Hangi ülkeler Türkiye’ye silah satışını durdurdu?

Hangi ülkeler Türkiye’ye silah satışını durdurdu?

Hangi ülkeler Türkiye’ye silah satışını durd... Türkiye'nin Suriye'nin kuzeyinde başlattığı Barış Pınarı Harekatı dünya gündeminin ilk sıralarında yer almaya sürdürüyor. Özellikle Fransa, harekat sebebiyle Türkiye’ye silah satışının askıya alınması konusunda AB'nin...

Türkiye'nin Suriye'nin kuzeyinde başlattığı Barış Pınarı Harekatı dünya gündeminin ilk sıralarında yer almaya sürdürüyor. Özellikle Fransa, harekat sebebiyle Türkiye’ye silah satışının askıya alınması konusunda AB'nin ortak bir tutuk takınması için bastırıyor. Bu çağrıya uyan ülkelerin sayısı giderek artarken geçtiğimiz, Lüksemburg'da toplanan AB dışişleri bakanları, Türkiye’ye silah ambargosu uygulanması konusunda uzlaşamadı.

Türkiye’nin Suriye’nin kuzeyine yönelik operasyonla ilgili parlamentoda konuşan Raab, İngiltere’nin Türkiye'ye silah satışı ile ilgili gözden geçirme sürene kadar savunma ihracatına lisans vermeyeceğini ifade etti.

Türkiye’nin meşru endişelerini anladıklarını kaydeden İngiliz bakan, bununla birlikte, Türkiye’nin operasyonunun bölge istikrarına zarar verdiğini söyledi. İngiliz bakan, “düşüncesiz ve ters etki yapıcı buldukları” operasyonun Rusya’nın işine yarayacağı görüşünü dile getirdi.

Almanya ve Fransa silah satışını askıya alan ilk ülkeler

AB'nin kurucu üyelerinden Almanya ile Fransa, Barış Pınarı Harekatı'nın 4'ncü gününde Türkiye'ye silah satışını askıya aldıklarını duyurdu.

Cumartesi günü ilk açıklama Almanya'dan geldi. Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas, "Türk ordusunun Suriye’nin kuzeydoğusuna yaptığı operasyon nedeniyle, Federal Hükümet, Türkiye’nin Suriye’de kullanabileceği bütün askeri teçhizatın satışına izin vermeyecek” diye konuşmuştu.

Akşam saatlerinde de Fransa Savunma Bakanlığı tarafından yayımlanan yazılı açıklamada, aynı gerekçelerle Türkiye'ye askeri teçhizat satışının askıya alındığı belirtilmişti.

Finlandiya ve Norveç de silah satışını durdurdu

Almanya ve Fransa’nın kararının ardından Kuzey Avrupa ülkelerinden Finlandiya ve Norveç de Türkiye’ye silah ihracatını durdurma kararı aldığını duyurdu.

Norveç Dışişleri Bakanı Ine Eriksen Soreide konuyla ilgili yaptığı açıklamada, "Durumun karmaşıklığı ve hızla değişkenlik göstermesi göz önünde bulundurulduğunda dışişleri bakanlığı, ihtiyati tedbir olarak Türkiye'nin savunma malzemeleri ya da çoklu kullanım amaçlı yeni taleplerini karşılamayacak." ifadesini kullanmıştı.

Finlandiya Savunma Bakanı Antti Kaikkonen ise, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, "Finlandiya, savaş halinde olan ve insan haklarını ihlal eden ülkelere savunma malzemesi satmayacak" demişti.

Fin yönetimi, Türkiye'ye yönelik silah ihracatı lisanslarının bundan sonra onaylanmayacağını, ayrıca var olan lisansların da yeniden gözden geçirileceğini duyurdu.

Silah satışını durduran ülkelere Çekya da katıldı

Türkiye'ye silah satışını askıya alan ya da durduran Avrupa Birliği ülkelerinin arasına Çekya da katıldı.

Çekya İçişleri Bakanı Jan Hamacek, Suriye'nin kuzeydoğusunda devam eden Barış Pınarı Harekatı nedeniyle Türkiye'ye silah ve mühimmat satışını durdurma kararı aldıklarını duyurdu.

Hamacek, yaptığı açıklamada, "Çek Cumhuriyeti, derhal yürürlüğe girmek üzere Türkiye'ye askeri teçhizatın ihracat lisansını askıya alıyor." ifadesini kullandı.

İtalya ve İspanya da kervana katılacağını duyurdu

Öte yandan İtalya ve İspanya’da da Barış Pınarı Harekatı'nın başlamasının ardından Türkiye'ye yönelik silah satışını askıya alan ya da satış lisansını iptal eden AB ülkeleri kervanına katılacağını duyurdu.

Belçika da silah satışının durdurulmasına destek veriyor.

Hollanda ve İsveç, AB genelinde silah ambargosu istiyor

Hollanda Dışişleri Bakanlığı, Türkiye’nin operasyonlarının durdurma çağrısı yaparken Türkiye’ye askeri ürünlerin ihracatını askıya alma kararı aldıklarını açıklamıştı.

İsveç Dışişleri Bakanı Ann Linde, ülkesinin "AB genelinde uygulanacak bir silah ambargosu kararı” için çaba göstereceğini açıklamıştı.

Türkiye'ye yaptırım dosyası, ilk önce üye ülke dışişleri bakanlarının ön hazırlık toplantısında masaya yatırılacak. Perşembe günü de Brüksel'de bir araya gelecek olan üye ülkelerin devlet ve hükümet başkanları, AB'nin kararını açıklayacak.

Bu ülkeler Türkiye'ye ne kadar silah satıyordu?

Finlandiya, 2018'de bütün ülkelere toplam 128 milyon euro değerinde silah ihracatı yapmıştı. Aynı yıl, Türkiye'ye yaklaşık 17 milyon euroluk askeri teçhizat sattı.

Norveç ise, 2018'de Türkiye'ye yaklaşık 6 milyon euro değerinde silah satışı gerçekleştirdi.

Almanya ise aynı yıl, Türkiye’ye 243 milyon euro değerinde silah ihraç etti. Bu Almanya’nın toplam silah satışının yaklaşık üçte birine denk geliyor.

Fransa ise 2018'de Türkiye’ye 45,1 milyon euro değerinde silah ihraç etti. Ancak Fransa Savunma Bakanlığı'nın verilerine göre Fransa son 10 yılda Türkiye'ye 594 milyon euro değerinde silah ihraç etti.

Ankara : AB’nin ülkemize ders verme hakkı bulunmuyor

Dışişleri Bakanlığından, Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler Konseyi’nin, Suriye ve Doğu Akdeniz kararları ve Türkiye'ye yönelik yaptığı çağrılar kınanarak, "Bu hukuksuz ve yanlı tutumu nedeniyle AB ile bazı alanlardaki iş birliğimizi ciddi bir şekilde gözden geçireceğiz." açıklamasında bulunuldu. Açıklamada, Türkiye’nin, Barış Pınarı Harekatı'nı uluslararası hukuk temelinde, Birleşmiş Milletler (BM) Şartı’nın 51. maddesinden kaynaklanan meşru müdafaa hakkı ve BM Güvenlik Konseyi’nin terörizmle mücadeleye ilişkin kararları uyarınca başarıyla yürüttüğü belirtildi.

(euronews)

"Hangi ülkeler Türkiye’ye silah satışını durdurdu?" haberi, 15 Ekim 2019 tarihinde yazılmıştır. Politika kategorisi altında bulunan Hangi ülkeler Türkiye’ye silah satışını durdurdu? haberi 2019 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Hangi ülkeler Türkiye’ye silah satışını durdurdu? 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Politika konusunda 19 Mart 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 11:17 Fenerbahçe ligden çekilirse ne olur?
  2. 11:16 Milli Eğitim Bakanlığı, öğrencilere beslenmeyi çok gördü
  3. 11:10 İsrail Saldırısında Hamas’ın Üst Düzey Lideri Hayatını Kaybetti
  4. 11:04 Ocak 2024’te Türkiye’nin Net UYP’si Eksi 300 Milyar Dolara Düştü
  5. 11:01 Şok gelişme! Ünlü banka Türkiye'den çekiliyor!
  6. 11:01 Altın fiyatları yükselişte! Gram altın ve çeyrek altın ne kadar oldu?
  7. 10:59 Gizli İttifak: SpaceX, ABD İstihbaratıyla Casus Uydular İçin Hamle Yapıyor
  8. 10:55 Sağlık ve Güzellikte Zeytin Yaprağının Sırrı
  9. 10:52 Nevşin Mengü'den "Kızılcık Şerbeti" yorumu: Kadınlar, İslamcı erkeklerin önüne atıyor kendini
  10. 10:49 Et fiyatlarıyla ilgili tarih verildi: 2-3 yıl daha cep yakacak
  11. 10:49 Deprem mi oldu, nerede deprem oldu?
  12. 10:44 Mansur Yavaş, Ankara'da son anket sonuçlarını açıkladı
  13. 10:42 Fenerbahçe’nin Trabzon’daki Faciası:Acun Ilıcalı sessiz kalmadı!
  14. 10:40 AK Partililer okullara gitmeye başladı: Öğretmen ve velilerden oy istediler
  15. 10:38 MHP'li vekil: "Gücümüz olsa vallahi gider İsrail'e müdahale ederiz.."
  16. 10:35 Beşiktaş'ta devrim gibi karar! Sezon sonunda büyük değişiklik kapıda!
  17. 10:35 CarrefourSA, Migros, ŞOK'ta fırsat yağmuru! Koli koli al, %35 Kazan!
  18. 10:33 Karar yazarı Akif Beki: Gözünüz aydın, yeni vergi artışlarınız yolda
  19. 10:31 BluTV’nin Prens Dizisi İkinci Sezonuyla Geri Dönüyor,2.Sezon Afişi Yayınlandı!
  20. 10:27 Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan: 47 ilaç, geri ödeme listesine alındı
Politika Haberleri