Martı Katliamı: Yalancı Veba Alarmı Şehri Sarsıyor! İnsan Sağlığı Tehlikede!

Martı Katliamı: Yalancı Veba Alarmı Şehri Sarsıyor! İnsan Sağlığı Tehlikede!

Martı Katliamı: Yalancı Veba Alarmı Şehri Sa... Elazığ'ın Ağın ilçesinde Keban Baraj Gölü kıyısında meydana gelen binlerce martı ölümü, çevre sakinlerinde endişe yaratıyor. Hurşit Kuş Ormanı ve martıların üreme alanlarında yaşanan ölümlerin sebebinin yalancı veba (Newcastle hastalığı) olduğu açıklandı.

Elazığ'da Binlerce Martı Yalancı Vebadan Öldü! Çevre Panikte: İnsanlara Bulaşma Tehlikesi Var!

Elazığ'ın Ağın ilçesinde Keban Baraj Gölü kıyısında meydana gelen binlerce martı ölümü, çevre sakinlerinde endişe yaratıyor. Hurşit Kuş Ormanı ve martıların üreme alanlarında yaşanan ölümlerin sebebinin yalancı veba (Newcastle hastalığı) olduğu açıklandı.

marti.webp

Bölge Sakinleri Panikte

"Bu yaşımıza kadar böyle bir şey görmedik." diyen bölge sakinleri, martı adasının bomboş ve ölüm adasına dönüştüğünü ifade ediyor. Salih Genç, "Göl kenarında sahil şeridinde martıların öldüğünü söylediler. Biz de aşağı indik. Böyle bir şeyi bu yaşımıza kadar duymamıştık. Arkamızda duran martı adası var, bu saatlerde martıların şölen yaptığı bir yer olur. Ama şu anda martı adası bomboş ve ölüm adası olmuş durumda. Yaklaşık 15 gün önce yavruları doğdu. Sahil şeridi şu anda kötü bir durumda. Sahil şeridi ölü hayvanlarla dolu." şeklinde konuştu.

Oktay Kılıç: "Bütün çocukluğumda bu kıyıda, bu baraj bölgesinde yaşadım, bunun gibi bir şey görmedim, görenlere de tanık olmadım. Biz burada su içtik, çay demledik fakat ne balıklarda ne de herhangi bir canlıda ölüm vakası yaşanmamıştı. Üst üste devam eden göçlerden dolayı özellikle balıklarda ve canlıların sayısında azalmalar meydana geldi. Özellikle kuş türünde. Martılarda böyle toplu ölümleri görünce endişelenmeye başladık."

martilar.jpg

Yalancı Veba Tespit Edildi

Tarım ve Orman Müdürlüğü yetkilileri, yapılan incelemeler sonucunda 10 farklı noktadan alınan numunelerin incelendiğini ve kuşlarda Newcastle hastalığı (NDV) tespit edildiğini duyurdu.

Elazığ Tarım ve Orman İl Müdürlüğü'nden Açıklama

Elazığ Tarım ve Orman İl Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamada, Hurşit Kuş Ormanı çevresinde ve bölgedeki martı kuşlarının üreme alanlarında görülen ölümlerle ilgili alınan ihbarlar üzerine hızlı bir şekilde hareket edildiği belirtildi. İhbar yapılan bölgeden numuneler alınarak Elazığ Veteriner Kontrol Enstitü Müdürlüğü'ne teslim edildiği ifade edildi. Aynı zamanda, bölgede teknik ekiplerin görevlendirilerek tarama ve bilgilendirme çalışmaları yapıldığı ve filyasyon ekipleri vasıtasıyla ölü martıların toplandığı vurgulandı.

İnsanlara Bulaşma Riski

Yalancı veba, kanatlı hayvanlarda solunum sorunları, sinir sistemi problemleri ve yumurtlama performansında düşüşe neden olur. Hayvanlarda nefes darlığı, depresyon ve halsizlik gibi belirtiler gözlemlenirken, hastalığın en dikkat çekici emaresi, hayvanların kafasının geriye doğru sallanması veya dönük olmasıdır. İnsanlarda ise yalancı veba tedavi edilebilir bir durum olmasına rağmen, etkileri kanatlı hayvanlar kadar şiddetli değildir. İnsanlarda hastalığın emareleri arasında uykusuzluk, gözlerin kızarması ve sulanması, baş dönmesi gibi durumlar yer alır. Bu hastalığın insanlara bulaşma riski, hasta tavuk eti, yumurtası veya tavuğun karkasına temas etme kanalıyla gerçekleşebilir. Bu nedenle, bu tür ürünlerle temastan kaçınmak önemlidir.

 

"Martı Katliamı: Yalancı Veba Alarmı Şehri Sarsıyor! İnsan Sağlığı Tehlikede!" haberi, 25 Nisan 2024 tarihinde yazılmıştır. 25 Nisan 2024 tarihinde de güncellenmiştir. Gündem kategorisi altında bulunan Martı Katliamı: Yalancı Veba Alarmı Şehri Sarsıyor! İnsan Sağlığı Tehlikede! haberi 2024 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Martı Katliamı: Yalancı Veba Alarmı Şehri Sarsıyor! İnsan Sağlığı Tehlikede! 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Gündem konusunda 05 Mayıs 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 04:23 Masrafı yok diye bol bol ekildi: Sarı altında hasat erken başladı!
  2. 04:18 Hızlı kilo vermek istiyorsanız 3 beyazdan uzak durun!
  3. 04:16 En sevilen iki ürün birleşti ortaya şaheser çıktı: İşte gelin çantası tarifi
  4. 04:15 Şipşak kurabiye: Tahinli kurabiye tarifi
  5. 04:13 Ustaların tarifi: 15 dakikada orjinali aratmayan su böreği
  6. 04:11 Bu şekilde saklayan muzu 1 ay taptaze tutuyor!
  7. 03:18 5 Mayıs 2024 Günlük burç yorumu
  8. 02:47 Restoranlarda tepki çeken uygulama! Uzmanı uyardı: Ödemeyin
  9. 02:44 iPhone'da bulunan kilit ekranı özelliği Android'e de geliyor
  10. 02:43 Amazon'un satışları ilk çeyrekte arttı!
  11. 02:41 Kan grubuna göre hastalık riskleri neler? En şanslılar o kan grubuna sahip olanlar çıktı
  12. 02:40 On milyonlarca kişi WhatsApp'a gizlice giriyor!
  13. 02:37 Teknoloji şirketlerinde işten çıkarmalar dünya genelinde devam ediyor!
  14. 02:35 Üniversite-sanayi arasındaki dijital köprüyü kuracak uygulama: JobSocial
  15. 02:33 Araştırma üniversitelerine AR-GE için 503,9 milyon lira bütçe
  16. 02:32 Google yapay zekanın verimli kullanımı için eğitim veriyor
  17. 02:28 Türk mühendisler devletlerin sakladığı sırrı keşfetti!
  18. 02:26 Sevgilinizin sizi aldattığını nasıl anlarsınız? Sosyal medyada "Bunu deneyin" diyerek paylaştı!
  19. 02:24 Bu besinler mutluluk hormonlarını tavan yaptırıyor!
  20. 02:19 5 Mayıs 2024: Tarihte bugün
Gündem Haberleri