Meclis’te ABD Senatosu’nun ‘Ermeni kararı’na tepki

Meclis’te ABD Senatosu’nun ‘Ermeni kararı’na tepki

Meclis’te ABD Senatosu’nun ‘Ermeni kararı’na... ABD Senatosu’nun ‘Ermeni kararı’ TBMM Genel Kurulu’nda AKP, CHP, MHP ve İYİ Parti’nin oylarıyla kınandı. HDP bildiriye destek vermedi.TBMM Genel Kurulu’nda, ABD Senatosu’nun “Ermeni kararı” AKP, CHP, MHP ve İYİ Parti’nin...

ABD Senatosu’nun ‘Ermeni kararı’ TBMM Genel Kurulu’nda AKP, CHP, MHP ve İYİ Parti’nin oylarıyla kınandı. HDP bildiriye destek vermedi.

TBMM Genel Kurulu’nda, ABD Senatosu’nun “Ermeni kararı” AKP, CHP, MHP ve İYİ Parti’nin oylarıyla kınandı. HDP ise ret oyu verdi. Kabul edilen ortak metinde, “ABD Senatosu’nun, tarihi gerçekleri saptırmak suretiyle uluslararası hukukun temel kurallarını yok sayarak, sözde Ermeni soykırımı iddiaları konusunda kabul ettiği kararı TBMM olarak esefle kınıyor ve reddediyoruz” denildi.

TBMM Başkanı Mustafa Şentop’un, ABD Senatosu’nun Ermeni Tehciri’ni soykırım olarak nitelendiren yasayı kabul etmesinin kınanması, reddedilmesi ve yok hükmünde sayılması için verdiği önergede, müteakip seçim dönemi sonrasında oluşacak Senato’yu bağlamayacak bu kararın, kirli bir siyasi oyunun parçası olduğu belirtildi.

Önerge metininde, “Bu, keyfi ve gündelik politikanın basit çıkarları temelinde tarihi okumaktan ibaret değersiz bir tavırdır. Manidardır ki, ABD çıkarları ne zaman Türkiye’nin politikalarıyla ters düşse, bu konu Senato gündemine getirilmektedir. Esasen mesele, Ermeniler ve 1915 olayları meselesi değildir; Ermeniler de tarihi olaylar da ABD Senatosunun umurunda değildir; Türkiye, aziz milletimizin iradesine göre değil de ABD’nin taleplerine uygun politika geliştirse ne Ermeniler ne de 1915 olayları ABD Senatosu’nun gündemine gelecektir” ifadeleri kullanıldı. Bilim insanlarının katılımı ile konuya ilişkin araştırma yapılması önerisi yinelenen metinde, şunlar kaydedildi:

“ABD Senatosu artık kendi tarihine kattığı bu kirli vicdan yüküyle yaşamak zorundadır. Türkiye, ABD Senatosu’nun bu kararını ve benzeri türden baskı araçlarını hiçbir şekilde dikkate almaksızın, bölgesindeki milli çıkarlarını ve güvenliğini korumaya kararlılıkla devam edecektir. ABD Senatosu’nun bu kararı hem tarih, hem hukuk açısından hem de Türk milleti ve insaf sahibi dünya halkları nezdinde yok hükmündedir.”

HDP’DEN AÇIKLAMA

HDP grup başkanvekilleri Fatma Kurtulan ve Saruhan Oluç, yaptıkları açıklamada, “‘Büyük Felaket’le yüzleşmenin yolunun çeşitli ülke meclislerinde alınan bu tür kararlardan geçmediğini düşünüyoruz. Ne ABD Kongresi’nin kabul ettiği yasa ne burada hazırlanan bildiri hakikati bulmaya ve yaraları sarmaya hizmet ediyor” ifadeleri ile ortak açıklamaya destek vermediklerini açıkladı.

‘YOK HÜKMÜNDE’

Şentop imzalı karar metninin kabul edilmesinin ardından söz isteyen siyasi partilerin grup başkanvekilleri görüşlerini açıkladı. AKP Grup Başkanvekili Muhammet Emin Akbaşoğlu, “Bu karar, sadece uluslararası hukuk ve devletimiz nezdinde değil insanlık vicdanında da yok hükmündedir” derken, CHP Grup Başkanvekili Engin Altay ise “Tarihi olaylar, emperyalistlerin Ortadoğu’daki çıkarlarına malzeme olamaz. Türkiye hiçbir emperyal gücün tehdidine pabuç bırakmayacak kadar güçlüdür” ifadelerini kullandı. MHP Grup Başkanvekili Erkan Akçay “Alınan kararın sinek vızıltısı kadar önemi yoktur” dedi. İYİ Parti Grup Başkanvekili Lütfü Türkkan, “Bu topraklarda soykırım yapıldığını milyonlarca insanın katledildiğini söylemek aymazlıktır. Soykırım arıyorlarsa Bosna’ya baksınlar” açıklamasında bulundu.

"Meclis’te ABD Senatosu’nun ‘Ermeni kararı’na tepki" haberi, 14 Aralık 2019 tarihinde yazılmıştır. Politika kategorisi altında bulunan Meclis’te ABD Senatosu’nun ‘Ermeni kararı’na tepki haberi 2019 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Meclis’te ABD Senatosu’nun ‘Ermeni kararı’na tepki 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Politika konusunda 18 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 19:19 Fenerbahçe'nin THY Avrupa Ligi play-off'unda Monaco ile karşılaşmaları belli oldu!
  2. 18:56 Piyasalarda Dalgalı Seyir: BIST 100 Düşüşle Kapanış Yaptı, Bankacılık Endeksi Arttı
  3. 18:51 TCMB'den Piyasa Düzenlemesi: Menkul Kıymet Tesis Oranı %1'e İndiriliyor
  4. 18:44 Sağlıklı ve Lezzetli Atıştırmalık: Pratik Hurma Topları Tarifi
  5. 18:37 Rönesans Rezidans Faciası: Müteahhidin Çarpıcı Savunması 'Bina Yan Yattı, Çökme Olmadı'
  6. 18:31 Sulusaray Depremi: Tokat'ta Meydana Gelen 5.6 Büyüklüğündeki Sarsıntı Çevre İlleri de Etkiledi
  7. 18:26 Arsenal, Ferdi Kadıoğlu'nu Gözlemlemek İçin İstanbul'a Gözlemci Gönderdi
  8. 18:20 Web Bağlantısı Sorunlarına Hızlı Çözümler: İnternet Deneyiminizi İyileştirin!
  9. 18:14 Senatör Nelson: Çin'in Gizli Uzay Programları ABD'yi Uyandırmalı
  10. 18:09 İran Komutanı: İsrail'in Nükleer Tesise Saldırı Tehdidi, Politika Değişikliğine Neden Olabilir
  11. 17:59 Domateslerin Uzun Süre Taze Kalması İçin Pratik Yöntemler
  12. 17:52 Antalya'daki Teleferik Kazası: Tutuklu Belediye Yetkililerinin İtirazı Reddedildi
  13. 17:37 İbrahim Hacıosmanoğlu, TFF Başkanlığına adayı oldu!
  14. 17:32 Denizlispor’da sezon kapandı! Bekir Turaç Böke'den Haber!
  15. 17:28 İsrail'den İran'a karşı "diplomatik atak" geldi!
  16. 17:24 Ronald Araujo'dan İlkay Gündoğan'ın O Sözlerine Hemen Cevap Geldi!
  17. 17:20 Bursaspor Divan Kurulu Başkanı Galip Sakder açıklamalar yaptı! “Hata lüksümüz yok”
  18. 17:12 Trabzonspor'da O Futbolcuyla Yollar Ayrılacak!
  19. 17:10 Et ve Süt Kurumu'ndan Büyük Zam: Yüzde 25 Artış!
  20. 17:03 CHP'den Beştepe'ye: Özgür Özel'den Randevu Talebi
Politika Haberleri