HDP’den Başbağlar Katliamı açıklaması: Bütün katliamlarla yüzleşmek için…

HDP’den Başbağlar Katliamı açıklaması: Bütün katliamlarla yüzleşmek için…

HDP’den Başbağlar Katliamı açıklaması: Bütün... HDP, 5 Temmuz 1993'te Erzincan'ın Kemaliye ilçesine bağlı Başbağlar Köyü’nde 33 kişinin katledildiği katliam ile ilgili açıklama yaptı. Açıklamada, "Gerçek bir adaletin ve kalıcı bir toplumsal barışın inşası için Başbağlar...

HDP, 5 Temmuz 1993'te Erzincan'ın Kemaliye ilçesine bağlı Başbağlar Köyü’nde 33 kişinin katledildiği katliam ile ilgili açıklama yaptı. Açıklamada, "Gerçek bir adaletin ve kalıcı bir toplumsal barışın inşası için Başbağlar Katliamı da dahil olmak üzere bütün katliamlarla yüzleşmek için harekete geçilmelidir”  ifadelerine yer verildi.

HDP Halklar ve İnançlar Komisyonu Eş Sözcüsü Nimetullah Erdoğmuş’un imzasını taşıyan açıklamada “26 yıl önce Başbağlar köyünde katledilen 33 köylünün acısını yüreğimizde hissediyor, katliamı lanetliyor, acılı ailelerin üzüntüsünü paylaşıyoruz. Dün olduğu gibi bugün de olayın aydınlatılması, faillerin ve karanlık ellerin açığa çıkarılmasına yönelik çağrımızı yineliyoruz. Gerçek bir adaletin ve kalıcı bir toplumsal barışın inşası için Başbağlar Katliamı da dahil olmak üzere bütün katliamlarla yüzleşmek için harekete geçilmelidir” ifadesi kullanıldı.

HDP’den yapılan açıklama şöyle:

5 Temmuz 1993 yılında karanlık odaklar ve derin yapılar tarafından gerçekleştirilen Başbağlar Katliamı’nın üzerinden 26 yıl geçti. Erzincan’ın Kemaliye ilçesinde bulunan Başbağlar köyünde 5 Temmuz 1993’te 33 köylünün yaşamını yitirdiği katliamın üzerinden 26 yıl geçmesine rağmen, olayın aydınlatılmasına dair hala herhangi bir adım atılmamış, esaslı bir inceleme ve araştırma yapılmamıştır. Köye 25 km ötede bulunan jandarmanın, olay yerine neden 14 saat sonra geldiği, yine olay yerinde bulunan 558 kovanın neden balistik inceleme sürecine tabi tutulmadığı hala gizemini korumaktadır. Katliamın esaslı bir şekilde araştırılması, karanlık ellerin açığa çıkarılarak yargılanması gerekirken, bu katliam iç siyasette bir istismar konusu haline getirilmiştir. 1994 yılında Erzincan DGM’de başlayan Başbağlar Katliamı duruşmaları, İzmir DGM’ye taşınmış, 1998 yılında dava takipsizlikle kapanırken, 2013 yılında (mevcut iktidar döneminde) zaman aşımına uğramıştır. Yine, 2013 yılında katliam mağduru ailelerin meclis araştırma komisyonu kurulması talebi reddedilmiş, olay adeta üstü kapatılmak istenmiştir. Olaylarda tetikçi olduğu iddia edilen 20 kişi yargılanmış, fakat olayın gerçek organizatörleri ve faillerine dair en ufak bir inceleme başlatılmamıştır. Davanın hakimlerinden Şakir Kadıoğlu, yıllar sonra şöyle bir itirafta bulunmuştur: "Katliamdan dolayı tutuklananların olayla hiçbir ilgisi yoktu.” Özel timci Ayhan Çarkın ise yaptığı açıklamalarda Başbağlar ve daha pek çok katliamda yer aldığını itiraf etmiş olmasına rağmen katliamın aydınlatılması yönünde herhangi bir girişimde bulunulmamıştır. 26 yıl önce Başbağlar köyünde katledilen 33 köylünün acısını yüreğimizde hissediyor, katliamı lanetliyor, acılı ailelerin üzüntüsünü paylaşıyoruz. Dün olduğu gibi bugün de olayın aydınlatılması, faillerin ve karanlık ellerin açığa çıkarılmasına yönelik çağrımızı yineliyoruz. Gerçek bir adaletin ve kalıcı bir toplumsal barışın inşası için Başbağlar Katliamı da dahil olmak üzere bütün katliamlarla yüzleşmek için harekete geçilmelidir.

NE OLMUŞTU?

5 Temmuz 1993'te Erzincan'ın Kemaliye ilçesine bağlı, şehre 150 kilometre uzaklıktaki Başbağlar köyünü basıp bir saatten uzun bir süre PKK propagandası yapan bir grup daha sonra 28 erkeği kurşuna dizdi. Aralarında kadınların da olduğu 5 kişi de sığındıkları evlerin ateşe verilmesiyle yakılarak öldürüldü. Köydeki evlerin büyük bölümü, köy okulu, köy camisi ve halkevi de ateşe verildi. Saldırı sırasında, köyün telefon ve elektrik hatları da kesildi. Olay, komşu köydekilerin haber vermesiyle ortaya çıktı.

Cumhuriyet'ten Ferit Demir'e konuşan köyün muhtarı Ali Akarpınar şunları söyledi: "Teröristler önce bölücü içerikli propaganda yaptılar ve kesinlikle kimseye zarar vermeyeceklerini söylediler. Köyümüze ilk kez teröristler geldiği için olayın nereye varacağını tahmin edemiyorduk. Zira köyün dışında topladıkları insanların tamamı silahsızdı ve onlara karşı yapabilecekleri bir şey yoktu. Bunun için de bunların bir an önce gitmelerini bekliyorduk.” "Köy halkını kurbanlık koyunlar gibi dizen teröristler daha sonra üzerimize kurşun yağdırmaya başladılar. Bir taraftan da bütün köyümüz alev alev yanıyordu." Başbağlar muhtarı, katliamdan kurtulanların da kurşunlandığını anlattı. Köyde tesadüfen kurşunlardan kaçan 60 yaşındaki Hakkı Keskin de tüm erkekleri köy meydanında topladıklarını ve silahla taradıklarını, kendisinin de kaçarak kurtulduğunu anlatmıştı. Keskin, PKK'lıların topladığı kadınlara şu konuşmayı yaptığını aktardı: "Siz Sivas'ta Kürt halkının temsilcilerini katlettiniz. Biz de sizin erkeklerinizi cezalandıracağız. 1938'de Dersim'de yaptığınız katliamların hesabını da soracağız. Bütün erkeklerinizi öldürüyoruz." PKK

SALDIRIYLA İLGİLİ NE DEDİ?

PKK lideri Abdullah Öcalan Haziran 1999'da İmralı'da yargılanırken, Başbağlar'daki baskından haberi olmadığını söyledi. Öcalan'a göre köyde yaşananların sorumlusu, "Doktor Baran" kod adlı bir PKK sorumlusuydu.

"HDP’den Başbağlar Katliamı açıklaması: Bütün katliamlarla yüzleşmek için…" haberi, 05 Temmuz 2019 tarihinde yazılmıştır. Politika kategorisi altında bulunan HDP’den Başbağlar Katliamı açıklaması: Bütün katliamlarla yüzleşmek için… haberi 2019 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. HDP’den Başbağlar Katliamı açıklaması: Bütün katliamlarla yüzleşmek için… 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Politika konusunda 18 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 16:04 Japonya'da meydana gelen 6,4 büyüklüğündeki depremde 11 kişi yaralandı
  2. 16:00 PFA, İsrail Futbol Federasyonu'nun FIFA Üyeliğinin Sonlandırılması İçin Çağrı Yaptı
  3. 15:54 Gazze'deki İsrail Saldırılarında Son 24 Saatte 71 Ölü: Toplam Can Kaybı 33.970'a Yükseldi
  4. 15:49 Süt Fiyatlarına Yüzde 8.5 Zam: Mayıs Ayında Etkisi Artacak
  5. 15:44 Tahin: Lezzetin Ötesinde Sağlığa Yararlı Bir Süper Gıda
  6. 15:36 Beyin kanaması geçiren Nuri Alço'dan haber var!
  7. 15:29 Melisa Döngel Hayalindeki Rolü Açıkladı!
  8. 15:26 Fenerbahçe'nin Savunma Hattında Transfer Hareketliliği: Luan Peres'e Brezilya'dan Teklif Geldi!
  9. 15:22 İran Devrim Muhafızları, İsrail'e nükleer tesislerinin hedefleneceği uyarısında bulundu
  10. 15:20 Finlandiya'dan Göç Politikasında Sıkı Tedbir: Yabancıların Vatandaşlık İşlemleri Zorlaşıyor
  11. 15:19 Mariya Zaharova: "Ortadoğu'daki gerilimden ABD sorumlu"
  12. 15:19 BM: "Gazze'deki okulların yüzde 80'den fazlasının yıkıldı"
  13. 15:17 Dev kulüp Arda Güler için gözünü kararttı ve teklifini yaptı! Transfer olmak için tek şart!
  14. 15:15 Sel Sularında Mahsur Kalan Kedi, Dubai'de Araca Tutunarak Yardım Bekledi
  15. 15:11 Hindistan'da Başbakan Modi'nin Yapay Zeka Kullanarak Seçim Propagandası Tartışması
  16. 15:07 Özel, Erdoğan ile görüşmeye randevu talep edecek: "Konuşacağımız konular var"
  17. 15:07 Kazakistan'da Yoğun Yağışlar Sonrası Oluşan Sellerle Mücadele Devam Ediyor
  18. 15:02 Lübnan'da İsrail ve Hizbullah Arasındaki Çatışmalar Şiddetleniyor
  19. 14:55 Dışişleri Bakanlığı, AB'ye 'Kıbrıs' konusundaki tepkisini dile getirdi
  20. 14:55 Ankara'da Cinsel İstismar Davası: Fiziksel Engelli Kızın Babası Yargılanıyor
Politika Haberleri