Nahit Duru
Nahit Duru - Mükemmel bir ders...

Mükemmel bir ders...

Yerel seçimlerde oy verme işlemi 31 Mart saat 17.00’de sonlandı. 1 Nisan sabaha karşı da oy sayımı işlemi  tamamlandı.

Aradan 11 gün geçmesine karşın itirazlar sonucu hala mazbatası verilmemiş belediye başkanları var. Başta İstanbul olmak üzere, henüz mazbatasıını alamamış belediye başkanları ile ilgili olarak İlçe, İl  ve Yüksek Seçim Kurulu’nun kararları bekleniyor.

Türkiye nüfusunun yüzde 70’ini kapsayan illerde kaybeden Cumhur İttifakı, yenilgiyi bir türlü hazmedemedi.

Gazeteciliğimin ilk yıllarında CHP Genel Başkanı İsmet İnönü, 5 Haziran 1966’da yapılan Cumhuriyet Senatosu üçte bir yenileme seçimi için Uşak, Kütahya ve Afyonkarahisar’da mitingler düzenlemişti. Paşa bu illerde art arda  yaptığı konuşmalarda, “Adalet Partisi’ne (AP) oy yerine ders vermelerini” istemiş, Türk siyasetinde dinsel söylemin fazlaca kullanılmasının tehlikeli sonuçlar doğuracağına vurgu yapmıştı.

Cumhuriyet ilkelerinin, özellikle laiklik ilkesinin yılmaz savunucusu İnönü, konuşmalarında ortanın solunu anlatmak yerine, irtica tehlikesine dikkat çekmişti.

Paşa, üç konuşmasında da,“Nurcu hareketin desteklenmesinin Türkiye’yi din savaşına, iç savaşa sürükleyeceğini” belirtmişti.

Günümüzde ise,  Şanlıurfa Barosu Said Nursi'nin kayıp mezarıyla ilgili yeni bir açıklama yapıyordu. Bu konuda daha önce  Başsavcılık ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne başvuran Baro, yeni bir girişimde bulunuyor, MİT’e ve Genelkurnay Başkanlığına dilekçe veriyordu..

Aslında FETÖ denilen çete, Nurculuktan doğmuş ve Paşa’nın 1966 yılında dikkat çektiği “iç savaş” tehlikesini yaratıp darbe yapmaya kalkmıştı.

Bugün konumuz bu değil, ancak, Saidi Nursi’nin mezarı konusu olunca, Paşa’nın bu üç ilde konuyla ilgili konuşmasının bu bölümünü aktarmanın doğru olacağını düşündüm.

CHP, bu seçimde yenilmiş, AP kazanmıştı. Halktan, Adalet Parti’sine oy yerine ders verilmesini isteyen İsmet Paşa’yı gazeteciler  sorularıyla sıkıştırmışlardı.

Bir gazeteci İnönü’ye “Siz seçim kampanyası boyunca, milletin AP’ye oy vermemesini, ders vermesini söylediniz. Sonuçlara ne dersiniz?” diye sormuştu. CHP lideri İsmet İnönü, hiç bir komplekse kapılmadan, bu soruya “Mükemmel bir ders aldım.” yanıtını vermişti.

AKP sonuçtan ders almak yerine, sandıkta yitirdiği seçimi kazamaya çabalıyor. Seçimden üçgün önce “seçimde hile var diyen yenilgiyi hazmedememiştir” demesine rağmen, kaybedince, İstanbul’da bütün sandıkların sonucunun şaibeli olduğunu iddia ediyor.

İsmet Paşa, savaş alanında, sonrasında Lozan’da kazanan bir asker, bir siyasetçi olgunluğu ile yenilgiyi de kabul etmekten çekinmemişti.

Bugün seçimi kaybedenler, Osmanlıdan, ABD’den -ki verdikleri örnekler doğru değil- bazı olayları anımsatıyorlar. Keşke, yakın tarihimizi okumuş olsalar ve İsmet Paşa’nın gösterdiği olgunluğa erişip, yenilgiyi kabul ederek, “Ders aldık“ diyebilselerdi

Cumhur İttifakı; demokrasinin ve millet iradesinin yalnızca kendileri için bir hak olmadığını, diğer partilerin de demokrasiden yararlanma, millet iradesine uyulmasını isteme hakkına sahip olduğunu unutmamalıdır.

Toplam 1433 defa okunmuştur.

Nahit Duru diğer yazıları:

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.