca kişi iş bulma ümidini ne yazık ki kaybetmektedir. Her gün ortaya atılan büyüme söylemleri gerçek işsizlik oranları ve yoksulluk oranları göz önüne alındığında adeta bir yalandan ibarettir.

İktidar işsizlik sorununa eğer gerçekten bir çözüm bulmak istiyorsa; güvencesiz çalışma biçimleri yerine, kadrolu ve güvenceli istihdam artışının sağlamalı, iş başında eğitim adı altında çırak, stajyer, kursiyerlerin ucuz işgücü olarak kullanılmasının önüne geçilmesi ve kamuda istihdamın arttırılmasına öncelik vermelidir. Aksi takdirde kamuoyu önünde açıklanan işsizliğin %5’lere indirilmesi sözü toplumu oyalayan birer ifade olmaktan öteye geçemeyecek, kendi krizlerinin bedelini hem çalışanlara hem de işsizlik kıskacında olan yurttaşlarımıza ödetmeye devam edecektir" dedi.

"''TÜİK gerçekleri manipüle ediyor''" haberi, 17 Ağustos 2018 tarihinde yazılmıştır. 17 Ağustos 2018 tarihinde de güncellenmiştir. Gündem kategorisi altında bulunan ''TÜİK gerçekleri manipüle ediyor'' haberi 2018 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. ''TÜİK gerçekleri manipüle ediyor'' 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Gündem konusunda 19 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Hubbard Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 01:12 Yüzyıllık bir geçmişe sahip olan dondurma fabrikası, beklenmedik bir şekilde iflas etti
  2. 01:00 TBMM'nin İliç Komisyonu üyeleri Resmi Gazete'de yayımlandı
  3. 00:53 Elite World Hotels & Resorts, Van Kahvaltısını Türkiye'nin Dört Bir Yanına Taşıyor
  4. 00:51 ABD, Filistin'in BM'ye tam üyelik başvurusunu veto etti
  5. 00:51 Resmi Gazete 19 Nisan 2024 kararları
  6. 00:50 Dubai'yi Vuran Şiddetli Yağış: Okullar Tatil, Havalimanı Sular Altında
  7. 00:47 Dilan ve Engin Polat'a bir suçtan mahkemeden tahliye kararı çıktı
  8. 00:47 Türk Bilim İnsanlarından Şaşırtıcı Keşif: Beyin Hücrelerinde Mikroplastik Tespit Edildi
  9. 00:44 Bugün yüzde 25 zam gelmişti: Kırmızı ete yüzde 50 zam daha açıklanmış bulundu!
  10. 00:43 Sigorta Sektöründe Önemli Gelişmeler: Kefalet Sigortası ve ZAS'ın Hayata Geçmesi Öngörülüyor
  11. 00:41 Prof. Dr. Naci Görür' den Tokat Depremleri İçin Uyarı: "Dikkatli Olunmalı"
  12. 00:35 Tokat'ta Son 24 Saatte 5 Deprem: Vatandaşlar Büyük Korku Yaşıyor
  13. 00:29 Tokat'ın Sulusaray İlçesinde 4.1 Büyüklüğünde Deprem: AFAD Açıkladı
  14. 00:23 Okul Etkinliği Sırasında Tavuk Pilavı Yiyen Öğrenciler Zehirlendi: 48 Öğrenci Hastaneye Kaldırıldı
  15. 00:22 ABD, BM'de Filistin Devleti'nin Tanınmasına "Hayır" Diyor
  16. 00:20 Manisa Selendi'de Okul Servisi ile Kamyonet Çarpıştı: 9 Öğrenci Yaralı
  17. 00:16 UNFPA'nın Raporu: Cinsel Sağlık ve Üreme Sağlığı Eşitsizlikleri Artıyor
  18. 00:13 1 Mayıs'ın Taksim'de Kutlanması İşçi Sınıfının, Halkın Hakkıdır!
  19. 00:13 İran Cumhurbaşkanı, İsrail ile savaş ortamında sert uyarıda bulundu
  20. 00:10 Bill Gates, ''Milletlerden'' büyülenmiş olduğunu açıkladı
Gündem Haberleri