'Kürdistan' ismine Anayasa'ya aykırılık davası

'Kürdistan' ismine Anayasa'ya aykırılık davası

'Kürdistan' ismine Anayasa'ya aykırılık davası Kürdistan Sanayi ve İşadamları Derneği (KÜRDSİAD) Kurucu Yönetim Kurulu üyelerine, derneğin isminde bulunan "Kürdistan" kelimesinin Anayasa'ya aykırılık

Kürdistan Sanayi ve İşadamları Derneği (KÜRDSİAD) Kurucu Yönetim Kurulu üyelerine, derneğin isminde bulunan "Kürdistan" kelimesinin Anayasa'ya aykırılık teşkil ettiği gerekçesiyle Diyarbakır Valiliği’nin ihbarıyla dava açıldı.

Diyarbakır’da 2014 yılının başlarında dilekçelerini Diyarbakır Valiliği Dernekler Masasına vererek kuruluşunu ilan eden ancak dernekleşme başvuruları, derneğin ismi ve tüzüğünde geçen "Kürdistan" kelimesinin Anayasa'ya aykırılık teşkil ettiği gerekçesiyle kabul edilmeyen KÜRDSİAD Kurucu Yönetim Kurulu üyeleri hakkında dava açıldı.

Derneğin ilk 1, 2, ve 3'üncü maddelerinde geçen "Kürdistan" isminin Türkiye Cumhuriyeti Anayasasının 1, 3, 5 ve 14'üncü maddelerine aykırılık teşkil ettiği gerekçesiyle Diyarbakır Valiliği İl Dernekler Müdürlüğünün Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığına yaptığı ihbarla başlatılan soruşturma tamamlanarak davaya dönüştü.

TAŞÇIER'İN DOSYASI AYRILDI

Savcılık, KÜRDSİAD Kurucu Yönetim Kurulu üyeleri Abdulbaki Karadeniz, Alaaddin Tan, Burhan Turğut, Çelebi Rojda Kahraman, Günay Uyar, Hüseyin Bardakçı, Merthan Anik ve Mehmet Akyıl hakkında "dernekler kanununa muhalefet etmekten" iddianame hazırladı. İddianame Diyarbakır 9’uncu Asliye Ceza Mahkemesi tarafından kabul edildi. Halkların Demokratik Partisi (HDP) Diyarbakır Milletvekili İmam Taşçıer'in şüpheli olarak bulunduğu dosya, milletvekili olması nedeniyle ayrıldı.

Derneğin Kurucu Yönetim Kurulu Başkanı Abdulbaki Karadeniz aynı gerekçelerle hakkında açılan davada, 10 ay hapis cezası ve 820 TL para cezasına çarptırılmıştı.

ANAYASA MADDELERİ NE DİYOR?

Derneğin isminde yer alan "Kürdistan'ın" aykırılık teşkil ettiği öne sürülen Anayasa'nın ilgili maddeleri şunlar:

Madde 1- Türkiye Devleti bir Cumhuriyettir.

Madde 3- Türkiye Devleti, ülkesi ve milletiyle bölünmez bir bütündür. Dili Türkçedir. Bayrağı, şekli kanununda belirtilen, beyaz ay yıldızlı al bayraktır. Milli marşı 'İstiklal Marşı'dır. Başkenti Ankara'dır.

Madde 5- Devletin temel amaç ve görevleri, Türk milletinin bağımsızlığını ve bütünlüğünü, ülkenin bölünmezliğini, Cumhuriyeti ve demokrasiyi korumak, kişilerin ve toplumun refah, huzur ve mutluluğunu sağlamak; kişinin temel hak ve hürriyetlerini, sosyal hukuk devleti ve adalet ilkeleriyle bağdaşmayacak surette sınırlayan siyasal, ekonomik ve sosyal engelleri kaldırmaya, insanın maddi ve manevi varlığının gelişmesi için gerekli şartları hazırlamaya çalışmaktır.<>

Madde 14- Anayasada yer alan hak ve hürriyetlerden hiçbiri, Devletin ülkesi ve milletiyle bölünmez bütünlüğünü bozmayı ve insan haklarına dayanan demokratik ve laik Cumhuriyeti ortadan kaldırmayı amaçlayan faaliyetler biçiminde kullanılamaz.

"'Kürdistan' ismine Anayasa'ya aykırılık davası" haberi, 29 Nisan 2019 tarihinde yazılmıştır. Son Dakika kategorisi altında bulunan 'Kürdistan' ismine Anayasa'ya aykırılık davası haberi 2019 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. 'Kürdistan' ismine Anayasa'ya aykırılık davası 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Son Dakika konusunda 29 Mart 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 04:18 2024 YDS-1 sonuç tarihi ne zaman?
  2. 04:03 Şarkı Sözlerindeki Evrim: 1980'den 2020'ye İngilizce Müziğin Dönüşümü
  3. 01:19 Yavaş, Altınok'a Cumhuriyet Kulesi'ni sordu
  4. 01:18 Yavaş’tan Altınok’a çağrı: "Çocuklarınızın KPSS’de kaç puan aldıklarını bir açıklayın"
  5. 00:35 Korkunç kaza: 45 kişi hayatını kaybetti
  6. 00:28 Oy Kullanmayanlara 31 Mart'ta 475 TL Para Cezası Geliyor!
  7. 00:19 YSK duyurdu: “Oy sayımında iftar molası olmayacak”
  8. 00:13 Fed, faiz indirmek için aceleye gerek olmadığını belirtti
  9. 00:13 Bakan Vedat Işıkhan'dan Emeklilere Maaş Açıklaması Geldi!
  10. 00:05 Lahana: Faydaları ve zararları hazırlama yöntemine göre değişiyor!
  11. 00:04 250 Bin TL'ye yatırım yapın, maaşınız iki katına çıksın!
  12. 00:03 Endişe verici artış: Gençlerde kolon kanseri vakaları patlıyor!
  13. 00:03 Dikkat! Gelir Vergisi Beyanname Süresi Değişti!
  14. 00:03 Erdoğan'dan seçmene çağrı: Sandıklar namusumuza emanet
  15. 00:03 Ekrem İmamoğlu, 14. Kent Lokantası'nın açılışını gerçekleştirdi: "Cumhurbaşkanı bile gelebilir"
  16. 00:01 Korkunç Zincirleme Kaza: 3 Can Kaybı, 8 Yaralı!
  17. 00:00 İspanya, Nelson Kasırgası'nın etkisi altında: 4 kişi hayatını kaybetti
  18. 23:48 Son Dakika: Oy Kullanmayanlar 300 TL ceza ödeyecek
  19. 23:37 Akşener'in öfkesi neden seçimlere yakın zamanda arttı?
  20. 23:27 Avcılar'da Korkunç Olay: Tartıştığı Eşini Çocuklarının Gözü Önünde Öldürdü!
Haberleri