IMF yeni ekonomi yönetimini övdü: "Takdir etmek gerekiyor"

IMF yeni ekonomi yönetimini övdü:

IMF yeni ekonomi yönetimini övdü: "Takdir et... IMF Türkiye Masası Şefi James Walsh, Türkiye'nin ekonomi yönetimiyle temaslarında 'program'ın gündeme gelmediğini belirtti. Walsh, Türkiye'nin ekonomik politikalarında olumlu ilerleme kaydedildiğini vurgulayarak ekonomi yönetimini övdü.

IMF Türkiye Masası Şefi James Walsh, TCMB'nin para politikaları ve finansal sistemin reformu konusunda önemli ilerlemeler kaydettiğini söyledi. Walsh, TCMB'nin faiz oranlarını artırarak para politikasını güçlendirmesi ve finans sektöründe basitleştirme adımları atmasıyla önemli bir başarı elde ettiğini vurguladı.

'TCMB'Yİ TAKDİR ETMEK GEREKİYOR'

Ekonomi gazetesine verdiği demeçte, geçmişte böyle bir faiz artışının mümkün olup olmadığı konusunda şüpheci olduğunu belirten Walsh, ancak bugün gerçekleşenleri görünce TCMB'yi takdir etmek gerektiğini ifade etti.

'ENFLASYONUN DÜŞECEĞİ KONUSUNDA HEMFİKİRİZ'

Walsh, "Bir yıl önce bana "Türkiye'de faizler bir yılda yüzde 50 olur mu? diye sorsaydınız muhtemelen bunun pek mümkün olmadığını söylerdim" dedi.

Walsh, bu yılsonu için enflasyon tahminlerinin TCMB'nin biraz üzerinde olduğunu, ancak önemli olanın Türkiye'de enflasyonun bu yılın ikinci yarısında düşeceği konusunda hemfikir olduklarını belirtti. TCMB'nin enflasyonu düşürme ve finans sektörünü serbestleştirme çabalarını takdir ettiğini ifade eden Walsh, ancak bu sürecin karmaşık olduğunu ve atılan adımların etkisinin biraz zaman alabileceğini belirtti.

IMF: TCMB doğru yolda, enflasyonun düşeceği mevzusunda hem fikiriz - EkonomimIMF Türkiye Masası Şefi James Walsh

FAİZ İNDİRİMİ PAS GEÇİLİR Mİ?

"IMF'nin 2024 tahminleri kapsamında, küresel büyümenin 2023'teki %3,2'ye çok yakın olmasını öngörüyoruz. ABD, euro bölgesi ve İngiltere gibi önde gelen ekonomilerin çoğunun, enflasyonun düştüğü ve büyüme üzerinde çok fazla bir maliyet görmediğimiz yumuşak bir iniş gerçekleştirmesini bekliyoruz. Şu ana kadar işler bu yönde gidiyor gibi görünüyor. Fed ve ECB’nin bu yıl faiz indirimine başlamasını bekliyoruz. Fed yılı muhtemelen %4,6 civarında ve ECB muhtemelen %3,3 civarında politika faiz oranlarıyla bitirecek. Ancak görünümde her zaman riskler vardır. Enflasyon devam ederse faiz indirimleri gecikebilir. Enflasyonun beklediğimizden biraz daha hızlı düşmesi ve faiz indirimlerinin öne alınması da mümkün," ifadelerini kullanan Walsh, 'Bu yıl faiz indirimini pas geçme ihtimalleri var mı?' sorusuna şu cevabı verdi:

"Evet bu mümkün, yalnız enflasyonun nereye gittiğine bağlı. Ancak bu ekonomilerde yumuşak bir iniş gerçekleştirmiş gibiyiz. Asıl sorun tam olarak "son mil" dediğimiz durum. Yani, enflasyonu şu anki seviyesinden düzce merkez bankalarının yüzde 2'lik hedeflerine doğru nasıl aşağı çekeceğiniz."

TÜRKİYE'NİN ENFLASYONLA MÜCADELESİ VE IMF İLE İLİŞKİLER

Walsh, TCMB'nin enflasyonla mücadeledeki kararlı tutumunu ve finansal sektördeki reform çabalarını övdü. IMF ile Bahar Toplantıları sırasında, Türkiye'nin kredi düzenlemesi talebi olmadığını, ancak politika konularında görüş alışverişinde bulunduklarını belirtti. Ayrıca, Türkiye'nin son seçimlerden sonra geleneksel ekonomi politikalarına geri dönmesinin yabancı yatırımcı ilgisini artırdığını, ancak daha fazla yabancı sermaye çekmek için enflasyonun kontrol altına alınması gerektiğini vurguladı.

KÜRESEL EKONOMİK GÖRÜNÜM VE TÜRKİYE'YE ETKİLERİ

IMF'nin 2024 küresel ekonomi tahminlerine göre, büyümenin 2023'te %3,2'ye yakın olması bekleniyor. Walsh, ABD ve Avrupa ekonomilerinin yumuşak bir iniş yapmasını ve bu durumun Türkiye gibi gelişmekte olan ekonomiler için olumlu yansımalar doğurmasını öngörüyor. Bu durumun, Türkiye'nin ihracat pazarlarını güçlendirecek ve iç talebin soğutulmasına yardımcı olarak ekonomik dengelenmeye katkı sağlayacağını ifade etti. Walsh, enflasyonun düşürülmesinin yoksul kesimlere yardımcı olacağını ve bu sürecin Türkiye'nin ekonomik istikrarı için kritik öneme sahip olduğunu vurguladı.

'TÜRKİYE'NİN EKONOMİK POLİTİKA ADIMLARININ DOĞRU YÖNDE'

Walsh, Türkiye'nin yürüttüğü reformların devamının, özellikle finans sektörünün serbestleştirilmesi ve para politikasındaki sıkılaştırma çabalarının, enflasyonu kontrol altına alma ve daha fazla yabancı yatırım çekme yolunda önemli adımlar olduğunu belirtti. IMF ile yapılan görüşmelerde de Türkiye'nin ekonomik politika adımlarının doğru yönde olduğuna dair kuvvetli bir mesaj aldıklarını ekledi.

"IMF yeni ekonomi yönetimini övdü: "Takdir etmek gerekiyor"" haberi, 02 Mayıs 2024 tarihinde yazılmıştır. 02 Mayıs 2024 tarihinde de güncellenmiştir. Ekonomi kategorisi altında bulunan IMF yeni ekonomi yönetimini övdü: "Takdir etmek gerekiyor" haberi 2024 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. IMF yeni ekonomi yönetimini övdü: "Takdir etmek gerekiyor" 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Ekonomi konusunda 17 Mayıs 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 09:24 Çöp konteynerine atılan çuvaldan 6 köpek yavrusu çıktı
  2. 09:20 Yeni Şafak yazarı Aydın Ünal: Ankara’da vekâletler çekişmesi
  3. 09:12 Mehmet Tezkan: Örtülü Faşizm Yasası geliyor
  4. 09:07 Canlı yayında 8 yaşındaki kızı için 'müstehcen' ifadeler kullanan kadına gözaltı
  5. 09:01 Bakan Yerlikaya duyurdu: Silah kaçakçılarına 'Mercek-19' operasyonu
  6. 08:52 Depremzede Orhan Erdoğan kimseye sesini duyuramadığı için yaşamına son verdiği ortaya çıktı
  7. 08:48 AK Partili belediye köy okulu için ayrılan ödenekle cip alacak
  8. 08:44 Özgür Özel: Erdoğan beni kandıramaz
  9. 08:38 Arda Kural'dan aylar sonra paylaşım
  10. 08:34 Ünlü çift evlendi: Melisa Aslı Pamuk evliliğini yeni soyadıyla duyurdu
  11. 08:30 İYİ Parti'den istifa eden Bilal Bilici'nin katılacağı parti belli oldu
  12. 08:26 Adalet Bakan Yardımcısı Gürlek, Ankara Emniyet Müdürü’nü aramış: ‘Masanızda benim fotoğrafım varmış
  13. 08:21 Sanal ilişki ona gelir kapısı oldu: Sharna Beckman 10 dakikada 30 bin TL kazanıyor
  14. 08:17 Diyanet'in öğle yemeğinde her gün et var
  15. 08:15 Trump'ın 'sus payı' davasında çapraz sorgu yapıldı: Ses kaydı dinletildi
  16. 08:06 Fehmi Koru: Cezalar bana Almanya’da milyonların ölümünden sorumlulara yapılan muameleyi hatırlattı
  17. 08:02 Meteoroloji’den İstanbul dahil çok sayıda kente sağanak yağış uyarısı
  18. 03:49 İspanya, İsrail'e silah taşıyan gemilere limanlarını açmayı reddetti
  19. 03:47 Meteorolojiden İstanbullulara kötü haver: 17 Mayıs 2024 İstanbul hava tahmini
  20. 03:37 Bilim insanları, insanları dondurup yeniden hayata döndürmenin yolunu buldu!
Ekonomi Haberleri