HDP: YSK halk iradesine darbe yaptı!

HDP: YSK halk iradesine darbe yaptı!

HDP: YSK halk iradesine darbe yaptı! Halkların Demokratik Partisi (HDP) Sözcüsü Saruhan Oluç, Yüksek Seçim Kurulu'nun (YSK) KHK’lı belediye başkanlarına mazbata verilmeyeceği kararına

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Sözcüsü Saruhan Oluç, Yüksek Seçim Kurulu'nun (YSK) KHK’lı belediye başkanlarına mazbata verilmeyeceği kararına ilişkin Parti Genel Merkez'inde bir basın toplantısı düzenledi.

YSK’nin kararının MYK toplantısında ele alınacağını söyleyen Oluç, toplantı sonucunun kamuoyuna duyurulacağını bildirdi.

Oluç’un konuya dair açıklamaları şöyle:

“Van’ın Edremit, Tuşba ve Çaldıran, Erzurum’un Tekvan ilçesi ile Digor’un Dağpınar beldesinde Yüksek Seçim Kurulu seçilmiş olan belediye eş başkanlarının mazbatalarını vermeyeceğini ilan etti. Ve seçilmemiş olan, ikinci durumda olan, yani seçimi kaybetmiş olan kişilere mazbatalarını vereceğini ilan etti."

İLGİLİ HABER: 70 belediyeden 51’ine mazbata verilmedi

'HAKİMLER TUZAK KURDU'

“Yüksek Seçim Kurulu’nun attığı bu adım tasarlanmış bir siyasi komplonun parçası olmaktan başka bir şey değildir. YSK, AKP-MHP ittifakı tarafından tasarlanmış siyasi komplonun açık parçası haline gelmiştir. YSK tuzak kurmuştur. Hakimlerden oluşan bir YSK tuzak kurar mı diyeceksiniz. Evet Türkiye’de hakimlerin de tuzak kurduğuna şahit olduk. YSK’nın kararı bu anlama gelmektedir. YSK seçimler öncesinde adaylıklar sırasında KHK ile ihraç edilmiş olanların aday yapılmamasını sağlayabilirdi. Diyebilirdi ki, KHK’lı adayları kabul etmiyoruz. Bir genelge yayınlayarak, KHK’lıların aday adayı yapılmasını doğru bulmuyoruz diyebilirdi. Bu yine hukuk dışı olurdu, kararı doğru bulmazdık ama en azından bu tuzağı kurmamış olurdu."

'HALK İRADESİNE DARBE YAPTI'

“YSK, açıkça halk iradesine yönelik bir darbe yapmıştır. YSK’nın aldığı kararlara itiraz hakkı yoktur, mahkemeye gidemiyorsunuz, Anayasa Mahkemesine gidemiyorsunuz. İşte bunu fırsat bilerek halk iradesine darbe yapmıştır."

'YSK KAYYIM ATAYICI OLMUŞTUR'

“YSK kayyım atayıcı olmuştur. Bu belediyelerde ikinciye, yani seçimi kaybetmiş olana mazbata verme kararı alarak kayyım atayıcı olmuştur. Bakın rakamlara. Tuşba’da HDP almış yüzde 53, ikinci durumda olan yüzde 39. Partinin adını bile anmak istemiyorum. Bu kadar onursuz bir davranışı kabul eden bir siyasi parti adaylarını da asla duymak istemiyoruz. Edremit’te HDP yüzde 54, o parti yüzde 42 almış. Çaldıran’da HDP yüzde 53, o parti yüzde 43. Bağlar’da -bugün konuşulacak YSK’nın biraz sonra masasına gelecek- yüzde 71, o parti yüzde 25 almış. Halk iradesi çok açık ortada. HDP açık ara seçimi kazanmış, ama YSK seçimi kazanmış olan adaylara mazbata vermiyor, kaybetmiş olanlara veriyor. Kayım atayıcı olmuştur. Bu keyfi kararı, keyfi yorumu asla kabul etmiyoruz. Bunun hukukla, demokrasi ile alakası yoktur. Bunun Seçim Yasası’yla, Anayasayla alakası yoktur."

'SORUN VARSA SEÇİM YENİLENİR'

“Seçim Yasası ya da Anayasa, YSK’ya seçim sonucunda sandıktan çıkan sonucu değiştirme ve seçilmemiş olana mazbata verme hakkı vermiyor. YSK bu hakkı nereden alıyor? Eğer ortada bir sorun varsa YSK’nın yapabileceği şey seçimi yenilemektir. Bunu da yapmıyor, kendisini halk yerine koyuyor, seçilmemiş olana mazbata veriyor ve halkın açık ara olarak seçmediği bir kişinin 5 yıl boyunca orayı yönetmesine imkan sağlayacağını düşünüyor."

'BÜYÜKÇEKMECE YALANININ DOĞRUSUNU KENDİLERİ YAPTILAR'

“YSK’nın bu kararı asla tanınamaz. YSK’dan bağımsız ve tarafsız bir karar beklemiyoruz. Çünkü ilk icraatları değildir bu. Kaç tane itirazda bulunduk. İçişleri Bakanlığı ve Milli Savunma Bakanlığı marifetiyle seçmen taşıması yapıldı. Seçmen taşımalara belgeleriyle itiraz ettik. Hani bugün Büyükçekmece için tartışıyorlar ya, o yalanı tartışıyorlar ya, ama onun doğrusunu kendileri yaptılar. YSK, itirazlarımızın yüzde 94’üne ret cevabı verdi. Bölge illerine asker, polis ve özel tim taşıdılar. YSK, 96 bin seçmeni etkileyecek 14 ilde sandık birleştirme ve taşıma kararı verdi. YSK Başkanı Sadi Güven ile görüştük. Sandık birleştirme ve taşıma kararlarının gerekçelerinin absürt olduğunu söyledik. Kendisi de evet bu gerekçelerin bir kısmı saçma olmuştur dedi ama buna rağmen sandık birleştirme ve taşıma kararını aldı. Özellikle Kürt illerinde orantısız bir şekilde kolluk görevlendirmesi yaptılar. İstanbul’da 3 sandığa bir kolluk görevlendirmesi yapılırken, Hazro’da bir sandığa 85 kolluk görevlendirdiler. Onlarca sandıkta bu orantısız görevlendirmeyi yaptılar, 142 belgesi ile oy kullandırabilmek için. Bu itirazları da kabul etmediler. YSK seçim güvenliğini öncesinde çiğneyen iktidar taraflısı ve iktidar bağımlısı davranan bir kurum haline gelmiştir."

'İSTANBUL’DA KEPAZELİK YAŞANIYOR'

“YSK, seçim öncesinde de sonrasında da aldığı kararlarla seçim sonuçlarını dizayn eden bir kurum haline gelmiştir. İstanbul konusunda yaşanan kepazelik hala sürmektedir. Tamamen mesnetsiz iddialara dayanarak İstanbul halkının iradesi çiğnenmektedir. Bugün 11. gündür, hala bir sonuç açıklanmamıştır. Zaman kazanmak için ve hukuksuz bir karar almak için yapılan bir hazırlıktır. İstanbul için de kendilerinden bağımsız ve tarafsız bir karar beklemiyoruz. Ama İstanbul’daki seçmene de batıdaki tüm bütün seçmenlere ve kamuoyuna sesleniyoruz, batıda yaptıkları hukuksuzluk yanında esas itibariyle Kürt illerinde yaptıkları hukuksuzluklar asla göz ardı edilemez. YSK, bu ülkeyi büyük bir kaosa sürükleyecek adımlar atmaktadır. Bu kadar büyük bir vebal altındadır. Burada bir oyun oynanıyor.

YSK’nın önünde bir şans vardır, aldığınız kararları değiştirin. Halkın iradesine ve sandık iradesine saygı gösterin ve bütün bu söylediklerimizin geçersiz olduğunu bize gösterin. Ama biz göstereceğinize zerre kadar inanmıyoruz.”

"HDP: YSK halk iradesine darbe yaptı!" haberi, 11 Nisan 2019 tarihinde yazılmıştır. Politika kategorisi altında bulunan HDP: YSK halk iradesine darbe yaptı! haberi 2019 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. HDP: YSK halk iradesine darbe yaptı! 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Politika konusunda 25 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

  • YORUM YAZ

    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    SON HABERLER
    1. 11:30 Faruk Bildirici: O montaj fotoğraf gazetecilik problemi
    2. 11:30 Akaryakıt Fiyatlarında Büyük İndirim: Motorine 1.17 TL'lik Düşüş!
    3. 11:22 Çorlu tren faciası davasında karar çıktı
    4. 11:18 Hamas'ın üst düzey yetkilisi silah bırakma koşulunu açıkladı
    5. 10:53 Son seçim anketinden AK Parti ve YRP'ye kötü haber: CHP’nin yükselişi sürüyor
    6. 10:49 Filozof Atakan yıllar sonra ortaya çıktı
    7. 10:43 Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Nadir Alparslan’ın dudak uçuklatan maaşı: 801 bin lira
    8. 10:39 Sosyal medyadan duyurdu: İYİ Parti'de üst düzey istifa
    9. 10:32 Mehmet Yakup Yılmaz: Erdoğan'ın MHP'yi yok sayabileceğini düşünmüyorum
    10. 10:25 Barış Terkoğlu yazdı: Uğur Dündar’ın babalık davası
    11. 10:22 İsmail Kartal: 5'te 5 yapabilirsek, hedefimize ulaşma şansımız olabilir
    12. 10:18 Hatay'da afetzedelerin sorunları büyüyor: Hava tozlu, konteynerler böcekli
    13. 09:51 ‘Yakışıklılığınızın dezavantajını Gupse Özay görüyordur’ sorusuna Barış Arduç'tan jet yanıt
    14. 09:47 11 Hükümet Konağı ihalesi yapıldı: Toplam bedeli 1 milyar 189 milyon
    15. 09:40 Karar yazarı Mustafa Karaalioğlu: Yeni anayasa bir vizyon ister fakat ortada bundan eser yok
    16. 09:34 ATV'nin sevilen dizisi için apar topar final kararı
    17. 09:30 Alman basını: Nico Hulkenberg Audi ile anlaştı, resmi açıklama yakın
    18. 09:24 Yeni anayasa için havuz kurulacak: Süreci Numan Kurtulmuş yönetecek
    19. 09:16 Pazarcık'ın yeni belediye başkanı anlattı: Son mesai saatinde 4.5 milyonluk fatura kesildi
    20. 09:13 Fatih Terim isyan etti: Böyle bir hakem masraf edip Fransa'dan mı getirilir
    Politika Haberleri