Karahan açıkladı: "Enflasyonla mücadele önceliğimizdir

Karahan açıkladı:

Karahan açıkladı: "Enflasyonla mücadele önce... Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Fatih Karahan, "Bundan sonraki stratejimiz, en büyük önceliğimiz enflasyonla mücadele ve piyasa koşullarına bağlı olarak mümkün olduğu kadar rezerv biriktirmek," sözlerini söyledi.

Karahan, Peterson Uluslararası Ekonomi Enstitüsü (PIIE) ve Dış İlişkiler Konseyi (CFR) tarafından düzenlenen "Gelişmekte Olan Piyasalarda Merkez Bankası Yönetimi" konulu etkinlikte konuştu.

Türkiye'nin ana makroekonomik sorununun enflasyon olduğunu vurgulayan Karahan, enflasyonla mücadelenin son derece kritik olduğunu belirtti.

Karahan, "Enflasyonu düşürmeye çalışıyoruz ve geçen haziran ayında başlayan kapsamlı bir sıkılaştırma programı izliyoruz," ifadelerini kullandı.

Karahan, politika faizini o zamandan beri yüzde 50'ye çıkardıklarını ve bunun talepte bir miktar normalleşme sağladığını ifade etti.

Karahan, aralık ayı boyunca aylık enflasyonda bir düşüş yaşandığını, ancak son birkaç aydır asgari ücret artışları nedeniyle artışlar görüldüğünü belirtti: "Genel olarak bu yıl için yüzde 36, gelecek yıl için yüzde 14 ve 2026 için yüzde 9 olarak belirlediğimiz enflasyon hedefine ulaşma yolunda ilerliyoruz. Tek haneli rakamlara dönmek istiyoruz."

Karahan, Türkiye'nin enflasyonu yüzde 5 hedefine geri dönmeyi arzuladığını belirtti. Ayrıca, şu ana kadar oldukça sıkılaştırma politikası uyguladıklarını ve talebin ılımlı bir seyir izlediğini ifade etti. Mevcut durumlarının uygun olup olmadığını değerlendirmek için gelen verileri takip ettiklerini dile getirdi.

"DEZENFLASYON KONUSUNDA NE KADAR CİDDİ OLDUĞUMUZU GÖSTERDİK"

TCMB Başkanı Karahan, politika faizini yeniden para politikasının temel aracı haline getirmeyi öncelikli hedef olarak belirterek, "Ne gerekiyorsa yapacağımızın sinyalini her zaman verdik. Piyasaların beklediğinden çok daha fazla miktarda sıkılaştırma yaptık ve dezenflasyon konusunda ne kadar ciddi olduğumuzu gösterdik," diye konuştu.

Karahan, "Güvenin yeniden tesisi ve enflasyon beklentilerini daha iyi yönetebilmemiz için politika faizinin birincil araç olduğu politikayı yeniden oluşturmak için çok şey yaptık ve daha fazlasını yapmaya hazırız," dedi.

Enflasyon beklentileri ile ilgili Karahan, "Piyasa katılımcıları, enflasyonun bu yıl sonu hedefimiz olan yüzde 36 olmasını bekliyor. Yani temel olarak hedefimize 3 aylık bir gecikmeyle ulaşacağımıza inanıyor," diyerek bir değerlendirmede bulundu.

Karahan, bundan sonra stratejilerinin ve önceliklerinin, enflasyonla mücadele ve piyasa koşullarına bağlı olarak mümkün olduğunca rezerv biriktirmek olduğunu belirtti.

Jeopolitik risklerin ve büyük merkez bankalarının para politikalarının Türkiye için endişe verici olduğunu vurgulayan Karahan, ABD Merkez Bankası (Fed) ve Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) faiz indirimi yapmama eğiliminde olduğunu ve bunun politika oluşturmada daha temkinli bir yaklaşım olduğunu söyledi.

"Karahan açıkladı: "Enflasyonla mücadele önceliğimizdir" haberi, 16 Nisan 2024 tarihinde yazılmıştır. 17 Nisan 2024 tarihinde de güncellenmiştir. Ekonomi kategorisi altında bulunan Karahan açıkladı: "Enflasyonla mücadele önceliğimizdir haberi 2024 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Karahan açıkladı: "Enflasyonla mücadele önceliğimizdir 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Ekonomi konusunda 29 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 22:08 Yusuf Yazıcı, Lille'den Ayrılıyor: Milan ve Sevilla'nın Radarında!
  2. 22:06 Bülent Arınç: "Seçim Sonuçlarına Partilerin Bakış Açısı Farklı"
  3. 22:04 Hortum Felaketi: Oklahoma ve Iowa'yı Vurdu, 5 Ölü ve Yüzlerce Yaralı
  4. 22:02 Fatih Karagümrük, Antalyaspor'u 4-1'lik Skorla Mağlup Etti
  5. 21:55 Abbas ve Bin Selman, Gazze'deki Durumu Görüştü: İsrail'in Olası Saldırısına Tepki
  6. 21:50 Dışişleri Bakanlığı'ndan Fransa'ya Asuriler ve Keldanilere İlişkin Açıklama!
  7. 21:37 Uluslararası Ceza Mahkemesi'nden İsrailli Yetkililere Yönelik Gizli Tutuklama Endişesi
  8. 21:34 Mardin'de Bir Kahramanın Arıcılık Tutkusu: Mehmet Akan Aysu'nun Hikayesi
  9. 21:30 Ünlü kuruyemiş zinciri iflas etti, tüm şubeleri kapatılıyor!
  10. 21:30 Lüks Rezidans'ta Eve Çağırdığı Eskortla Kavga Etti: Yanlışlıkla Kardeşini Öldürdü
  11. 21:25 Hakan Sabancı'nın eski halini görenler şok oldu! Nasıl Bir Değişim?
  12. 21:21 Yusuf Güneyden çok konuşulacak Kenan Işık iddiası! Olay sözler!
  13. 21:14 Barış Arduç’tan Gupse Özay’a o sözler!
  14. 21:13 Arda Güler, Fenerbahçe hakkında açıklamalarda bulundu
  15. 21:13 İYİ Parti’de Akşener dönemi sona erdi! Devir teslimi için gün belirlendi
  16. 21:13 Erdoğan, bu sefer "kader" demedi! CHP'li belediyeleri 'iş kazaları' üzerinden eleştirdi
  17. 20:55 CHP vatandaşlara çağrıda bulundu: "1 Mayıs'ta Taksim'e!"
  18. 20:54 MHP’li Ersoy’dan Özel’e eleştiri: “Yoksa Amedspor taraftarı mısınız?”
  19. 20:54 Dervişoğlu: "Tek adamlığı kökleştirecek bir revizyon arayışına izin vermeyiz"
  20. 20:42 Ahu Tuğba, ABD'de trafik kazası geçirdi!
Ekonomi Haberleri