Seçime giderken RTÜK''e yeni sansür yetkisi!

Seçime giderken RTÜK''e yeni sansür yetkisi!

Seçime giderken RTÜK''e yeni sansür yetkisi! OHAL ve KHK’ler ile cezalandırma gücünü artıran RTÜK seçime giderken muhalif medyayı bastırmak için yeni adımlar atıyor.

OHAL KHK’leri ile yayıncılık üzerindeki denetim ve cezalandırma gücünü arttıran, çıkardığı yönetmelikle bu gücünü internet yayınları üzerinde de kullanmaya hazırlanan RTÜK, bugün yeni bir adım daha atmaya hazırlanıyor. İlki Zahit Akman’ın RTÜK başkanlığı döneminde imzalanan Yayıncılık Etik İlkeleri yenileniyor.

Cumhuriyet'ten Sinan Tartaroğlu'nun haberine göre, bugün imzalanacak metinde, eskisinden farklı olarak; “Terör örgütlerinin amaçlarına hizmet etmemek”, “Savaş, terör amaçlı saldırı, doğal afet ve benzeri olağanüstü durumların ortaya çıkardığı kriz zamanlarında sağduyulu ve sorumlu davranmayı; toplumda korku ve infial oluşturabilecek yayınlardan kaçınmak”, “Milli iradeye saygılı olmak”, “Toplumun inanç, değer ve hassasiyetlerini gözetmek” ilkelerine yer veriliyor.

Yeni ifadeler
Cumhurbaşkanlığı sistemi ile birlikte RTÜK’ün bağlandığı Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın bugün Ankara’da bir toplantı düzenlemesi, bu toplantıda radyo ve televizyon kuruluşları ile birlikte Yayın Etik İlkeleri metninin imzalanması bekleniyor.

RIZA ESASIYLA
RTÜK üyelerine dağıtılan metinde, son bir değişiklik yapılmaması durumunda, etik ilkeler metni 20 maddeden oluşacak. Bugün imzalanacak metinde, yeni bir madde olarak “Terör örgütlerinin amaçlarına hizmet etmemek” ilkesine yer verilecek.

“Toplumda korku ve infial yaratabilecek olaylar karşısında ve kriz zamanlarında sağduyulu olmak” ilkesi ise “Savaş, terör amaçlı saldırı, doğal afet ve benzeri olağanüstü durumların ortaya çıkardığı kriz zamanlarında sağduyulu ve sorumlu davranmayı; toplumda korku ve infial oluşturabilecek yayınlardan kaçınmak” ifadeleri ile değiştirilecek. 

Bu düzenleme ile RTÜK’ün bir süredir üzerinde durduğu “Terör ve Olağanüstü Durumlarda Uyulacak Haber İlkeleri”ne de işaret edilmiş olacak. RTÜK, bu kapsamda daha önce televizyon yayıncılarından, “son dakika” altyazılarının en fazla 5 dakika ekranda tutulmasını, korku ve paniğe sebep olacak sansasyonel “son dakika” altyazılarından ve görüntülerden kaçınılmasını istemişti.

'MİLLİ İRADEYE SAYGILI OLMAK'
Bugün duyurulacak etik ilkeler metninde ayrıca, “Milli iradeye saygılı olmak”, “Toplumun inanç, değer ve hassasiyetlerini gözetmek” ilkelerine de ilk kez yer verilecek. Eski metindeki “İfade özgürlüğü ve haber alma hakkı çerçevesinde, olay ve olguları doğru, tarafsız ve eksiksiz yayımlamak” ilkesinden “eksiksiz” kelimesi çıkarılacak.

Radyo ve televizyon yayıncıları, bugün, “Ailenin bütünlüğünü ve sürekliliğini desteklemek” ilkesine de imza atacak. Ayrıca eski metindeki “Kadınların sorunlarına duyarlı olmak ve kadınları nesneleştirmekten kaçınmak” ilkesi, “Kadını istismar eden içeriklere yer vermemek” ifadesi ile özetlenecek.

"Seçime giderken RTÜK''e yeni sansür yetkisi!" haberi, 12 Aralık 2018 tarihinde yazılmıştır. 12 Aralık 2018 tarihinde de güncellenmiştir. Medya kategorisi altında bulunan Seçime giderken RTÜK''e yeni sansür yetkisi! haberi 2018 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Seçime giderken RTÜK''e yeni sansür yetkisi! 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Medya konusunda 19 Mart 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Hubbard Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 05:33 Sağlık Deposu Kuru Üzüm: Doğanın Mucizesi
  2. 05:27 İsrail-Gazze Savaşı İçin AB’den Siyasi Baskı Çağrısı!
  3. 05:21 Gençlerin Geleceği:Chp Başkanı Özgür Özel Beka Sorunu ve Siyasette Yeni Dönem Üzerine Konuştu!
  4. 05:12 Kraliyetin Sessizliği: Kate Middleton’un Akıbeti İnsanları Neden Endişelendiriyor?
  5. 05:05 Elektrikli Araçlar: Şarj Altyapısının Geleceği Belirsiz
  6. 05:02 Trump Davası: Cezaya Tepki ve Finansal Engeller
  7. 04:57 Hızlı Teşhis, Etkili Tedavi: Tayland’da Yapay Zeka’nın Rolü
  8. 03:37 Biden'dan Netanyahu'ya Refah iletisi: "Refah'ın işgali hata olur"
  9. 03:37 İsrail basını duyurdu: İsrail ve Hamas arasında esir takası gerçekleşecek mi?
  10. 01:56 Nvidia, yeni yapay zeka çipini duyurdu
  11. 01:56 Para sayma görüntülerine ilişkin Canan Kaftancıoğlu "şüpheli" sıfatıyla ifadeye çağrıldı
  12. 01:17 İsrail Şifa Hastanesi'ne Dördüncü Kez Baskın Düzenledi: 20 Ölü, 200 Tutuklu!
  13. 01:12 İzlanda'da Olağanüstü Hal İlan Edildi: Son Üç Ayda Dördüncü Patlama Yaşandı!
  14. 01:00 Canan Kaftancıoğlu İfade Vermek Üzere Çağrıldı!
  15. 00:54 Murat Kurum: İstanbul Depreme Hazır Değil, İmar Barışı Tartışması
  16. 00:48 Borsa İstanbul'da dört hafta sonra bir ilk yaşandı!
  17. 00:47 Meteorolojiden uyarı! 19 Mart hava durumu: Bir tarafa yağmur bir tarafa kar yağışı
  18. 00:47 Bakan Göktaş’tan Kadın İstihdamına Destek: Güçlü Adımlar Atılıyor!
  19. 00:47 Nepal Bayrağı: Mirası ve Geleceği Yansıtan Sembol
  20. 00:38 Erbakan ve Kılıç’tan AKP’ye Tepki: Yerel Seçimlerde Siyasi Şantaj!
Otomotiv Haberleri