Genco Erkal Devlet Tiyatroları''nın lağvedilmesini eleştirdi: Bu çok büyük bir cinayettir!

Genco Erkal Devlet Tiyatroları''nın lağvedilmesini eleştirdi: Bu çok büyük bir cinayettir!

Genco Erkal Devlet Tiyatroları''nın lağvedil... Usta tiyatrocu Genco Erkal, Cumhurbaşkanlığı tarafından Devlet Tiyatroları ile Devlet Opera ve Balesi’ne el koymasına ilişkin konuştu.

ABC Haber Merkezi

Yeni Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nin ardından çıkarılan Cumhurbaşkanlığı kararnameleri ile Devlet Tiyatroları ile Devlet Opera ve Balesi’nin özel yasaları lağvedilmesin ilişkin konuşan usta tiyatrocu Genco Erkal, "Ben bunun çok büyük bir cinayet olduğunu düşünüyourum" yorumunu yaptı. 

TELE1 canlı yayınına bağlanarak, iktidarın beş yıldır Devlet Tiyatroları'nı lağvetmeye çalıştığını hatırlatan Erkal, "Beş yıldır bunu kabull ettirmek istiyorlar. Devlet Tiyatroları'nın sanatımıza katkılarına karşı çıkıp bunu lağvetmek istiyorlar, özelleştirmek istiyorlar, özel sermayenin eline terketmek istiyorlar. Beş yıldır büyük bir tepki oldu sanatçılar tarafından, bunu bu güne kadar durdurabildik. Çünkü iyi kötü yine bir parlamenter sistem yürürlükteydi. Meclisten, sanat camiasından çok tepki aldı.Onlar da seçimdi, referandumdu diye fazla tepki çekmeyelim üzerimize diyerek bunu ertelediler. Sonunda tek adam rejimine geçtiğimiz gün, daha yemin bile edilmeden bu iş yapıldı. Ben bunun çok büyük bir cinayet olduğunu düşünüyourm. Bu, cumhuriyetimizin kazandırdığı en önemli kurumlardan biridir. Devlet Tiyatroları, devlet opera ve balesi ve Atatürk’ün bize kazandırdığı çağdaş dünyaya ulaşabilmemiz için bizlere kapıları açtığı çok önemli bir atılımdır. Bugün dünyada Türk tiyatrosundan, Türk operasından bahsediliyorsa bu kurumlar sayesindedir. Bu kurumları gözbebeğimiz gibi korumalıyız. Bunu yapacağımıza yok etmeye çalışıyoruz. Çünkü bu iktidarın, bu başımızdaki insanların sanatla ilgisi yok. Tiyatro, bale bunlar için hiçbir şey ifade etmiyor. Bundan kurtulmak istiyorlar. Zaten bu kararla beraber Orhan Aydın’ın tweetleri yüzünden gözaltına alınması, Fazıl Say gibi büyük bir sanatçının açık hava konserlerinin iptal edilmesi, bu yeni rejimin sanatla ve kültürle ilişkilerinin nasıl olacağının çok önemli bir göstergesi." ifadelerini kullandı. 

'SANAT HAYATIMIZ İÇİN BÜYÜK BİR KIYIMDIR'
Erkal, "Sanat, bizim gibi gelişmesini tamamlamamış olan ülkelerde korunması gereken bir kavramdır. Onu da ancak devlet koruyacaktır. Eğer sanatı siz piyasa koşullarının eline bırakırsanız bugün televizyonlarınızdaki gösterilerin düzeyi nereye düştüyse, 'halk bunu beğeniyor bunu istiyor' diyerek; piyasa koşullarına terk ederseniz, sanatın yozlaştığını ve ucuzladığını göreceksiniz. Sırf para kazanmak için işler yapıldığını göreceksiniz. Oysa sanat kollarında, para kazanmanın ötesinde bir değer aranır ve maalesef bunlardan vazgeçilecek. Türkiye'nin pek çok yerinde bölge tiyatroları var, orda insanlar çok az bir parayla gidip uzun yıllarını orada geçirerek oranın halkına kültür vermek istiyorlar. Kültür eserleriyle tanıştırmak istiyorlar. Şimdi bu tamamen kapanacak, yani anadoluda bir tiyatrodan, bir baleden, operadan söz edilmeyecek. Bu tabii ki sanat hayatımız için büyük bir kıyımdır, kayıptır." diye konuştu. 

Erkal, konuşmasını, "Bu iktidarın yıllardır, özellikle cumhuriyetin getirdiği değerlere ve cumhuriyetin getirdiği sanata düşmanca yaklaştığını, yok saymak istediğini, sahneden silmeye çalıştığını görüyorum. Biraz da korkuyorlar tabii. Çünkü tiyatro doğası itibariyle eleştirir. Sanat doğası gereği muhalif bir tavırdır." diyerek bitirdi.

"Genco Erkal Devlet Tiyatroları''nın lağvedilmesini eleştirdi: Bu çok büyük bir cinayettir!" haberi, 11 Temmuz 2018 tarihinde yazılmıştır. 11 Temmuz 2018 tarihinde de güncellenmiştir. Kültür Sanat kategorisi altında bulunan Genco Erkal Devlet Tiyatroları''nın lağvedilmesini eleştirdi: Bu çok büyük bir cinayettir! haberi 2018 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Genco Erkal Devlet Tiyatroları''nın lağvedilmesini eleştirdi: Bu çok büyük bir cinayettir! 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Kültür Sanat konusunda 20 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Hubbard Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 16:50 Türkiye Erkek Voleybol Milli Takımı, 2024 Milletler Ligi'ne Hazır!
  2. 16:46 Galatasaray'ın Transfer Hedefi: Fransa'dan Genç Golcü Zan Vipotnik!
  3. 16:37 Acil İniş: THY Uçağının Kokpit Camında Çatlak Tespit Edildi
  4. 16:37 AKP'den DEM'e Geçen Belediyenin Borcu Dudak Uçuklattı!
  5. 16:25 Süper Lig’de küme düşen ilk takım belli! İşte o takım!
  6. 16:25 Lezzet Şöleni: Pratik ve Lezzetli 9 Kaşık Tatlısı Tarifi!
  7. 16:21 Muhalefet KKM zararına tepki gösterdi: Merkez‘in zararı 8 bakanlığın bütçesinden fazla
  8. 16:20 Portakal Şerbetli Kurabiye: Nostaljik Lezzetin Modern Yorumu
  9. 16:19 DEM Parti'den Yerlikaya'ya 'müfettiş' yanıtı geldi
  10. 16:17 Tarkan Yeni Albümle Geri Dönüyor! Ünlü İsimle İş Birliği!
  11. 16:15 İzmirlilere müjdeli haber geldi! Suya %25 indirim kararı alındı!
  12. 16:15 Süper Lig'in küme düşen ilk takımı belli oldu!
  13. 16:14 Antalya-Isparta Yolunda Feci Kaza: 1 Ölü, 7 Yaralı ve Trafik Kilitlendi
  14. 16:11 O beklenen maraton başlıyor!
  15. 16:07 TESK Genel Başkanı: Yüksek Otel Fiyatları Yerli Turisti Yurtdışına Yönlendiriyor
  16. 16:05 Ankaragücü'den Kupa Açıklaması Sertti!
  17. 16:01 Metin Akpınar'ın Kızı Duygu Nebioğlu Sessiz Kalmadı: "2. Bölüm Geliyor"
  18. 16:01 Emekli Maaşı Bombası: Uzmanlar Zam Oranlarını Açıkladı! En Düşük Emekli Aylığı Ne Kadar Olacak?
  19. 15:59 Özgür Özel'den açıklama: 'yüzde 25'lik cam tavanı nasıl kırdıklarını' anlattı
  20. 15:59 Mart Ayında Türkiye'de Konut Satışlarında İstanbul Öne Çıkıyor: İşte İl İl Satış Rakamları
Kültür Sanat Haberleri