HDP: Kürt meselesi 'milliyetcilik maskesi' takılarak görmezden gelinemez

HDP: Kürt meselesi 'milliyetcilik maskesi' takılarak görmezden gelinemez

HDP: Kürt meselesi 'milliyetcilik maskesi' t... HDP Merkez Yürütme Kurulu tarafından yapılan yazılı açıklamada Kürt meselesinin küresel bir konu haline geldiği belirtilerek, "Türkiye’de hiçbir siyasi...

HDP Merkez Yürütme Kurulu tarafından yapılan yazılı açıklamada Kürt meselesinin küresel bir konu haline geldiği belirtilerek, "Türkiye’de hiçbir siyasi aktör Kürt meselesini ‘milliyetçilik maskesi’ takarak görmeme lüksüne sahip değildir" ifadelerini kullandı.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Merkez Yürütme Kurulu (MYK), dün Genel Merkez’de yapılan toplantının ardından yazılı bir açıklama yayınladı. Yapılan açıklama, “21’inci Yüzyıl’ın çağ yangınında kazanan demokratik yaşam olacak” başlığı taşıdı.

HDP'nin açıklamaları şöyle: 

“Tarihsel olarak halkları ve inançları baskı altına alarak sürekliliğini sağlayan kapitalizm, Kürt halkı başta olmak üzere Ortadoğu’da demokratik yaşamı savunan halkları ve inançları tekçi anlayışla hedefine koymaktadır. Küresel güçler ve bölgesel devletlerin halklara ve inançlara karşı bir araya gelmelerinin en son örneğine 9 Ekim 2019 tarihinde Kuzey-Doğu Suriye’ye başlatılan işgal girişimi ve sonrasında yaşanan gelişmelerle bir kez daha tanık olduk. İşgal harekâtının gerek küresel güçler ile bölge devletlerinin bilgisi dâhilinde ve desteğiyle, gerekse de 9 Ekim 1998’deki Sayın Abdullah Öcalan’a yönelik uluslararası komplonun yıldönümünde başlatılması, demokratik yaşam talebini boğmak isteyen küresel-bölgesel kirli uzlaşıya işaret etmektedir.”

HDP MYK’sinin yaptığı açıklamanın devamı şöyle: “AKP-MHP ittifakı, Kuzey ve Doğu Suriye’de adım adım inşa edilen demokratik yaşama karşı ÖSO’cu çetelerin jandarmalığında talan, yağma ve baskıyı esas alan bir egemenlik kurma amacındadır. Rojava’nın kadın özgürlükçü, seküler ve ekolojik yaşamını boğmayı önlerine hedef olarak koymuşlardır. Küresel güçler ise ya destek vererek ya da sessiz kalarak bu karanlığa taraf olduklarını her gün bir kez daha kanıtlamaktadır. Bab, Cerablus, Afrin ve 9 Ekim’den bu yana işgal edilen bölgelerde devreye konmak istenen bu yıkımın kimlere ev sahipliği yaptığını Afrin’deki yağma ve yerinden edilmeden; Bab ve Cerablus’ta kadınların toplumsal yaşamdan silinmesi ve DAİŞ lideri Bağdadi ile DAİŞ Sözcüsü El-Muhacir’in öldürüldüğü coğrafyadan biliyoruz.”

KAYYUM ATAMALARI

MYK, en son Şırnak’ın Cizre ilçesine atanan kayyımla ilgili olarak da şu açıklamayı yaptı: “AKP-MHP ittifakı, eşit ve demokratik yaşam taleplerine karşı tutumunu Türkiye’de de devam ettirmektedir. İktidarın Türkiye’nin tümüne yaymak istediği rejimin en bariz örneği kayyım rejiminde görülmektedir. 29 Ekim’de Cumhuriyet’in ilanının yıldönümünde Cizre gibi Kürt halkının yaşayan hafızası olan bir kente kayyım atanması, AKP-MHP ittifakının yeniden organize etmek istediği devletin bir kez daha tekçilik üzerinden kurulmak istendiğini göstermektedir. Tüm boyutları ile birlikte bakıldığında, kayyım atamaları bir idari-hukuki işlem değil; ideolojik bir yönelim, iktidar tekniği, yönetim anlayışı ve rejim dayatmasıdır. Bu bağlamıyla, dört milyon insanın kendi seçtikleri belediye eş başkanları tarafından yönetilmiyor olması, bu kent halklarının yanı sıra tüm Türkiye halklarının sorunudur.”

‘İKTİDAR BÜYÜK YENİLGİNİN EŞİĞİNDE’

AK Parti ve MHP’nin gerilediğini belirten MYK, “Ortadoğu’da süren işgal girişimleri ve Türkiye’de Kürt halkının iradesini teslim alarak ülke geneline rejim dayatma amacında olan AKP-MHP ittifakı her geçen gün daha fazla sıkışmakta; krizler derinleşerek büyümektedir. Bu yönüyle, genelde Ortadoğu özelde ise Türkiye’de AKP-MHP iktidarı büyük bir yenilginin eşiğindedir. Tarihte, büyük yenilgilerin eşiğinde olan tüm otoriter, baskıcı iktidarlar gibi bir ‘zafer hikâyesi’ yaratmanın peşinden koşmaktadır. Ancak nesnel hakikati yok sayarak oluşturulmaya ve toplumda estirilmeye çalışılan bu hava nafile bir çabadır. Çünkü Türkiye halkları iktidarın hezeyan arayışlarına karşılık vermemiş, 31 Mart’ta ortaya çıkan ‘toplumsal kutuplaşmaya hayır’ iradesinde ısrarcı olmuştur. Şüphe yok ki, insanlığın demokratik geleceğine açılan kapıların sonuna kadar aralandığı bir çağ yangınının içerisindeyiz. Neo-liberalizmin yarattığı iktisadi sömürü, tekçi devletlerin yarattığı siyasal sömürü ve kar hırsının yarattığı ekolojik sömürü bir çağ yangını yaratsa da, Rojava özelinde ortaya çıkan dayanışma ile dünyanın dört bir tarafında otoriter yönetimlere ve ekonomik sömürüye karşı yükselen itirazlar bu yangından çıkışın ancak demokratik yaşamla mümkün olabileceğini göstermektedir” dedi.

‘KÜRT MESELESİ KÜRESEL BİR KONU HALİNE GELDİ’

MYK, Kürt meselesinin artık dünyayı ilgilendiren küresel bir konu haline geldiğine belirterek açıklamasını şöyle sürdürdü: “Dünya halklarının güçlü dayanışması ile dengeler Kuzey-Doğu Suriye halkları lehine değişmiştir. Dayanışma ile savaşın amaçları boşa çıkarılmış ve Kürt Meselesi tüm dünya halklarını ilgilendiren bir küresel konu haline gelmiştir. Geldiğimiz nokta itibariyle, Türkiye’de hiçbir siyasi aktör küresel konu haline gelen Kürt meselesini ‘milliyetçilik maskesi’ takarak görmeme lüksüne sahip değildir. Bu ülkenin seküler ve demokrat kesimleri bilmelidir ki, AKP-MHP ittifakının kurmak istediği rejimin kodları Bağdadi’ye ev sahipliği yapan bölgede saklıdır. Bu kodlar Alevilerin ibadetlerinin engellenmesinde, kadınların sokak ortasında katledilmesinde, iş cinayetlerinde, çocuklara yönelik şiddetin cezasız kalmasında, yolsuzluklarda, hortumlamalarda, yöneldiği her kesimi düşmanlaştıran nefret dilinde saklıdır.”

MYK, son olarak ‘demokrasi ittifakı’ çağrısında bulunarak şöyle devam etti: “Bu ruh ve bilinçle, HDP olarak yaşadığımız coğrafyadaki her türlü baskıcı, faşist anlayışa karşı demokrasi, barış ve adalet diyen herkesi Demokrasi İttifakını büyütmeye çağırıyoruz. Herkesin ortak değerler etrafında Demokrasi İttifakında mücadele edeceği zeminin var olduğunu bir kez daha hatırlatıyoruz. Demokrasi İttifakının güçlenmesi ve başarması herkesin kazanması anlamına gelecek.”

"HDP: Kürt meselesi 'milliyetcilik maskesi' takılarak görmezden gelinemez" haberi, 30 Ekim 2019 tarihinde yazılmıştır. Politika kategorisi altında bulunan HDP: Kürt meselesi 'milliyetcilik maskesi' takılarak görmezden gelinemez haberi 2019 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. HDP: Kürt meselesi 'milliyetcilik maskesi' takılarak görmezden gelinemez 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Politika konusunda 28 Mart 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 20:41 Edirne'de Jandarma Operasyonu: FETÖ ve PKK-KCK Üyeleri Yakalandı
  2. 20:22 İpek Kıraç, bir haftada elde ettiği 174 milyon dolarlık gelirle Türkiye'nin en zengin kadını oldu
  3. 20:22 Altın sahiplerini endişelendiren uyarı: 200 lira düşüş yolda!
  4. 19:53 Gazze'deki Şifa Hastanesi Baskını: 200'den Fazla Filistinli Öldü
  5. 19:48 Enerji Bakanı: Nisan Ayında Elektrik ve Doğalgaz Fiyatlarında Değişiklik Olmayacak
  6. 19:46 Pratik ve Doğal Çözümlerle Pas Lekelerinden Kurtulun!
  7. 19:20 Ekonomistler uyarıyor: Seçim sonrası dolar kurunda tsunami riski!
  8. 18:17 Işın Karaca’nın Eski Eşi Sedat Doğan'dan Şok Haber! Tanzanya’da Mahsur!
  9. 18:10 İnci taneleri yine bomba gibi! Azem ters köşe yapacak gibi!
  10. 18:00 Icardi, gol sıralamasında tarihi bir geri sayıma mı gidiyor?
  11. 17:52 Amerikalı Tüketicilerin Güveni Endeksi Mart Ayında Yükseldi
  12. 17:48 İzmir'de Zeki Müren'e Özel Heykel: Sanatın Mirası Sonsuza Kadar Yaşayacak
  13. 17:44 Zelyut Yorumuyla: Türkiye'de Dolar ve Sermaye Girişi Tartışmaları
  14. 17:41 İsrail'in Batı Şeria'da Filistin Topraklarına El Koyması: Raporun Şok Edici Bulguları
  15. 17:36 Oyuncu Kadir İnanır İyileşme Sürecinde: Türkan Şoray'dan Destek Mesajı Geldi
  16. 17:32 Fransa'da Milli Takımda Oruç Yasak Tartışması: Diawara Kamptan Ayrıldı
  17. 17:29 Peygamber Efendimiz’in Mukaddes Emanetlerinin Restorasyonu: Şişli’de Bir Mirasın Geleceğe Taşınışı
  18. 17:14 YEO Teknoloji ve Robo Otomasyon İş Birliğiyle Türkiye'nin Enerji Geleceğine Yön Veriyor
  19. 17:08 Salihli'de Şaka Görünümlü Tragedya: Arkadaşını Kazara Vuran Genç Tutuklandı
  20. 17:05 Aile ve Gençlik Fonu'na Başvurular Artıyor: Bakan Göktaş'tan Açıklamalar
Politika Haberleri