İkinci el otomobil düşünenler için önemli bir gelişme! alım-satımı yapacak kişileri ilgilendiriyor!

İkinci el otomobil düşünenler için önemli bir gelişme! alım-satımı yapacak kişileri ilgilendiriyor!

İkinci el otomobil düşünenler için önemli bi... Otomobil almak isteyenler ve bayiler, geçmiş yıllarda fiyatlardaki artışı önlemek için çıkarılan '6 ay ve 6 bin km' sınırlamasının kaldırılmasını bekliyor. 2022 yılından bu yana uygulanan bu sınırlama, satışları etkilese de artık gerekliliği sorgulanıyor...

15 Eylül 2022'de başlayan ve 2 yıl içinde 2 kez uzatılan '6 ay ve 6 bin kilometre' düzenlemesi, ikinci el araç piyasasındaki aşırı fiyat artışlarını ve fırsatçılığı engellemeyi hedefliyordu. Ancak, bu düzenleme, hem bireyleri hem de kurumları zor duruma soktu ve 2024 ile 2025 yılları için belirsizlik devam ediyor. Temmuz ayının yaklaşmasıyla, insanların aklındaki tek soru bu sınırlamanın kaldırılıp kaldırılmayacağı...

2023 yılından bu yana ikinci el araç piyasasında görülen keskin düşüş, önceki yüksek enflasyon döneminde yatırım aracı olarak görülen araç piyasasını etkiledi. '6 ay ve 6 bin kilometre' sınırlaması ile birlikte, fırsatçılığın önüne geçilirken, aşırı fiyat artışı ve stokçuluk da engellendi. 2023'ün sonlarına doğru otomobil arzının artmasıyla birlikte piyasa dengelenmeye başladı. Ancak krediye erişimin zorlaşması ve maliyetlerin artmasıyla birlikte araçlar, yatırım aracı olmaktan çıktı. Ancak, uygulamanın süresinin uzatılması durumunda, aracını satmak isteyenler de zor durumda kalabilir.

1 Temmuz'da tekrar uzatılacak mı?

Otomotiv Distribütörleri ve Mobilite Derneği (ODMD) Başkanı Ali Haydar Bozkurt, '6 ay ve 6 bin km' sınırlamasının sıfır araç bulunamadığı dönemde, ticari amaçla al-sat yapan kişi ve kurumları engellemek amacıyla devreye alındığını belirtti. Ancak artık işlevini tamamlamış olan bu uygulamanın, finansmanın pahalı ve ulaşılması zor olduğu bir dönemde, araçlarını satmak isteyen kişi ve kurumlar için ciddi zorluklar doğurduğunu ifade etti. 1 Temmuz'da uygulamanın yeniden uzatılmayacağını düşündüklerini belirtti.

Uygulama artık uzatılmamalı

Bozkurt, son 6-7 aydır bu dönemin ortadan kalktığını ve araç bulunur hale geldiğini belirterek şunları aktardı: "Bu nedenle artık bu uygulamaya da gereksinim kalmadığını düşünüyoruz. Daha fazla uzatılmamasında yarar var. Çünkü finansmanın pahalı ve ulaşılması zor olan bu süreçte, gereksinim sebebiyle araçlarını satmak isteyen şahıs ve kurumlar ciddi zorluklar yaşıyor. En fazla da bireysel müşteri zorluk yaşıyor. Araç almış ve bir sebeple ihtiyaçtan erken satması gerekiyor fakat yapamıyor. Biz dernek olarak uzatılmaması yönünde talebimizi ilgili bakanlığı ilettik. Olumlu bir dönüş bekliyor ve süre bitiminde yeniden uzatılmayacağını düşünüyoruz."

3 üzerinde araç satana vergi yükü getirilmesi yeterli

Bozkurt, '6 ay ve 6 bin kilometre' düzenlemesinin geçici bir uygulama olduğunu ve artık işlevini tamamladığını belirtti. Benzer durumların yeniden yaşanmaması içinse yılda 3'ten fazla araç alım satımı yapanların ticari etkinlik olarak değerlendirilmesi ve bu kazançlar üstünden vergilendirilmesinin yeterli olacağını söyledi.

Otomotiv pazarı Nisan ayında Ağustos 2022 tarihinden bu yana ilk defa daralırken, satışlar %22,3 düşerek 75.919 adet oldu. ODMD Başkanı Ali Haydar Bozkurt, bu yavaşlamanın öngörüldüğünü vurgulayarak, "Nisanda Mart ayına göre yüzde 30'un üzerinde bir düşüş yaşandığı görmekteyiz. Bu, sonuçlar aslına bakarsak şaşırtıcı değil ve sektör temsilcileri olarak beklediğimiz bir durumdu. Ancak Nisan ayındaki bu düşüşü, yalnız bayram dolayısıyla 'kısa ay' olmasına bağlamak da doğru değildir. Şu anda sektördeki mevcut uygulamaların üzerine ilave önlemler gelirse, pazar hızında daha da ciddi bir düşüş söz konusu olabilecektir. Önümüzdeki aylarda yavaşlamanın devam edeceğini öngörüyoruz. Bu noktada 2024 ve 2025 yıllarının sektör açısından kolay olmayacağını düşünmekteyim" dedi.

"İkinci el otomobil düşünenler için önemli bir gelişme! alım-satımı yapacak kişileri ilgilendiriyor!" haberi, 06 Mayıs 2024 tarihinde yazılmıştır. 06 Mayıs 2024 tarihinde de güncellenmiştir. Ekonomi kategorisi altında bulunan İkinci el otomobil düşünenler için önemli bir gelişme! alım-satımı yapacak kişileri ilgilendiriyor! haberi 2024 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. İkinci el otomobil düşünenler için önemli bir gelişme! alım-satımı yapacak kişileri ilgilendiriyor! 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Ekonomi konusunda 19 Mayıs 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 04:03 Bütün kiri mıknatıs gibi çeken o yöntem: Kızartmalarda işinize yarayacak!
  2. 04:00 Kafe ve restoranlarda bu ibareye rastlarsanız ödeme yapmayın!
  3. 03:58 Covid-19'un yeni varyantı 'FLIRT' ciddi vakalarla çıktı!
  4. 03:56 Karpuz kelek çıkarsa tüketiciler 20 bin lira kazanabiliyor!
  5. 03:54 Spotify'a 'telif' davası: ABD'de davalık oldu
  6. 03:53 Aracınıza kaynar su dökmeyi hiç denediniz mi?
  7. 03:47 200 TL banknot 132 dolar ederken şimdi ise 6 dolara kadar geriledi
  8. 03:42 Çocuklarda grip ve alerjiyi birbirine karıştırmayın
  9. 03:39 Kamu çalışanlarının dikkatine: Servis kalktı, fazla mesai yasaklandı ve izinler kullandırılacak!
  10. 03:33 Düğünde geline dolardan yapılmış pelerin taktılar!
  11. 03:31 Yapay zekanın belirlediği Mersin’in en güzel ilçesi bakın hangisi?
  12. 03:29 18 Mayıs'ta tarihte neler oldu?
  13. 03:28 Yakıt alırken kontak kapatmazsak bakın ne oluyormuş!
  14. 03:26 Buket Aydın'ın yorumu tartışmaya sebep oldu: "İlk hesabı erkek ödemeli"
  15. 03:24 Meteorolojiden toz taşınımı uyarısı geldi!
  16. 03:22 Bir aylık arabada 241 bin lira masraf çıktı
  17. 02:27 Çalışanın fazla mesaisine yasak geldi
  18. 02:25 Dünya'dan onay aldı: İşte Türkiye’nin en iyi hamur lezzeti!
  19. 02:04 Evdeki sineklerden kurtulmanın basit yöntemi!
  20. 01:46 Büyük derbiye saatler kala Fenerbahçe cephesinde beklenmedik bir şok yaşandı!
Ekonomi Haberleri