İngiltere, savunma bütçesini artırmayı planlıyor

İngiltere, savunma bütçesini artırmayı planlıyor

İngiltere, savunma bütçesini artırmayı planl... NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ve İngiliz Başbakan Sunak, Polonya ziyaretleri sırasında ortak bir basın toplantısı düzenledi. Sunak, Rusya, Kuzey Kore ve Çin'in İngiltere'ye yönelik artan tehditlerini sıraladı.

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ve İngiliz Başbakan Sunak, Polonya ziyaretleri sırasında ortak bir basın toplantısı düzenledi.

Sunak, Rusya, Kuzey Kore ve Çin'in İngiltere'ye yönelik artan tehditlerini sıralayarak, bu ülkelerin giderek daha fazla iddialı hale geldiğini ancak tehlikenin abartılmaması gerektiğini belirtti.

"Savaşın eşiğinde değiliz ve böyle bir durumu istemiyoruz." diyen Sunak, ancak bu tehdidin İngiltere'nin yanı sıra Avrupa ve dünya genelindeki insanların yaşamlarını ve geçim kaynaklarını doğrudan etkilediğini vurguladı.

Sunak, bu artan tehditlere karşı daha fazla önlem alınması gerektiğini vurguladı.

İngiltere'nin savunması açısından bugünün "dönüm noktası" olduğunu vurgulayan Sunak, "Savunma harcamalarını 2030’a kadar GSYİH'nin yüzde 2,5'i gibi yeni bir temel seviyeye yükselteceğiz," ifadelerini kullandı.

Sunak, bu taahhüdün gelecek 6 yıl içinde savunma harcamaları için 75 milyar sterlinlik ek finansman anlamına geldiğini belirterek, "Ne harcayacağımıza, ne zaman harcayacağımıza ve nasıl ödeyeceğimize dair net planımız var. Bu, İngiltere'yi Avrupa'nın açık ara en büyük, NATO'nun ise ikinci büyük savunma gücü haline getirecek bir plan," ifadelerini kullandı. Ayrıca ek fonun, giderek daha tehlikeli hale gelen dünyanın zorluklarıyla başa çıkabilmek için ülke savunmasının "bir nesil içinde en büyük şekilde güçlendirilmesi" gibi bir anlama geldiğini de ifade etti. 

STOLTENBERG, RUSYA-İRAN-ÇİN İLİŞKİLERİNE İŞARET ETTİ

Stoltenberg, Ukrayna'da devam eden savaşın İkinci Dünya Savaşı'ndan bu yana Avrupa'da görülen en büyük çatışma olduğunu vurguladı.
NATO Genel Sekreteri, "Bugün vereceğimiz kararların gelecek nesiller için neticeleri olacaktır. Tereddüt etmemeliyiz. Daha tehlikeli bir dünyada yaşıyoruz. Otoriter güçler giderek daha fazla aynı hizaya geliyor. Rusya sürdürdüğü savaşta Çin, İran ve Kuzey Kore'den destek alıyor," şeklinde bir değerlendirmede bulundu. 

Stoltenberg, İran'ın Rusya'ya insansız hava araçları ve mühimmat, Kuzey Kore'nin ise Rusya'ya mühimmat sağladığını belirtti. Ayrıca, bu yardımların karşılığında Moskova'nın Pekin'e bağlılığını güçlendirdiğini ifade etti. Moskova'nın da Kuzey Kore ve İran'a füze ve nükleer programlarını geliştirmelerine yardımcı olmak için teknoloji sağladığını söyledi. Stoltenberg aynı zamanda güvenliğin küresel olduğunu vurgulayarak, "NATO savunma ittifakıdır. Rusya ile çatışma arayışında değiliz, ancak 1 milyar insanımızı güvende tutacağız. Polonya'da konuşlu 10 bin NATO askeri, NATO'nun tüm müttefiklerini koruyup savunacağına dair açık mesaj vermektedir," ifadelerini kullandı. 

"ABD İLE SEÇİMLERDEN SONRA İLİŞKİLERDE DEĞİŞİKLİK OLMAYACAK" MESAJI

Stoltenberg, 5 Kasım'daki ABD seçimlerinin NATO-ABD ilişkilerini etkileyip etkilemeyeceği sorusuna, "Tartışmalar olabilir ama asıl önemli olan, ABD'nin seçimlerden sonra da Avrupa ve Kuzey Amerika ile birlikte hareket edeceğidir." şeklinde yanıtladı.

"Güçlü bir NATO Avrupa için önemlidir, ancak aynı şekilde güçlü bir NATO da ABD için önemlidir." diyen Stoltenberg, seçim sonuçları ne olursa olsun ABD'nin NATO'ya olan bağlılığının devam edeceğini umduğunu ifade etti.

NATO'da yer almanın ABD'nin güvenliğine ve çıkarlarına hizmet ettiğini belirten Stoltenberg, "Bu durum aynı zamanda ABD'yi daha güçlü ve daha güvenli kılar." dedi.

"İngiltere, savunma bütçesini artırmayı planlıyor" haberi, 23 Nisan 2024 tarihinde yazılmıştır. 23 Nisan 2024 tarihinde de güncellenmiştir. Dünya kategorisi altında bulunan İngiltere, savunma bütçesini artırmayı planlıyor haberi 2024 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. İngiltere, savunma bütçesini artırmayı planlıyor 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Dünya konusunda 04 Mayıs 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 00:51 Ali Çamdalı açıklama yaptı! "Şampiyonluk yarışında neler oluyor bizi hiç ilgilendirmiyor"
  2. 00:30 Türkiye'nin Kredi Notu Yükseldi!
  3. 00:24 Türkiye'nin İsrail'le Ticareti Durdurma Kararı Dünya Basınında Nasıl Yankılandı?
  4. 00:18 Fenerbahçe-Monaco maçının hemen ardından gerginlik!
  5. 00:11 Otomotiv satışları, 21 ayın ardından sert bir düşüş yaşadı
  6. 00:10 Jonas Svensson'dan başarı sözleri! "Hak ettiğimiz bir galibiyet aldık"
  7. 00:09 Koltuk Fabrikasının İflas Haberiyle Alacaklılar Eşyaları Yağmaladı!
  8. 00:09 Mobilya firması iflas etti: Alacaklılar tır ile kapıya dayanıp ne buldularsa aldılar!
  9. 00:06 40 Yıllık enerji devinin şirketinden kötü haber geldi! 3 aylık iflas erteleme istedi
  10. 00:05 AKP'nin kanun teklifi, fahiş fiyat ve stokçuluk cezalarının 10 kat artırılmasını öngörüyor
  11. 00:04 New York Borsası, enflasyon verilerinin açıklanmasının ardından güçlü bir şekilde kapandı
  12. 00:03 Öğrencilerin İsteği, Mansur Başkan'ın Hizmeti! Yeni Bir Hizmetle Öğrencilerin Hizmetinde!
  13. 00:02 Meyve Seçerken Dikkat Edilmesi Gerekenler: En Sağlıklı 3 Meyve Önerisi!
  14. 00:01 Karamollaoğlu, genel başkanlıktan ayrılacağını duyurdu
  15. 00:00 Borçlarını ödeyemeyenler bu yönteme başvuruyor!
  16. 23:57 Hatayspor, yeni teknik direktörü belli oldu!
  17. 23:57 Aşkta şanslı olan 3 burç! Aradıkları aşkı çok daha kolay bulup mutlu olacak
  18. 23:50 Telefonunuzu yatarken şarjda bırakmayın!
  19. 23:48 Kayısı çekirdeklerini çöpe atmayın: Bakın 1 avuç yenilirse ne oluyor
  20. 23:45 Kıyafetlerinizi naylon poşette saklamayın!
Dünya Haberleri