Kaftancıoğlu 'Günün en güzel haberi' diye duyurdu: İmar planları iptal edildi

Kaftancıoğlu 'Günün en güzel haberi' diye duyurdu: İmar planları iptal edildi

Kaftancıoğlu 'Günün en güzel haberi' diye du... İstanbul’un en değerli arazilerinden birinde kurulu olan Beşiktaş’taki Etiler Polis Meslek Yüksekokulu arazisini yapılaşmaya açan imar planları mahkeme

İstanbul’un en değerli arazilerinden birinde kurulu olan Beşiktaş’taki Etiler Polis Meslek Yüksekokulu arazisini yapılaşmaya açan imar planları mahkeme kararıyla iptal edildi. Karar ilişkin sosyal medya hesabından açıklama yapan Kaftancıoğlu, "Günün güzel haberi. Göreve geldiğimiz andan itibaren yakından takip ettiğimiz Etiler Polis Okulu arazisinin planı mahkeme tarafından iptal edildi. Hukuki ve siyasi mücadelemiz devam edecek" dedi.

İstanbul Bölge İdare Mahkemesi 4. İdare Dava Dairesi, alt mahkemenin bilirkişi raporlarındaki tespitleri dikkate almadığını belirterek imar planlarında “donatı alanının kaldırılarak alana çevre yapılaşma şartlarının çok üstünde bir yapılaşma hakkı tanındığı” vurgulandı.

Cumhuriyet'ten Hazal Ocak'ın haberine göre, İstanbul Bölge İdare Mahkemesi 4. İdare Dava Dairesi istinaf talebini kabul ederek 20 Eylül 2019 tarihinde alt mahkemenin kararını kaldırdı ve imar planlarını iptal etti.

Kararda imar planlarıyla “çevre yapılaşma şartlarının çok üstünde bir yapılaşma hakkı tanındığı” vurgulandı.

TMMOB Şehir Plancıları Odası İstanbul Şubesi ve TMMOB Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi yaptığı ortak açıklamada, “Halka ait olan daha fazla gecikmeksizin halka iade edilmelidir” denildi.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Beşiktaş Akat Mahallesi’nde bulunan Etiler Polis Meslek Yüksekokulu ile bu arazinin kuzeyinde bulunan tecil harici alana ilişkin 26 Aralık 2012 planı değişikliği yapmıştı. Yapılacak inşaatların yüksekliği de serbest bırakıldı. Plan değişikliği ile okul arazisine AVM, rezidans, restoran, mağaza, otel yapımına izin çıkmıştı.

Beşiktaş’taki toplam 31 bin 885 metrekare alana sahip olan Etiler Polis Meslek Yüksekokulu riskli alan ilan edilmesinden sonra 2014’te Bakanlar Kurulu kararıyla kapatılmış ve protokolle İBB’ye devredilmişti. Arazi, 4 Nisan 2018 tarihinde İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) tarafından hasılat paylaşımı yöntemi ile ihaleye çıkarıldı. İhaleyi İBB şirketlerinden KİPTAŞ, 2 milyar 660 milyon TL’lik teklifle kazandı. KİPTAŞ’ın teklifinde İBB’nin alacağı gelir payı, 1 milyar 388 milyon 520 bin TL olarak belirlendi. İhalenin ardından okul binasının yıkımına başlanmıştı.

ODALAR DAVA AÇTI

TMMOB Mimarlar Odası ve TMMOB Şehir Plancılar Odası, bakanlık tarafından hazırlanan imar planı değişikliğinin iptali istemiyle 6 Mayıs 2013 tarihinde dava açtı. Dava dosyasına giren bilirkişi raporlarında söz konusu planların “şehircilik ilkelerine ve hukuka aykırılığı” ifade edilmişti ancak İstanbul 7. İdare Mahkemesi, 30 Ekim 2018 tarihinde davanın reddine karar verdi. İki meslek odası İstanbul 7. İdare Mahkemesi’nin söz konusu kararı üzerine istinaf yoluna başvurdu.

Başvuruyu inceleyen İstanbul Bölge İdare Mahkemesi 4. İdare Dava Dairesi istinaf talebini kabul ederek 20 Eylül 2019 tarihinde alt mahkemenin kararını kaldırdı ve imar planlarını iptal etti.

Dava dairesi kararında alt mahkemenin bilirkişi raporlarındaki tespitleri dikkate almadığını belirterek imar planlarında “donatı alanının kaldırılarak alana çevre yapılaşma şartlarının çok üstünde bir yapılaşma hakkı tanındığı” vurgulandı. Kararda özetle, “Plan ana kararlarını, sürekliliğini, bütünlüğünü ve sosyal ve teknik altyapı dengesini bozacak nitelikte olduğu anlaşılan plan değişikliklerine ilişkin dava konusu işlemde kamu yararına, şehircilik ilkelerine ve planlama esaslarına uyarlık bulunmadığı sonucuna varıldığından, aksi yönde verilen mahkeme kararında hukuki isabet görülmemiştir” ifadeleri kullandı.

"Kaftancıoğlu 'Günün en güzel haberi' diye duyurdu: İmar planları iptal edildi" haberi, 23 Kasım 2019 tarihinde yazılmıştır. Politika kategorisi altında bulunan Kaftancıoğlu 'Günün en güzel haberi' diye duyurdu: İmar planları iptal edildi haberi 2019 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Kaftancıoğlu 'Günün en güzel haberi' diye duyurdu: İmar planları iptal edildi 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Politika konusunda 29 Mart 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 00:13 Bakan Vedat Işıkhan'dan Emeklilere Maaş Açıklaması Geldi!
  2. 00:03 Dikkat! Gelir Vergisi Beyanname Süresi Değişti!
  3. 00:03 Erdoğan'dan seçmene çağrı: Sandıklar namusumuza emanet
  4. 00:03 Ekrem İmamoğlu, 14. Kent Lokantası'nın açılışını gerçekleştirdi: "Cumhurbaşkanı bile gelebilir"
  5. 00:01 Korkunç Zincirleme Kaza: 3 Can Kaybı, 8 Yaralı!
  6. 00:00 İspanya, Nelson Kasırgası'nın etkisi altında: 4 kişi hayatını kaybetti
  7. 23:48 Son Dakika: Oy Kullanmayanlar 300 TL ceza ödeyecek
  8. 23:37 Akşener'in öfkesi neden seçimlere yakın zamanda arttı?
  9. 23:27 Avcılar'da Korkunç Olay: Tartıştığı Eşini Çocuklarının Gözü Önünde Öldürdü!
  10. 23:07 Uraz Kaygılaroğlu ve Berna Koraltürk'ten Paylaşımlar Soru işareti Uyandıran Cinsten!
  11. 22:33 Kazakistan, Doğal Felaketin Pençesinde: Binlerce Kişi Tahliye Edildi!
  12. 22:10 Akşener: “Mansur Yavaş, artık CHP Genel Merkezi’nin ev kölesi olmuştur"
  13. 22:06 Koç Holding'in hisselerindeki hızlı yükselişin nedeni açıklandı!
  14. 22:04 Banyonuzdaki Lekeler İçin Aspirinle Kolay Çözüm!
  15. 21:47 İmamoğlu seçime katılımın önemini vurguladı: "Oy kullanacaksınız, oyun bozacaksınız"
  16. 21:40 Yatırımcıların dikkatine: Dolar kurunda tehlike çanları çalıyor!
  17. 21:34 Akşener'den "Oyları bölmeyelim" açıklamalarına tepki geldi
  18. 21:22 Türkiye'nin Uzay Yolculuğu: Türksat 6A Tamamlanma Aşamasında!
  19. 21:21 Erdoğan'dan kendi adayına şaşırtıcı sözler: Boya bak boya!
  20. 21:20 Meral Akşener'in İmamoğlu ve Yavaş'a Sert Eleştirileri: "Hain ve Zorba!"
Politika Haberleri