Katalan siyasetçilere İspanya’dan kötü haber… Cezaları belli oldu

Katalan siyasetçilere İspanya’dan kötü haber… Cezaları belli oldu

Katalan siyasetçilere İspanya’dan kötü haber... Katalonya Özerk Hükümet Başkanı Quim Torra, İspanyol devletinin kurumlarına itaatsizlikten 1,5 yıl kamu görevinden men cezası aldı. Torra'ya ...

Katalonya Özerk Hükümet Başkanı Quim Torra, İspanyol devletinin kurumlarına itaatsizlikten 1,5 yıl kamu görevinden men cezası aldı. Torra'ya 30 bin avro ile mahkeme masraflarını da karşılamasını içeren para cezalarının verildiğini duyurdu.

İspanya'nın doğusundaki Katalonya özerk bölgesinde ayrılıkçı girişimlere öncülük eden iki siyasi lider hakkında farklı gerekçelerle Avrupa ve İspanya mahkemelerinde görülen davalarda kararlar açıklandı. Katalonya Adalet Yüksek Mahkemesi (TSJC), Katalonya Özerk Hükümet Başkanı Quim Torra'ya İspanya devletinin kurumlarına itaatsizlikten 1,5 yıl kamu görevinden men cezası verdi.

Mahkeme ayrıca, Torra'ya 30 bin avro ile mahkeme masraflarını da karşılamasını içeren para cezalarının verildiğini duyurdu.

Torra, İspanya'da 28 Nisan'da yapılan erken genel seçimler öncesinde Barselona'daki Katalonya hükümet binasında asılı olan, sarı kurdeleyi ve "Sürgündeki ve tutuklu siyasetçilere özgürlük" yazılı pankartın kaldırılması yönünde Merkez Seçim Komitesinin gönderdiği talimata uymamıştı.

Katalonya'da bağımsızlık yanlısı girişimlerden dolayı yargılanan veya yurt dışına kaçan Katalan siyasetçilere destek için sembolleştirilen sarı kurdele ve pankartın kaldırılmama gerekçesi, "demokratik bir hak ve ifade özgürlüğü" olarak savunulmuştu. Torra'ya verilen kamu görevinden men cezası nedeniyle Katalonya parlamentosunda 2020 yılında yerel erken seçimlerin yapılması öngörülüyor.

Cezaevindeki Junqueras için Avrupa Adalet Divanından iyi haber

Diğer yandan Avrupa Adalet Divanı (ECJ), Katalonya'da 2017 yılında yapılan yasa dışı bağımsızlık referandumundan dolayı 13 yıl hapse çarptırılan Katalonya Cumhuriyetçi Solu (ERC) partisi lideri ve eski Katalonya Özerk Hükümet Başkan Yardımcısı Oriol Junqueras'ın "siyasi dokunulmazlığı" olduğuna hükmetti.

Kararda, 2 Kasım 2017 tarihinden bu yana cezaevinde olan Junqueras'ın, henüz hakkında verilmiş bir mahkumiyet cezası yok iken, 26 Mayıs 2018'de Avrupa Parlamentosu (AP) milletvekili seçilmesi dolayısıyla "siyasi dokunulmazlık" hakkı bulunduğu belirtildi. Lüksemburg merkezli mahkeme, AP vekillerinin seçildiği andan itibaren "seyahat etme ve meclis oturumlarına katılma hakkına" kavuştuğuna hükmetti.

Katalan siyasetçilerle ilgili sona eren İspanya'daki davanın yeniden açılmasıyla ilgili talebi reddeden EJC, Junqueras'ın serbest kalıp kalmamasıyla ilgili kararın ise İspanya Yüksek Mahkemesine ait olduğuna kanaat getirdi. Kararın, Junqueras'ın siyasi geleceğini nasıl etkileyeceği netlik kazanmazken, AP'nin atacağı adımlar da merak ediliyor.

Junqueras, EJC'nin kararı sonrasında Twitter hesabından yaptığı açıklamada, "Adalet, Avrupa'dan geldi. Haklarımız ve oy kullanan 2 milyon insanın hakları çiğnendi. Davanın (İspanya Yüksek Mahkemesi'nin yapılan) hükmü geçersiz, herkes serbest bırakılmalı. Bizim yaptığımız gibi siz de inatçı olun!" ifadelerini kullandı.

Öte yandan, söz konusu mahkeme kararının, iki yıldır Brüksel'in Waterloo kasabasında yaşayan ve İspanya'nın hakkında 3'üncü kez uluslararası tutuklama emri çıkarttığı eski Katalonya Özerk Hükümet Başkanı Carles Puigdemont ile yurt dışındaki diğer Katalan siyasetçilerden Toni Comin ve Lluis Puig için de emsal teşkil etme ihtimali bulunuyor.

Junqueras gibi AP üyeliğine seçilen Puigdemont ve Comin de İspanya yargısının kararı aleyhinde Avrupa Adalet Divanına başvuruda bulunmuştu.

"Katalan siyasetçilere İspanya’dan kötü haber… Cezaları belli oldu" haberi, 19 Aralık 2019 tarihinde yazılmıştır. Son Dakika kategorisi altında bulunan Katalan siyasetçilere İspanya’dan kötü haber… Cezaları belli oldu haberi 2019 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Katalan siyasetçilere İspanya’dan kötü haber… Cezaları belli oldu 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Son Dakika konusunda 20 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 17:51 Emre Belözoğlu'dan Türk Futboluna İlişkin Değerlendirmeler
  2. 17:50 Galatasaray seçime gidiyor! Tarih resmen açıklandı
  3. 17:46 İstanbulspor Süper Lig'e veda eden ilk takım oldu
  4. 17:46 Uzmanlar Açıkladı: Yumurta Haşlarken Pratik İpuçları ve Günlük Tüketimin Faydaları
  5. 17:44 Emre Belözoğlu açıkladı: ''Düzelmemiz için 25-30 seneye ihtiyaç var''
  6. 17:44 El Clasico Heyecanı: Real Madrid, Barcelona'yı Ağırlıyor
  7. 17:40 Ahmet Ümit'ten İzmir'e dair yeni roman müjdesi!
  8. 17:40 En düşük emekli maaşı o rakama çıkabilir! Rakam vererek açıkladı
  9. 17:40 Biden'ın Yamyamlık İddiası Papua Yeni Gine'de Tartışma Yarattı
  10. 17:36 Bakan Işıkhan'dan net karar geldi: Asgari ücrete ara zam yapılacak mı?
  11. 17:36 Hasankeyf: Mezopotamya'nın Efsanevi Mirasıyla Büyüleyici Bir Yolculuk
  12. 17:33 İstanbulsporlu Simon Deli, Şok Etti!
  13. 17:31 Bakan Şimşek açıkladı: Yatırımcıların Türkiye'ye bakışı geçen seneye göre değişti
  14. 17:31 Onakoya'nın Satranç Rekoru: Afrika'nın Çocuklarına Destek için New York'ta 58 Saatlik Deneme
  15. 17:29 Filenin Efeleri'nde aday kadro! Filenin Efeleri, Milletler Ligi Telaşında!
  16. 17:28 Anonymous, İsrail Savunma Kuvvetleri'ne Yönelik İddialı Siber Saldırı
  17. 17:27 Jeep sevenlere büyük müjde! Düşük fiyatlara hazır olun
  18. 17:25 Trabzonspor'un İlk 11'i Belli Oldu!
  19. 17:24 Opel Astra J kasası olanların dikkatine: Su sızıntısı hayatınızı mahvetmesin!
  20. 17:22 Cupra modellerindeki "VZ" gizemi çözüldü: 2.0 sahipleri anlamını biliyor!
Haberleri