Harekat sonrası Türkiye'ye silah satışını durduran ülkeler hangileri?

Harekat sonrası Türkiye'ye silah satışını durduran ülkeler hangileri?

Harekat sonrası Türkiye'ye silah satışını du... Türkiye'nin Suriye'nin kuzeyine yönelik başlattığı 'Barış Pınarı Harekatı' sonrası Türkiye'ye silah satışını askıya alan ülke sayısı 5'e çıktı. Kuzey Avrupa

Türkiye'nin Suriye'nin kuzeyine yönelik başlattığı 'Barış Pınarı Harekatı' sonrası Türkiye'ye silah satışını askıya alan ülke sayısı 6'ya yikseldi. Kuzey Avrupa ülkelerinden Finlandiya ve Norveç Türkiye’ye silah ihracatını durdurma kararı alan ilk ülkeler oldu. Son olarak Çekya İçişleri Bakanı Türkiye'ye silah ihracatını durdurduklarını açıkladı.

Norveç Dışişleri Bakanı Ine Eriksen Soreide konuyla ilgili yaptığı açıklamada, "Durumun karmaşıklığı ve hızla değişkenlik göstermesi göz önünde bulundurulduğunda dışişleri bakanlığı, ihtiyati tedbir olarak Türkiye'nin savunma malzemeleri ya da çoklu kullanım amaçlı yeni taleplerini karşılamayacak." ifadesini kullandı.

Finlandiya Savunma Bakanı Antti Kaikkonen ise, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, "Finlandiya, savaş halinde olan ve insan haklarını ihlal eden ülkelere savunma malzemesi satmayacak" dedi.

Fin yönetimi, Türkiye'ye yönelik silah ihracatı lisanslarının bundan sonra onaylanmayacağını, ayrıca var olan lisansların da yeniden gözden geçirileceğini duyurdu.

Hollanda Dışişleri Bakanlığı, Türkiye’nin operasyonlarının durdurma çağrısı yaparken Türkiye’ye askeri ürünlerin ihracatını askıya alma kararı aldıklarını açıklamıştı.

Hollanda Başbakan Yardımcısı Hugo de Jong ise, pazartesi günü yapılacak AB dışişleri bakanları toplantısında, Hollanda Dışişleri Bakanı Stef Blok'un diğer mevkidaşlarına silah satışlarının askıya alınması dahil Türkiye'ye yaptırım uygulanması çağrısı yapacağını duyurmuştu.

İsveç Dışişleri Bakanı Ann Linde, ülkesinin "AB genelinde uygulanacak bir silah ambargosu kararı” için çaba göstereceğini açıklamıştı.

Son olarak Çekya İçişleri Bakanı Türkiye'ye silah ihracatını durdurduklarını açıkladı.

Euronews'ten Niyazi Koyuncu'nun yaptığı derlemeye göre, Türkiye'ye yaptırım dosyası, ilk önce üye ülke dışişleri bakanlarının ön hazırlık toplantısında masaya yatırılacak. Perşembe günü de Brüksel'de bir araya gelecek olan üye ülkelerin devlet ve hükümet başkanları, AB'nin kararını açıklayacak.

Almanya ve Fransa aynı gün Türkiye'ye silah satışını askıya aldı

AB'nin kurucu üyelerinden Almanya ile Fransa, Barış Pınarı Harekatı'nın 4'ncü gününde Türkiye'ye silah satışını askıya aldıklarını duyurdu.

Cumartesi günü ilk açıklama Almanya'dan geldi. Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas, "Türk ordusunun Suriye’nin kuzeydoğusuna yaptığı operasyon nedeniyle, Federal Hükümet, Türkiye’nin Suriye’de kullanabileceği bütün askeri teçhizatın satışına izin vermeyecek” diye konuşmuştu.

Akşam saatlerinde de, Fransa Savunma Bakanlığı tarafından yayımlanan yazılı açıklamada, aynı gerekçelerle Türkiye'ye askeri teçhizatın satışının askıya alındığı belirtilmişti.

Bu ülkeler Türkiye'ye ne kadar kadar silah satıyordu?

Finlandiya, 2018'de bütün ülkelere toplam 128 milyon euro değerinde silah ihracatı yapmıştı. Aynı yıl, Türkiye'ye yaklaşık 17 milyon euroluk askeri teçhizat sattı. Norveç ise, 2018'de Türkiye'ye yaklaşık 6 milyon euro değerinde silah satışı gerçekleştirdi.

Almanya ise aynı yıl, Türkiye’ye 243 milyon euro değerinde silah ihraç etti. Bu Almanya’nın toplam silah satışının yaklaşık üçte birine denk geliyor.

Fransa ise 2018'de Türkiye’ye 45,1 milyon euro değerinde silah ihraç etti. Ancak Fransa Savunma Bakanlığı'nın verilerine göre Fransa son 10 yılda Türkiye'ye 594 milyon euro değerinde silah ihraç etti.

"Harekat sonrası Türkiye'ye silah satışını durduran ülkeler hangileri?" haberi, 14 Ekim 2019 tarihinde yazılmıştır. Politika kategorisi altında bulunan Harekat sonrası Türkiye'ye silah satışını durduran ülkeler hangileri? haberi 2019 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Harekat sonrası Türkiye'ye silah satışını durduran ülkeler hangileri? 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Politika konusunda 18 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 17:03 CHP'den Beştepe'ye: Özgür Özel'den Randevu Talebi
  2. 16:59 Fenerbahçe'de eski yönetici Şekip Mosturoğlu aday oldu!
  3. 16:57 Çernihiv'e Yapılan Hava Saldırısında Ölü Sayısı 18'e Yükseldi
  4. 16:53 AB Liderler Zirvesi: Yatırım ve Rekabet Gücü Gündemde
  5. 16:46 Temmuz Ayında Asgari Ücrete Zam Yapılmayacak
  6. 16:40 İbrahim Tatlıses'ten şok sözler; ‘Yok öyle beleşten bir hayat’
  7. 16:32 Uğur Dündar'dan babalık davasıyla ilgili şok sözler!
  8. 16:21 Nafaka Kriz Ahu Yağtu'ya Eski Eşi Cem Yılmaz'dan Sert Uyarı Geldi!
  9. 16:13 Sivasspor, Fenerbahçe maçı için hazırlandı!
  10. 16:04 Japonya'da meydana gelen 6,4 büyüklüğündeki depremde 11 kişi yaralandı
  11. 16:00 PFA, İsrail Futbol Federasyonu'nun FIFA Üyeliğinin Sonlandırılması İçin Çağrı Yaptı
  12. 15:54 Gazze'deki İsrail Saldırılarında Son 24 Saatte 71 Ölü: Toplam Can Kaybı 33.970'a Yükseldi
  13. 15:49 Süt Fiyatlarına Yüzde 8.5 Zam: Mayıs Ayında Etkisi Artacak
  14. 15:44 Tahin: Lezzetin Ötesinde Sağlığa Yararlı Bir Süper Gıda
  15. 15:36 Beyin kanaması geçiren Nuri Alço'dan haber var!
  16. 15:29 Melisa Döngel Hayalindeki Rolü Açıkladı!
  17. 15:26 Fenerbahçe'nin Savunma Hattında Transfer Hareketliliği: Luan Peres'e Brezilya'dan Teklif Geldi!
  18. 15:22 İran Devrim Muhafızları, İsrail'e nükleer tesislerinin hedefleneceği uyarısında bulundu
  19. 15:20 Finlandiya'dan Göç Politikasında Sıkı Tedbir: Yabancıların Vatandaşlık İşlemleri Zorlaşıyor
  20. 15:19 Mariya Zaharova: "Ortadoğu'daki gerilimden ABD sorumlu"
Politika Haberleri