Hasankeyflilere zorunlu göç!

Hasankeyflilere zorunlu göç!

Hasankeyflilere zorunlu göç! Ilısu Barajı'nda su tutma işlemi devam ederken Hasankeyf'te yaşayan vatandaşlar, altyapı çalışmaları tamamlanmayan yeni yerleşim yerine taşınmaya...

Ilısu Barajı'nda su tutma işlemi devam ederken Hasankeyf'te yaşayan vatandaşlar, altyapı çalışmaları tamamlanmayan yeni yerleşim yerine taşınmaya zorlandıklarını belirtti.

Mezopotamya Ajansından Metin Yoksu'nun haberine göre, 12 bin yıllık tarihi geçmişe sahip Hasankeyfi sular altında bırakacak Ilısu Barajı’nda su tutma işlemine tüm tepkilere rağmen devam ediliyor. Hasankeyf'te yaşayanlar ise, antik kentte üç kilometre uzaklıkta inşa edilen ve altyapı çalışmaları tamamlanmayan yeni yerleşim yerine taşınmaları baskısı altında.

Tarihte ilk olarak Moğol istilası sırasında göç etmek zorundan kalan Hasankeyf sakinleri, ikinci göçü 1966 yılında dönemin Cumhurbaşkanı Cevdet Sunay'ın kenti ziyareti sonrası yaşadı. Sunay'ın talimatı ile mağaralarda yaşayanlar nehir kıyısına göç ettirildi. O kent sakinleri bugün de üçüncü kez yerlerinden göçertilmekle karşı karşıya.

Tarihi kentteki kamu binalarının tümünün son iki yıl içerisinde yeni yerleşkeye taşınması nedeniyle eski yerleşimde hiçbir resmi kurum yok. Sakinlerinin bir an önce Hasakeyf’i boşaltmalarını için yapıldığı belirtilen bu taşıma işlemlerinin ardından kimi aileler de yeni yerleşim yerine taşındı. Hala kentte kalmayı sürdürenler ise evlerinin tamamen oturulmaya hazır hale getirilmesini bekliyor.

Araçların zorlukla ilerleyebildiği inşaat halindeki kentte taşınanlar da taşınmayanlar da şikayetçi.

"AYRILIK BİZİ ÜZÜYOR"

Bunlardan biri evini birkaç ay önce yeni yerleşim yerine taşıyan Ahmet Akdeniz. Her yerinde anılarının bulunduğu, doğup büyüdüğü Hasankeyf’ten ayrılmaktan üzüntü duyduğunu dile getiren Akdeniz, çocuklarının geleceği için yeni yerleşime taşınmak zorunda kaldığını ifade etti.

“45 metrekarelik afet evlerden gitmemim nedeni kanalizasyonsuz ve iyi olmamasıydı. Ama yeni yerleşimde de inşaat şirketi evleri çok kötü yaptı" diye yakınan Akdeniz, insanca yaşayacakları bir kent istediklerini belirtti.

"TOKİ'NİN KARNESİ ORTADA!"

Yeni yerleşim yeri tamamıyla yaşanabilir hale getirilemediği için insanların taşınmak istemediğine belirten Çetin Bato de, yaşam sadece evlerin içinden ibaret olmadığını belirterek, çevre düzenlemesinin de yapılması gerektiğini kaydetti. Ancak sokaklardaki rögarların dahi açık durumda olması nedeniyle çocukları için tehlike oluşturduğunu söyleyen Bato, “Evler TOKİ'ye yaptırıldı. TOKİ'nin Türkiye'nin her yerindeki karnesi de ortada" dedi.

"EVLERİMİZİ SATMADIK ZORLA KAMULAŞTIRILDI"

Kent sakinlerinden Süleyman Ağalday ise, tarihi kentten taşınmak istemeyenlerden. Ağalday, "Biz Hasankeyf'i yerinde istiyoruz ama su geliyor, taşınmaktan başka çaremiz kalmadı. İnsanlar evlerimizi sattığımızı söylüyor, hayır satmadık, zorunlu kamulaştırma ile elimizden alındı. Hasankeyfliler, 60 yıldır baraj ile yatıp kalkıyor. Ben 42 yaşındayım çocukluğumda baraj ile doğdum, halen de baraj konuşuluyor. Hiçbir şey göründüğü gibi değil" diye belirtti. İnşa edilen yeni yerleşim yerindeki evlerin su şebekesinin mevcut yerleşim yerinden bile daha kötü olduğunu söyleyen Ağalday, evlerin en kalitesiz malzemeden yapılması nedeniyle mağdur edildiklerini söyledi.

"Hasankeyflilere zorunlu göç!" haberi, 24 Ekim 2019 tarihinde yazılmıştır. Galeri kategorisi altında bulunan Hasankeyflilere zorunlu göç! haberi 2019 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Hasankeyflilere zorunlu göç! 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Galeri konusunda 20 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 05:47 Sadettin Saran açıkladı: Göreve gelirsek Fenerbahçe’yi şampiyon yapacağız
  2. 05:35 Başkentte ucuz alışverişin adresi! Markette fiyatlar artarken orada düşüyor
  3. 05:31 Otomobillerde Nisan ayı kampanyasını başlattı! Bu listeye bakmadan karar vermeyin
  4. 05:29 Hyundai fiyatlamalarını güncelledi! Türkiye'nin en ucuz aracıydı
  5. 05:27 Bakan Şimşek para politikaları hakkında konuştu: Harcamalarda kesintiye gideceğiz
  6. 05:25 Tesla'dan Türkiye'ye özel ucuz model sunuldu: Tek motorlu Model Y satışta
  7. 05:17 Tesla'dan Türk müşterilere müjde geldi: Model Y'ye özel 1,3 milyon lira indirim sunuyorlar
  8. 05:15 AYM'den ek vergi kararı verildi: 75 bin mükellef bunu bekliyordu
  9. 05:11 Mehmet Şimşek'e 'yerel halk' tepkisi: Sömürge valisi böyle konuşur
  10. 05:08 Zamanaşımına uğrayan hesaplarda önemli değişiklik yapılacak
  11. 05:02 CHP’den Et ve Süt Kurumu'na tepki geldi: Zam geri alınmalı
  12. 04:59 Merkez Bankası'nın rezervlerinde artış gözlemlendi
  13. 04:57 Tüketici kredilerinde artış gözlemlendi
  14. 04:54 Kafe ve restoranlardaki fahiş fiyat boykotuna ticaret odasından tepki geldi
  15. 04:52 Ekvador'da son 2 günde 2 belediye başkanı suç çeteleri tarafından öldürüldü
  16. 04:48 Ünlü oyuncu sette kaza geçirdi: Chris Pratt film setinde ayağını yaraladı
  17. 04:46 AB yetkilisinden Trump’a yanıt geldi: Putin'den korkmayın
  18. 04:43 İspanyol bakan uluslararası topluma seslendi: Gazze'ye odaklanın!
  19. 04:41 MB açıklamasından sonra planlar değişti! Temmuz zamları ne kadar olacak?
  20. 04:39 Türkiye'de eğitim gören yabancı öğrenci sayısı belli oldu: işte o rakamlar
Galeri Haberleri