Çocuk oyunlarına ‘psikolog’ raporu

Çocuk oyunlarına ‘psikolog’ raporu

Çocuk oyunlarına ‘psikolog’ raporu Kültür ve Turizm Bakanlığı’nca özel tiyatrolara verilen desteklerle ilgili yayımlanan yeni yönetmelikte, tiyatrolar için yaptırımlar genişletiliyor.

Kültür ve Turizm Bakanlığı, yeni yayımladığı “Özel Tiyatroların Projelerine Yapılacak Yardımlara İlişkin Yönetmelik”te, yardım yapılacak çocuk ve gençlik oyunlarının projeleri için dikkat çeken karar aldı. Daha önce bakanlık, çocuk ve gençlik oyunları için “gerekli görmesi halinde” Uluslararası Amatör Tiyatrolar Birliği’nden (ASSİTEJ) bir değerlendirme isterken, yayımlanan yönetmelikle, bakanlık, çocuk oyunlarının desteklenebilmesi için “oyunun uygunluğuna dair bir pedagog veya psikolog tarafından yazılan raporu” dikkate alacak. Raporu hazırlayan pedagog ve psikologların diploma numaralarını belirtmeleri de şart koşuldu.

Resmi Gazete’de 1995 yılında yürürlüğe giren “Özel Tiyatrolara Devlet Desteği Yönetmeliği”, 2006 yılında yürürlükten kaldırılmıştı. Yardımlar bu yönetmelik yerine, bakanlığın bütçesindeki kâr amacı gütmeyen kuruluşlara transfer kaleminden “dernek, birlik, kurum, kuruluş, sandık gibi kuruluşlara ödemeler” tertibinden karşılanmaya başlanmıştı. Bakanlık önceki gün Resmi Gazete’de yardımlara ilişkin yeni bir yönetmelik yayımladı. Yönetmelikte, özel tiyatrolara destek konusunda yeni bir düzenleme yaptı.

DİPLOMA NUMARASI ŞART 

Yayımlanan yeni yönetmelikte çocuk ve gençlik oyunlarına ilişkin bir düzenleme dikkat çekti. 2006 yılında yürürlükten kaldırılan yönetmelikte, çocuk ve gençlik oyunlarının desteklenmesi için “Değerlendirme Kurulu, değerlendirme sırasında gerek görürse çocuk oyunları için ASSİTEJ, geleneksel tiyatro için de Milletlerarası Kukla ve Gölge Oyunu Birliği (UNİMA) gibi kuruluşlardan görüş alır ve anılan kuruluşlar tarafında incelenip, hazırlanacak rapor doğrultusunda bir değerlendirmede bulunur” hükmü yer alırken, yeni yönetmelikte çocuk oyunlarına ilişkin “psikolog ve pedagog raporu” zorunlu tutuldu. Yönetmelikte, artık bir tiyatronun çocuk ve gençlik oyunlarından yardım alabilmesi için “projenin uygunluğuna dair bir pedagog veya psikolog tarafından diploma numarası belirtilerek hazırlanmış raporun aslı ile raporu hazırlayan pedagog veya psikolog tarafından sayfaları imzalanmış oyun metni” gerekli.

SANATÇI TANITIM KARTI OLACAK

Yönetmelikle, geleneksel tiyatrolar kategorisinde başvuru yapacak tiyatrolar için de başvuru sahibinin dernek veya vakıf olması durumunda halen faal olduğunu gösteren yazı, kuruluş sözleşmesi örneği ve başvuran kişinin dernek veya vakıf adına yetkili olduğunu gösterir imza sirküsünü bakanlığa iletmesi zorunlu kılındı. Ayrıca yönetmelikle Araştırma ve Eğitim Genel Müdürlüğü tarafından geleneksel tiyatro sanatçıları için verilen ‘Sanatçı Tanıtım Kartı’na sahip olan gerçek kişilerin de geleneksel tiyatrolar kategorisinde başvuru yapabilmesine olanak sağlandı.

"Çocuk oyunlarına ‘psikolog’ raporu" haberi, 10 Aralık 2018 tarihinde yazılmıştır. 10 Aralık 2018 tarihinde de güncellenmiştir. Kültür Sanat kategorisi altında bulunan Çocuk oyunlarına ‘psikolog’ raporu haberi 2018 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Çocuk oyunlarına ‘psikolog’ raporu 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Kültür Sanat konusunda 28 Mart 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Hubbard Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 19:53 Gazze'deki Şifa Hastanesi Baskını: 200'den Fazla Filistinli Öldü
  2. 19:48 Enerji Bakanı: Nisan Ayında Elektrik ve Doğalgaz Fiyatlarında Değişiklik Olmayacak
  3. 19:46 Pratik ve Doğal Çözümlerle Pas Lekelerinden Kurtulun!
  4. 18:17 Işın Karaca’nın Eski Eşi Sedat Doğan'dan Şok Haber! Tanzanya’da Mahsur!
  5. 18:10 İnci taneleri yine bomba gibi! Azem ters köşe yapacak gibi!
  6. 18:00 Icardi, gol sıralamasında tarihi bir geri sayıma mı gidiyor?
  7. 17:52 Amerikalı Tüketicilerin Güveni Endeksi Mart Ayında Yükseldi
  8. 17:48 İzmir'de Zeki Müren'e Özel Heykel: Sanatın Mirası Sonsuza Kadar Yaşayacak
  9. 17:44 Zelyut Yorumuyla: Türkiye'de Dolar ve Sermaye Girişi Tartışmaları
  10. 17:41 İsrail'in Batı Şeria'da Filistin Topraklarına El Koyması: Raporun Şok Edici Bulguları
  11. 17:36 Oyuncu Kadir İnanır İyileşme Sürecinde: Türkan Şoray'dan Destek Mesajı Geldi
  12. 17:32 Fransa'da Milli Takımda Oruç Yasak Tartışması: Diawara Kamptan Ayrıldı
  13. 17:29 Peygamber Efendimiz’in Mukaddes Emanetlerinin Restorasyonu: Şişli’de Bir Mirasın Geleceğe Taşınışı
  14. 17:14 YEO Teknoloji ve Robo Otomasyon İş Birliğiyle Türkiye'nin Enerji Geleceğine Yön Veriyor
  15. 17:08 Salihli'de Şaka Görünümlü Tragedya: Arkadaşını Kazara Vuran Genç Tutuklandı
  16. 17:05 Aile ve Gençlik Fonu'na Başvurular Artıyor: Bakan Göktaş'tan Açıklamalar
  17. 15:51 Çakarlı Konvoyuyla Şov Yapmıştı! O Muhtar Konuştu!
  18. 15:38 Japonya yaşlanmaya karar verdi! Japonya'da büyük hamle!
  19. 15:32 Rıza Sümer’den Kepezlilere Çağrı Var!
  20. 15:32 Toyota'nın Küresel Satışları Şubat Ayında Geriledi: Çin'de Büyük Düşüş
Kültür Sanat Haberleri