Mağarada buz devrine ait çizimler bulundu

Mağarada buz devrine ait çizimler bulundu

Mağarada buz devrine ait çizimler bulundu Fransa’da bulunan iki mağarada, yüzlerce yıl önce insanların isimlerini yazdığı tabakaların alt kısmında 12.000 yıllık çizimler keşfedildi.

Fransa’da bulunan iki mağarada, yüzlerce yıl önce insanların isimlerini yazdığı tabakaların alt kısmında 12.000 yıllık çizimler keşfedildi.

Şehirlerde grafiti yapan sanatçıların eserleri sadece kısa bir süre görünür kalmayı başarıyor çünkü diğer sanatçıların eserleri onların üzerlerini kaplıyor. İşte aynı kadere buz çağındaki mağara sanatı da maruz kaldı.

Arkeologlar doğu Fransa’da bulunan ve Grottes d’Agneux olarak adlandırılan iki mağaranın binlerce yıllık sanat eserlerini barındırabileceğinden şüpheleniyordu. Buraya dair kuvvetli şüpheler olsa da, bu mağaralar 16-19. yüzyıllar arasında yapılmış grafitiler ile doluydu.

Tübingen Üniversitesi uzmanları ve İspanya’dan bazı araştırmacılar grafiti tabakaları üzerinde tarama teknolojisini kullandılar ve bu yöntem sayesinde grafitiler altında kalan bir at ve geyik tasvirini fark ettiler. 

Tübingen Üniversitesi’nden araştırma lideri Harald Floss, mağara duvarının üzerini örten grafitilerin çoğunlukla isim ve tarihlerden, biraz da figüratif resimlerden oluştuğunu belirtiyor. Bu mağaralar, kırsal kesimin muhteşem manzaraya sahip bir kesiminde olduğu için, birçok insan zaman içinde burayı ziyaret etmişti ve çoğu mağarada izlerini bırakmıştı.

Arkeologlar 150 yıl boyunca Fransa’nın güney Burgundy bölgesini araştırdı ve bolca Paleolitik dönem kalıntıları buldular. Fransa’nın bu kesiminde çok sayıda Paleolitik yer olduğundan, arkeologlar Saône-et-Loire bölgesinde mağara sanatı olması gerektiğini uzun zamandır düşünüyordu.

Floss, Avrupa’nın neredeyse her yoğun Paleolitik bölgesinde boyalı veya oyulmuş sanatın olduğu mağaraların bulunduğunu belirtiyor. Bununla birlikte, üniversite temsilcilerinin ifade ettiği gibi, geyik ve at resimleri Paleolitik insanların ortaya koydukları mağara sanatının ilk örneklerindendi.

Taramalar, figürleri ortaya çıkardıktan sonra bilim insanları, görüntü işleme yazılımı ile çizimi yeniden canlandırdılar. Araştırmacılar ardından mağarada ve sanatta yer alan resimlerin yaşını ortaya çıkarmak için karbon-14 tarihlendirmesini kullandılar. Mağaradaki çizimler 12.000 yaşında çıktı.

Arkeologların mağara sanatını keşfettikleri Fransa’daki bu bölge çok önemli, çünkü burası modern insanların Neandertallerle karşılaşmış olabileceği bir bölge. Floss, buradaki kalıntıların Homo sapiens-Neandertal etkileşimleri hakkında çekici ipuçları verebileceğini belirtiyor.

Bilim insanlarının oymalara yönelik analizini takiben yetkililer mağaraları denetledi ve arkeolojik önemlerini doğruladı. Araştırmacılar, mağaranın daha detaylı incelenmesi için planlarının olduğunu dile getirdiler.

"Mağarada buz devrine ait çizimler bulundu" haberi, 11 Aralık 2018 tarihinde yazılmıştır. 11 Aralık 2018 tarihinde de güncellenmiştir. Kültür Sanat kategorisi altında bulunan Mağarada buz devrine ait çizimler bulundu haberi 2018 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Mağarada buz devrine ait çizimler bulundu 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Kültür Sanat konusunda 26 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Hubbard Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 00:46 Akıllı telefon aklınıza bile gelmeyecek özellik: En az radyasyon yayan 20 telefon!
  2. 00:45 Emeklilere Sevindirici Haber: Kadir Aydar'dan 5 Bin Lira İkramiye Müjdesi!
  3. 00:40 Uyarı: Ünlü Sosis Markasında Salmonella! Hemen Toplama Kararı Alındı!
  4. 00:40 Çete Şiddeti Haiti'de Yankılanıyor: Başbakan Ariel Henry İstifa Etti!
  5. 00:36 New York Borsası, düşüşle kapanış gerçekleştirdi
  6. 00:34 Beşiktaş Defans Sorununu Çözdü! 6 Milyon Euroluk İspanyol Yıldız İmzaya Yakın!
  7. 00:17 Koton ve Lila Kağıt Sanayi Halka Arz Edilecek!
  8. 00:03 Yenilenen Dev Renault Duster, Türkiye Yollarına Çıkıyor! Ne Zaman Satışa Çıkacak?
  9. 00:03 Kunduracının Tuzağına Düşen Adam: Her Şey Karısının Ayakkabılarını Götürmesiyle Başladı!
  10. 00:03 Mobilya Devleri El Değiştiriyor! İstikbal ve Bellona'nın Yeni Sahibi Belli Oldu: O Grup Alıyor!
  11. 00:02 AYM Başkanı Özkaya: Yüksek yargı organları arasında hiyerarşik bir ilişki yok
  12. 00:02 Altın Fiyatında Rekor! Dünya Bankası'ndan Altın Müjdesi, Yatırımcıları Heyecana Sürükledi!
  13. 00:00 Satılık ve kiralık konut fiyatlarında düşüş yaşandı: 9 aylık seri devam ediyor
  14. 23:47 Survivor'da Kim Veda Etti? İşte Adaya Veda Eden İsim!
  15. 23:37 Bir Polis Memurumuz Şehit Oldu!
  16. 23:29 Chery'nin Nisan ayı kampanyası başladı! Çifte kampanya avantajı kaçırılmayacak fırsatlar sunuyor!
  17. 23:28 Bilim dünyasında kırılan dünya rekoru: Tam 48 saniye süresince çalışıyor!
  18. 23:27 TikTok kullanıcılarına kötü haber!
  19. 23:27 Putin Erdoğan'ın 'Faiz sebep enflasyon sonuç' politikasını eleştirdi
  20. 23:25 İyi bir mikro iklim için neden evde defne yaprağı yakılmalıdır?
Kültür Sanat Haberleri