İşte Apple’ın yeni gizlilik politikası

İşte Apple’ın yeni gizlilik politikası

İşte Apple’ın yeni gizlilik politikası Apple’ın en temel değerlerinden biri olan gizlilik politikası için bugün yepyeni bir karar alındığı açıklandı. Firma, Apple ürünlerini gizliliğinizi korumak

Apple’ın en temel değerlerinden biri olan gizlilik politikası için bugün yepyeni bir karar alındığı açıklandı. Firma, Apple ürünlerini gizliliğinizi korumak ve bilgileriniz üzerinde kontrol sahibi olmanızı sağlamak için tasarladığını belirtiyor. Bu her zaman kolay olmuyor. Ama Apple’ın inandığı tam da böyle bir inovasyon.

Apple iOS 14 için yol haritasını değiştiriyor!

Gizlilik özellikleri, aygıtınızda en başından itibaren yerleşik olarak bulunuyor. Güçlü güvenlik özellikleri, bilgilerinize sizden başkasının erişmesini engellemeye yardımcı oluyor. Apple da kişisel bilgilerinizi güvende tutmanın yepyeni yollarını aramaya devam ettiğini bugün yayınladığı yeni politikası ile resmen ilan etti.

Apple ile Giriş Yap

Apple ile Giriş Yap, uygulama ve sitelere giriş yaparken yararlanabileceğiniz kullanışlı bir özellik. Paylaştığınız bilgiler üzerindeki kontrolünüzü de artırmanızı sağlar.

Apple Gizlilik

Bu özelliği kullandığınızda uygulamalar yalnızca adınızı ve mail adresinizi sorabilecek şekilde sınırlandırılır. Apple, uygulama özelindeki hareketlerinizi takip edemez veya profilinizi oluşturamaz.

App Store

App Store’daki uygulamalar katı yönergelerimize uymak zorundadır ve sıkı bir incelemeden geçirilir. Belirli bir uygulamanın konumunuz gibi bir bilgiye veya fotoğraflarınıza erişmek istemesi durumunda önce izin vermeniz gerekir.

Üstelik paylaşmak istediğiniz bilgilerle ilgili fikrinizi dilediğiniz an değiştirebilirsiniz.

Safari takip edilmenize izin vermez

Akıllı Takip Önleme özelliği, reklamverenlerin sizi siteden siteye takip etmesini engellemeye yardımcı olur.

Bazı web siteleri yüzlerce farklı veri toplama şirketinin sizi takip etmesine, sizinle ilgili bir profil oluşturmasına ve internette gezinirken size reklam göstermesine izin verir.

Safari’deki Akıllı Takip Önleme özelliği ise aygıt içi yapay öğrenme teknolojisini kullanarak bu tür takip sistemlerini engellemenizi kolaylaştırır.

Apple Gizlilik

Reklamverenler aynı zamanda tarayıcı yapılandırmanız, fontlarınız ve yüklediğiniz yazılım ekleri gibi karakteristik özelliklerinize göre aygıtınızın “parmak izini” oluşturarak sizi hedef alabilir. Safari’de bu durumu önlemek amacıyla yerleşik parmak izi koruması bulunur.

Parmak izi koruması, ziyaret ettiğiniz web siteleriyle basitleştirilmiş bir sistem profili paylaşır. Böylece veri şirketlerinin kimliğinizi belirlemesini daha da zorlaştırır.

Harita ile konum geçmişiniz geçmişte kalır

Harita uygulaması, verilerinizi Apple ID’nizle ilişkilendirmez. Ve Apple, geçmiş konum bilginizin kaydını tutmaz. Gittiğiniz yerler, hakkınızda çok şey anlatır.

Harita uygulaması, ziyaret ettiğiniz mağazaları, mahalleleri veya sağlık merkezlerini Apple ile paylaşmadan size muhteşem bir deneyim sunar. Üstelik Harita uygulamasında giriş yapma özelliği bulunmaz. Böylece, gittiğiniz yerler Apple ID’nizle hiçbir şekilde ilişkilendirilmez.

Park ettiğiniz arabanın konumunu belirleme gibi kişiselleştirilmiş özellikler doğrudan aygıtınızda oluşturulur.

Ayrıca rotalar, arama terimleri ve navigasyonu iyileştirmek için kullanılan buna benzer veriler de kimliğinizle ilişkilendirilmez. Aksine, bu bilgi sürekli değişen rastgele tanıtıcılara göre belirlenir.

Fotoğraflar ile görüntüleriniz siz istemedikçe görüntülenemez

Fotoğraflar uygulaması, yapay öğrenme teknolojisinden yararlanarak fotoğraflarınızın doğrudan aygıtınızda düzenlenmesini sağlar.

Böylece fotoğraflarınızı Apple ile veya başkalarıyla paylaşmak zorunda kalmazsınız.Fotoğraf ve video albümlerinizde unutulmaz anılarınızı, arkadaşlarınızı ve sevdiğiniz daha pek çok şeyi saklarsınız.

Apple aygıtları bu anıların siz paylaşmadığınız sürece dışarı çıkmasını engelleyecek şekilde tasarlanır. Bazı hizmetler, fotoğrafları bulutta işler ve bu sayede fotoğraflarınıza erişme imkanına sahip olur. Fotoğraflar uygulaması ise görüntülerinizi doğrudan Mac, iPhone veya iPad’inizde işler.

Hatta A13 çipte bulunan Apple Neural Engine birimi, yüzleri ve mekanları tanımak amacıyla her fotoğraf için 100 milyarın üzerinde işlem gerçekleştirir. Ve bu işlemlerin hiçbir anında fotoğraflarınız aygıtınızdan ayrılmaz.

Mesajlar yalnızca gönderdiğiniz kişiler tarafından görülür

Apple, mesajlaştığınız kişiyle birbirinize gönderdiğiniz iMessage’larınızı okuyamaz. Şakalaşmalardan davetlere hayatta pek çok an mesajlarda ve görüntülü aramalarda yaşanır.

Mavi baloncuğun içindeki her mesaj, resim, Animoji ve video, aygıtlar arasında gönderilirken şifrelenir.

Mesajlar uygulamasındaki akıllı önerilerin tamamı, örneğin mesajlaştığınız kişiye göndermeyi isteyebileceğiniz fotoğraf önerileri, aygıtınızda gerçekleşir.

Siri ihtiyacınızla ilgilenir! Kim olduğunuzla değil

Apple ID’niz, Siri’ye bağlanmaz. İstekleriniz sizinle değil rastgele tanımlayıcılarla ilişkilendirilir. Siri ilk günden beri kimliğinizi Apple veya başkalarıyla paylaşmadan tercihlerinizi öğrenecek şekilde tasarlandı.

Siri’yi kullanmak için Apple ID’nizle giriş yapmazsınız ve aygıtınız mümkün olduğunca fazla bilgiyi Apple’ın sunucularına göndermeden işler.

Apple tarafından sunucularımızda işlenmesi veya depolanması gereken veriler rastgele tanımlayıcılarla, yani harf ve sayılardan oluşan uzun satırlarla ilişkilendirilir.

Yalnızca Siri’yi iyileştirmek için kullanılan bu verileri asla paylaşmayız ve satmayız. Apple olarak, Siri’yi iyileştirmemize yardımcı olmak amacıyla bizimle paylaşmayı seçmediğiniz takdirde isteklerinizin ses kaydını da saklamayız.

Sağlık uygulaması, kayıtlarınızı gizli tutar

Sağlık uygulamasında saklanacak bilgileri ve bu bilgilerin kiminle paylaşılacağını siz kontrol edersiniz.Sağlığınız için özel olarak tasarlanan uygulamalar size kalp atış hızınızdan menstrüel döngünüze kadar en kişisel bilgilerinizle ilgili fikir verir.

Bu bilgilerden hangilerini ekleyeceğinize veya eklemeyeceğinize, ayrıca bu bilgilere kimlerin erişebileceğine Sağlık uygulamasını kullanarak siz karar verirsiniz.

Tüm verileriniz şifrelenir ve bu verilere sadece parolanız, Touch ID’niz veya Face ID’nizle erişilebilir. Bu sayede Sağlık uygulamasını nasıl kullanırsanız kullanın verilerinizin

kontrolü her zaman sizde olur.

Konum Servisleri

Konum Servisleri gizlilik kontrolleri sayesinde hangi uygulamaların konumunuza erişebileceğini belirleyebiliyorsunuz. Bir uygulama arka planda konumunuzu kullandığında bildirim alıyorsunuz. Böylece izninizi güncelleyip güncellemeyeceğinize karar verebiliyorsunuz.

Arka planda izleme bildirimleri, uygulamanın konumunuzu arka planda kullandığı yerleri görebilmeniz için şimdi bir harita da içeriyor. iOS 13 ve iPadOS 13 sürümlerinden itibaren, bağlı olduğunuz Wi-Fi ağlarının adlarını görebilen uygulama türleri API tarafından sınırlandırılıyor. Böylece uygulamaların sizden izin almadan konumunuzu belirlemeleri zorlaşıyor.

iOS, konumunuzu sizden izin almadan Bluetooth kullanarak belirlemeye çalışan uygulamalara karşı da koruma sağlıyor. Bunun için şimdi bir uygulamanın ses çalmak dışında bir amaçla Bluetooth’a erişmeden önce sizden izin almasını zorunlu kılan denetimlere sahip. Ve Bluetooth ayarları, bir uygulamanın erişim izinlerini dilediğiniz zaman değiştirebilmenizi sağlıyor.

"İşte Apple’ın yeni gizlilik politikası" haberi, 28 Kasım 2019 tarihinde yazılmıştır. Teknoloji kategorisi altında bulunan İşte Apple’ın yeni gizlilik politikası haberi 2019 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. İşte Apple’ın yeni gizlilik politikası 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Teknoloji konusunda 19 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Ecevit Bıktım Teknoloji Editörü

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 11:39 CHP'li belediye ile MHP arasında afişli borç atışması
  2. 11:33 NASA Uyarıyor: Starlink Uyduları Dünya'nın Manyetosferini Tehdit Ediyor!
  3. 11:30 Cem Yılmaz'ın "CMXXIV" Gösterisinde Espri Konusu: Nafaka!
  4. 11:28 Yüzde 50+1 kuralına Saray'dan olumsuz yanıt geldi: Boşuna uğraşmasınlar
  5. 11:23 Enerji Bakanı Alparslan Bayraktar: Doğalgaz ve elektriğe mayıs ayında zam yok
  6. 11:20 İzmir Seferihisar Açıklarında 4,5 Büyüklüğünde Deprem: AFAD'dan Son Dakika Açıklaması
  7. 11:18 Nuri Alço'nun sağlık durumunda yeni gelişme
  8. 11:16 Rusya'nın Stavropol Bölgesinde Tu-22M3 Bombardıman Uçağı Düştü
  9. 10:59 İstanbul'da 2 İETT otobüsü çarpıştı: Yaralılar var
  10. 10:51 İkinci el otomobilde fiyatlar uçtu
  11. 10:48 Mehmet Şimşek açıkladı: Kamuda kemerler sıkılacak
  12. 10:40 Trol çeteleri, kendilerini besleyenleri hedeften çıkarabilmek için sağa sola pervasızca saldırıyor
  13. 10:35 İstanbul’da feci kaza: Kamyon ile otomobil çarpıştı: 2 ölü 4 yaralı
  14. 10:30 Karar yazarı Yusuf Ziya Cömert: Mehmet Şimşek de müteahhitlere kıyamıyor
  15. 10:22 İyi Parti'den istifa eden Salim Ensarioğlu: 60 milletvekili kendisine yer arıyor
  16. 10:17 AK Parti'yi yönetenler acilen istifa etmeli ve kendilerinden sonrakilere yol açmalıdır
  17. 09:52 Şahan Gökbakar Yılmaz Morgül'ü ti'ye aldı
  18. 09:46 AK Parti MYK'da 31 Mart analizi: En büyük darbe eski AK Partililerden
  19. 09:41 Göçmen işçi dönemi başladı: Özlem Zengin inkar etti, AK Parti'nin programında yer aldı
  20. 09:36 George Russell: Şu anda ince marjlarla dolu bir savaşın içindeyiz
Teknoloji Haberleri