Türkiye bir büyük depreme daha hazır değil!

Türkiye bir büyük depreme daha hazır değil!

Türkiye bir büyük depreme daha hazır değil! Türkiye’nin deprem haritası 22 yıl aradan sonra güncellendi. Yeni haritaya göre; 46 ilde deprem tehlikesi riski azalırken, 6 ilin ise deprem tehlikesi oranı arttı. Ayrıca eski haritada binaların yüzde 44’ü tehlikeli grupta yer alırken yeni haritada bu oran yüzde 26’ya düştü. Bilim insanları ise 10 yıl içerisinde 7’den büyük deprem beklendiği söylüyor. Peki Türkiye daha 17 Ağustos depremin bile yar

17 Ağustos 1999 Marmara Depremi’nin 19’uncu yılını geride bıraktık. Kentlerin, yapıların depreme hazır hale gelmesi için adımlar atılması gerekirken elimizde, yok edilen acil toplanma alanları, inşaat rantının ele geçirdiği kent planlaması ve iktidarın imar affıyla ruhsatlandırdığı deprem güvenliği olmayan milyonlarca yapı var. Halk, olası bir depremde bunların faturasını ödeyecek.

YILDIRIMDAN İTİRAF: DEPREM TOPLANMA ALANLARI YETERSİZ

Yerel seçimlere sayılı günler kala, deprem toplanma alanları İstanbul’un adaylarının neredeyse hepsinin gündeminde. Hatta bugün AKP İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adayı Binali Yıldırım, ‘Allah korusun bir deprem olacak, bunu hepimiz biliyoruz. Hazır olmamız lazım. Yeşil alanımız, depremde toplanma alanlarımız bile yetersiz. Depreme, deprem riskine karşı behemehâl yenilenmesi gereken binalarımız var’ dedi.

HALKIN MÜHENDİSLERİ UYARIYOR

Politeknik‘in (Halkın Mühendisleri, Mimarları ve Şehir Plancıları), 17 Ağustos depremi yıl dönümünde hazırladığı Deprem Güvenliği ve Kentler Broşüründe yer alan bir yazıda olası depreme karşı önemli uyarılar yer alıyor. 19 Ağustos 2015 tarihinde yayımlandı Kocaeli Gölcük merkezli 17 Ağustos 1999 Marmara Depremi’nin üzerinden 19 yıl geçti. Resmi rakamlara göre 17 bin 480 kişi yaşamını yitirdi, 23.781 kişinin yaralandı. Gölcük’te, Kocaeli’de on binlerce konut farklı oranlarda hasar gördü. İstanbul’da da yıkıma neden olan Marmara Depremi, Türkiye’de yapı güvenliğinin ne denli zayıf olduğunu göstermişti. 99 Marmara Depremi’nin ardından yıkıma neden olan plansız, denetimsiz, bilim dışı kent politikaları değişmedi, deprem güvenli kentlerin inşası için hiçbir düzenleme yapılmadı. 2012’de ülke genelinde kentsel dönüşüm uygulamaları için çıkarılan 6306 Sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun yapıların deprem güvenliğini sağlamak yerine, inşaat patronlarının diledikleri bölgeyi proje alanı yapmasının önünü açtı.

İMAR AFFI GÜVENSİZ YAPILARA GÖZ YUMDU

Güvensiz yapı stoku için tespit, iyileştirme, güçlendirme yapılması gerekirken, AKP iktidarı seçim öncesi imar affı çıkardı. Kamusal alanların talanını meşrulaştıran, plansız kentleri yasalaştıran bu af aynı zamanda milyonlarca insanın yaşadığı ve güvenli yapı gerekliliklerini sağlayıp sağlamadığına dönük denetime girmeyen yapılara yapı ruhsatı sağladı. İmar affı yönetmeliğinde ‘Yapının depreme dayanıklılığı ve yapının fen ve sanat norm ve standartlarına aykırılığı hususu yapı malikinin sorumluluğundadır’ denilerek ruhsat verildi. Türkiye genelinde Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum basına verdiği bilgiye göre yasa uygulanmaya başladığı günden bugüne kadar 2,5 milyonu aşkın başvuru yapıldı, 133 bin 64 yapı için “Yapı Kayıt Belgesi” verildi. Başvuruların 31 Ekim’e kadar süreceği göz önüne alınırsa sayı daha da artacak. AKP iktidarının ‘affettim gitti’ dediği ve depreme karşı güvenli olmayan bu yapılar halkın can güvenliğini yok sayacak.

YAPI DENETİMİ HALA MÜTEAHHİTLERİN ELİNDE

Marmara Depremi sonrası çıkarılan 4708 Sayılı Yapı Denetimi Hakkında Kanun, yapının proje, projeye uygun imalat, nitelikli malzeme kullanımı gibi temel üretim süreci müteahhitlere emanet etti. Yeni inşa edilen yapıları, yapı sahiplerinin seçtiği ve finanse ettiği yapı denetim şirketleri ‘denetliyor’.

AFETE DAVET VAR

Yapıların güvenliğinin yanı sıra kentlerdeki olası afet durumlarında geçici veya sürekli toplanılabilecek, halkın barınma, beslenme, sağlık gibi temel ihtiyaçlarının karşılandığı acil toplanma alanları konusunda da gereklilikler yerine getirilmedi. Kent içinde kalmış acil toplanma alanları iktidar eliyle yapılaşmaya açıldı. İstanbul’da acil toplanma alanları üzerine rezidans projeleri, AVM’ler yapıldı. Marmara Depremi’nin ardından belirlenen 480 acil toplanma alanı yapılaşmalar sonrasında 100’ün altına indi. İstanbul Büyükşehir Belediyesi Afet Koordinasyon Merkezi konuyla ilgili bilgilendirme de yapmıyor. Yapı güvenliğinin yok sayılmasının ardından afet durumunda toplanma alanlarının da yok edilmesi depremin yaratacağı yıkımı katlamış olacak.

"Türkiye bir büyük depreme daha hazır değil!" haberi, 21 Şubat 2019 tarihinde yazılmıştır. 21 Şubat 2019 tarihinde de güncellenmiştir. Gündem kategorisi altında bulunan Türkiye bir büyük depreme daha hazır değil! haberi 2019 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Türkiye bir büyük depreme daha hazır değil! 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Gündem konusunda 18 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Hubbard Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 19:26 Trabzonspor'dan Salih Uçan ve Oliver Torres Hakkında O Açıklama Geldi!
  2. 19:19 Fenerbahçe'nin THY Avrupa Ligi play-off'unda Monaco ile karşılaşmaları belli oldu!
  3. 18:56 Piyasalarda Dalgalı Seyir: BIST 100 Düşüşle Kapanış Yaptı, Bankacılık Endeksi Arttı
  4. 18:51 TCMB'den Piyasa Düzenlemesi: Menkul Kıymet Tesis Oranı %1'e İndiriliyor
  5. 18:44 Sağlıklı ve Lezzetli Atıştırmalık: Pratik Hurma Topları Tarifi
  6. 18:37 Rönesans Rezidans Faciası: Müteahhidin Çarpıcı Savunması 'Bina Yan Yattı, Çökme Olmadı'
  7. 18:31 Tokat'ta meydana gelen 5.6 büyüklüğünde deprem
  8. 18:26 Arsenal, Ferdi Kadıoğlu'nu Gözlemlemek İçin İstanbul'a Gözlemci Gönderdi
  9. 18:20 Web Bağlantısı Sorunlarına Hızlı Çözümler: İnternet Deneyiminizi İyileştirin!
  10. 18:14 Senatör Nelson: Çin'in Gizli Uzay Programları ABD'yi Uyandırmalı
  11. 18:09 İran Komutanı: İsrail'in Nükleer Tesise Saldırı Tehdidi, Politika Değişikliğine Neden Olabilir
  12. 17:59 Domateslerin Uzun Süre Taze Kalması İçin Pratik Yöntemler
  13. 17:52 Antalya'daki Teleferik Kazası: Tutuklu Belediye Yetkililerinin İtirazı Reddedildi
  14. 17:37 İbrahim Hacıosmanoğlu, TFF Başkanlığına adayı oldu!
  15. 17:32 Denizlispor’da sezon kapandı! Bekir Turaç Böke'den Haber!
  16. 17:28 İsrail'den İran'a karşı "diplomatik atak" geldi!
  17. 17:24 Ronald Araujo'dan İlkay Gündoğan'ın O Sözlerine Hemen Cevap Geldi!
  18. 17:20 Bursaspor Divan Kurulu Başkanı Galip Sakder açıklamalar yaptı! “Hata lüksümüz yok”
  19. 17:12 Trabzonspor'da O Futbolcuyla Yollar Ayrılacak!
  20. 17:10 Et ve Süt Kurumu'ndan Büyük Zam: Yüzde 25 Artış!
Gündem Haberleri