İstanbul’da mahalle mahalle deprem hazırlığı

İstanbul’da mahalle mahalle deprem hazırlığı

İstanbul’da mahalle mahalle deprem hazırlığı İstanbul'da 26 Eylül tarihinde gerçekleşen ve hemen her noktada hissedilen 5.8'lik deprem şehrin depreme hazır olmadığı gerçeğini bir kez daha gözler...

İstanbul'da 26 Eylül tarihinde gerçekleşen ve hemen her noktada hissedilen 5.8'lik deprem şehrin depreme hazır olmadığı gerçeğini bir kez daha gözler önüne sermiş oldu. Bunun yanı sıra uzmanlar, gerçekleşen deprem için daha büyük bir İstanbul depreminin habercisi olduğu yorumunda bulundular. İstanbul Halkevleri olası bir deprem tehlikesi karşısında "Örgütlü olmak hayat kurtarır!" diyerek mahalle mahalle deprem öncesi, deprem sırasında ve sonrasına dair hazırlık yapmak üzere etkinlikler düzenledi. Bu, aynı zamanda deprem vergilerinin nereye kullanıldığından kentin nasıl ve kim için planlandığının sorgulanmasını ve yaşadığımız kent üzerinde söz ve karar hakkımızın savunulmasını hedefleyen bir çalışma olarak planlandı.

Halkevleri, “Örgütlü olmak hayat kurtarır” diyerek mahalle mahalle deprem öncesi, sırası ve sonrasında yapılacaklara ilişkin uzmanların katılımı ile etkinlikler düzenliyor, gönüllü ekiplerin oluşturulduğu, mahallenin taleplerinin belirlendiği, mahalle afet planlaması hazırlıklarının yapıldığı buluşmalarda yaşadığımız kente dair söz ve karar hakkımızı nasıl savunacağımız konuşuluyor. Halkevleri, talep dahilinde İstanbul’un tüm mahallelerine bu çalışmayı yayma çağrısında bulundu.

Yapılan etkinliklerde, Halkevleri şubelerinin bulunduğu mahallelerden başlayarak ortak bilinç oluşturmak, hazırlıkları ve önlemleri planlamak, mahalle afet planları çıkarmak, gönüllü ekipler oluşturmak için bir araya gelindi. Yaşadığımız kentte, mahallelerimiz hakkında alınacak kararlara katılmak ve denetlemek için yan yana gelmek; halkın ve doğanın yararı gözetilerek planlanmış, insanca yaşayacağımız bir kent için birlikte mücadele etme çağrısı yapıldı. Okmeydanı, Sarıyer, Bahçelievler, Kadıköy etkinliklerini gerçekleştirdi, planlarını çıkardı, gönüllü ekiplerin oluşturulduğu yerlerde ilçe belediyeleriyle de somut taleplerle görüşme yapılacak. Etkinlikler Beşiktaş, Avcılar ve Sarıgazi ilçeleri ile devam edecek.

SARIYER

Sarıyer'de Kireçburnu Muhtarlığı ile beraber düzenlenen "deprem öncesi, sırası ve sonrasında ne yapmalıyız?" başlıklı toplantıda mahalleli bir araya geldi.

Sarıyer Belediyesi Sivil Savunma Birimi ve Mahalle Afet Gönüllüleri Vakfı’ndan gelen uzmanların katılımıyla gerçekleşen bilgilendirme toplantısında deprem öncesi almamız gereken önlemleri, deprem anında nasıl hareket etmemiz gerektiği ve depren sonrasında neler yapmamız gerektiği konusunda bilgiler verildi.

Deprem toplanma alanlarının ranta açılması, yıllardır toplanan deprem vergilerinin deprem öncesi yapılması gereken hazırlıklar için kullanılmaması sonucunda İstanbullular kendisini kaderine terk edilmiş hissediyor. Yapılan ve Sarıyer’de mahalle mahalle devam edecek bu bilgilendirme toplantıları , gönüllü çağrıları ile birlikte amaçlanan herkesin yapabileceği sağlayabileceği katkıya göre mahalle afet planı oluşturmak ve deprem sonrası gerekecek ihtiyaçlar için dayanışma ağını bugünden kurmak. Toplantıda gönüllü başvuruları alındı. İlk iş olarak deprem toplanma alanları denetlenerek, haritalandırılıp tüm apartman girişlerine asılacak. Yine ilk yardım dahil eğitimler planlandı.

OKMEYDANI

Okmeydanı'nda Halkevi’nin çağrısı ile deprem öncesinde, deprem anında ve deprem sonrasında neler yapmalıyız başlıklı toplantı gerçekleştirdi.

Okmeydanlılar afet durumunda neler yapmaları gerektiğini konuştu. Mahalle Afet Gönüllüleri Derneği’nden Alp Tekin Babaç deprem öncesinde evlerimizin depreme hazır hale gelmesi için yapılması gereken basit ama hayat kurtaran teknikleri anlattı. Dolap, kitaplık gibi eşyaların demirlerle duvara sabitlenmesinden, afet durumunda kullanılacak içinde acil ihtiyaçların çantaların hazırlanmasına kadar bir dizi teknik konuya değindi.

Sonrasında etkinliğe katılanlar mahallenin afet durumlarına hazır olması için bir imza kampanyası başlatmaya karar verdiler ve bir ekip kurdular.

Kampanya talepleri olarak:

1. Mahallelerdeki toplanma alanlarının sayısı çoğaltılsın.

2. Her toplanma alanı depreme uygun hale getirilsin, afet konteynırları koyulsun.

3. Mahallelerde bulunan toplanma alanlarının haritası ve listesi muhtarlıklara, okullara, derneklere ve toplanma alanlarına asılsın.

4. İlk yardım eğitimi ve her mahallede ve kurumda verilsin.

5. Afet öncesinde, afet anında ve sonrasında neler yapmalıyız toplantıları yapılsın.

6. Her mahallede afet anında acil müdahale edecek ekipler kurulsun. Bu hazırlıklar belediye tarafından yapılsın.

7. Halkı bilgilendirmek için deprem öncesinde, anında ve sonrasında neler yapabileceğimizin anlatıldığı kitapçıklar dağıtılsın.

8. Mahallelerde halkla birlikte mahalle afet planı çıkarılsın.

9. Belediye tarafından her mahalleye deprem anında kullanılacak ekipmanların bulunduğu depolar yapılsın.

10. Tüm sürecin koordinasyonu mahalle halkıyla yürütülsün.

BAHÇELİEVLER

Bahçelievler Halkevi’nin çağrısı ile İstanbul depreminden sonra "Büyük İstanbul depremine hazır değiliz" diyerek gerçekleşen toplantıda depremin vereceği hasarı en aza indirmek bilinçli ve örgütlü hareket etmekten geçtiği konuşuldu. Toplantıda deprem öncesi, sırası ve sonrasında neler yapabileceği tartışıldı, bir sonraki toplantının ilk yardım eğitimi üzerine olması kararlaştırıldı. Özellikle ilk 72 saatte yardım ulaşma koşullarının zayıflığı düşünüldüğünde mahallelerimizde ilk yardım ve kurtarma ekipleri kurulması kararlaştırıldı. Önemli bir başka konu da toplanma alanları ve iletişim konusu oldu.

Toplantıda çıkan kararlar;

*Evlerinizde birlikte yaşadığınız insanlarla toplantı yapın. Deprem anında yan yana iseniz önceden belirlediğiniz evinize en yakın olan toplanma alanına gidin (park vs.). Eğer bir arada değilseniz yine önceden belirlediğiniz alanda depremden tahmini 2-3 saat (işten,okuldan gelme süresine göre) sonra orada buluşmak üzere sözleşin.

*Tanıdıklarınızın iyi olduğuna emin olduktan sonra ilk yardım ya da kurtarma ekibinde olanlar için başka bir toplanma alanına tahmini 4-5 saat içinde gelmelerini söylenecek. Eğer gelmeyen varsa ilk olarak kurtarılması gerekenler o ekipte olanlar olmalı. Bu ekip daha sonra bölünerek sokaklara, mahallelere dağılacak. İlk toplantıda alınan kararla, ilk yardım bilinçlendirme toplantısı 16 Ekim Çarşamba 19.30'da Bahçelievler Halkevi'nde yapılacak.

"İstanbul’da mahalle mahalle deprem hazırlığı" haberi, 10 Ekim 2019 tarihinde yazılmıştır. Son Dakika kategorisi altında bulunan İstanbul’da mahalle mahalle deprem hazırlığı haberi 2019 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. İstanbul’da mahalle mahalle deprem hazırlığı 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Son Dakika konusunda 29 Mart 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 09:07 Ali Yerlikaya'dan seçim güvenliği açıklaması
  2. 09:02 Meral Akşener'in ardından Ülkü Ocakları ve MHP de Mansur Yavaş'ı hedef aldı
  3. 08:54 İmamoğlu'na ilginç sözler: 17 bakan 1 Cumhurbaşkanı tek başına hakkından geliyorsun
  4. 08:51 Bakan Yerlikaya duyurdu: Kırmızı bültenle aranan 2 kişi İstanbul'da yakalandı
  5. 08:45 Eski bürokrat hakkında soruşturma başlatıldı
  6. 08:39 Oyunculuğu bırakıp maneviyata yönelen Yaşar Alptekin 4 katlı evini gösterdi
  7. 08:32 Film çekimleri başlamadan durdu: Kerem Bürsin koronavirüse yakalandı
  8. 08:25 Borcun çoğu AK Parti'de: Belediyelerin verileri, Bakan’ı yalanladı
  9. 08:21 Depremzede çadırda, Diyanet yöneticileri lüks salonda orucunu açtı
  10. 08:17 Bir polis görevden alındı: Ayhan Bora Kaplan dosyasında ‘köstebek’ skandalı
  11. 08:10 İsmail Saymaz: ‘Solüsyonu kestik’ deyip kesmemişler
  12. 08:06 Fehmi Koru yazdı: Cumartesi akşamı seçim yasakları başlayacak, fakat şapkadan tavşan hala çıkacak
  13. 08:03 İsmail Saymaz: İmamoğlu, AK Parti’nin anketinde 5.3 puan önde
  14. 08:01 Meteoroloji uyardı: Meteoroloji’den yağış ve toz uyarısı
  15. 05:24 Instagram'a yeni özellik: Blend ile Reels algoritması değişiyor!
  16. 05:14 Ev sahipleri için 1 Nisan son gün: Kira gelirlerinizi bildirin!
  17. 04:18 2024 YDS-1 sonuç tarihi ne zaman?
  18. 04:03 Şarkı Sözlerindeki Evrim: 1980'den 2020'ye İngilizce Müziğin Dönüşümü
  19. 01:19 Yavaş, Altınok'a Cumhuriyet Kulesi'ni sordu
  20. 01:18 Yavaş’tan Altınok’a çağrı: "Çocuklarınızın KPSS’de kaç puan aldıklarını bir açıklayın"
Haberleri