Merdan Yanardağ'dan Köln’de konferans: 'Umut krizi var'

Merdan Yanardağ'dan Köln’de konferans: 'Umut krizi var'

Merdan Yanardağ'dan Köln’de konferans: 'Umut... TELE1 Televizyonu ve ABC Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Merdan Yanardağ'ın Köln'de verdiği "Cumhuriyet ve Demokrasi" paneli yoğun ilgi gördü.

TELE1 Televizyonu ve ABC Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Merdan Yanardağ'ın Köln'de verdiği "Cumhuriyet ve Demokrasi" paneli yoğun ilgi gördü.

Almanya Kuzey Ren Vesfalya Eyaleti (KRV) CHP Birlikleri Köln Temsilciliği, Köln Ezgi Center'da bir organizasyon düzenledi. CHP Köln örgütünden Yaşar Yorulmaz'ın sunduğu, 500'ün üzerinde katılımcının izlediği konferansta Gazeteci Merdan Yanardağ da "Cumhuriyet ve Demokrasi" panelinde konuştu.

KRV CHP Birlikleri Başkanı İbrahim Vural'ın açılış konuşmasını yaptığı etkinlik, Cumhuriyet ve demokrasi şehitlerini anarak başladı. Vural, konuşmasında, "Cumhuriyet rejiminin temelinde , demokratik, laik ve sosyal hukuk devleti vardır. Cumhuriyet Millet egemenliğine dayanır.Şu an Cumhuriyet tehlikededir ve bunun için Cumhuriyet düşmanlarına karşı ortak mücadele şart olmuştur" dedi.

Konferansta sanatçılar Muzaffer Türenç ile Gani Cansever'in dinletilerinin ardından, Merdan Yanardağ'ın yaklaşık iki saat süren paneline geçildi. Konuşmasına, "Bizler evladı Kerbela'nın çocukları, Denizlerin, Mahirlerin, İboların yoldaşlarıyız" diyerek başlayan Yanardağ, Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluş aşaması, yakın tarihin gerçeklikleri, bağlantıları ve olayların arka planlarını da anlatarak tarihe bir yolculuk yaptı. Yanardağ, Cumhuriyet'in kuruluş aşamasında Sovyetler Birliği'nin önemli yardımlarına da ayrıca değindi.

"Cumhuriyete ihanet edilmiştir"

Kronolojik olarak cumhuriyete ihanet edenlere değinen Yanardağ, Cumhuriyete darbe vuran tarihi olayları, seküler ve laik aydınlara yapılan suikastları, muhalif gruplara, inançlara ve Alevilere yönelik yapılan katliamlara da dikkat çekti.

Yanardağ, Atatürk ve arkadaşlarının Cumhuriyet sayesinde Türkiye'de çığır açan reformları hayata geçirdiğini, kurulan çok önemli fabrikalarla önemli bir iktisadi düzeye en hızlı biçimde ulaşıldığını, Türkiye’deki okur yazar oranının arttığını, bu gelişmenin o zamanlar birçok Ortadoğu ülkesine, Pakistan'a, Afganistan'a ilham kaynağı olduğunu, Türkiye'nin iyi şeyler yaptığını vurguladı. Yanardağ, "İhanete uğramış Cumhuriyet dünyada yarım kalmış en kansız bir devrimdir. Cumhuriyet idareyi halifeden, sultandan alıp halka vermektir" dedi.

"Umut krizi var"

"Cumhuriyette kırılma noktası NATO'ya girişle başlar" diyen Yanardağ, konuşmasının sonlarında şunları kaydetti:

"Cumhuriyete ilk ihaneti TSK yapmıştır. 1961 son direnme refleksidir. 27 Mayıs anayasası en demokratik anayasaydı. Polislere, öğretmenlere sendika hakkı verdi. AKP'nin bir Amerikan projesidir ve oldukça yıpranmıştır. Şu anki umut krizinin aşılmasıyla, muhalefetin daha etkin ve cesur politikalarıyla, Türkiye' de solun ve sosyalistlerinde katkılarıyla Cumhuriyeti daha sağlam temellerle inşa edeceğiz."

"Merdan Yanardağ'dan Köln’de konferans: 'Umut krizi var'" haberi, 02 Aralık 2019 tarihinde yazılmıştır. Politika kategorisi altında bulunan Merdan Yanardağ'dan Köln’de konferans: 'Umut krizi var' haberi 2019 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Merdan Yanardağ'dan Köln’de konferans: 'Umut krizi var' 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Politika konusunda 16 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 14:46 Ahmet Tatlıses Babası İbrahim Tatlıses'e Kin Kusan Açıklamalar Yaptı!
  2. 14:38 Hasan Arat'tan Yeni Teknik Direktöre İlişkin Açıklama Yaptı! O Açıklama!
  3. 13:46 Opel’den 474 bin TL’lik indirim! Hem tasarımı hem özellikleri bir harika!
  4. 13:40 Hakan Fidan Katar'a gidiyor
  5. 13:36 Gazze'de son durum: Can kaybı 33 bin 797’ye yükseldi
  6. 13:31 Adana'da Yaz Sıcakları: Geleneksel Karnavalın Altında 39 Derece!
  7. 13:25 BIST 100 Endeksinde dikkat çeken düşüş
  8. 13:23 Tarım Ürünleri Fiyatlarında Mart 2024'te %61,87 Artış: TÜİK Raporu
  9. 13:21 Yüksek Seçim Kurulu kararını verdi: Dört belediye için seçim yenilenecek
  10. 13:20 Artuklu'da Sokak Kedisi Trajedisi: Sürücü Kaçtı, Hayvanseverler Tepkili
  11. 13:14 Kızılcık Şerbeti'nde yer yerinden oynayacak: Nursema, Umut'un ihanetine tanık olacak
  12. 13:12 Körfez Ülkelerinde Şiddetli Yağışlar ve Seller: Umman'da 18 Kişi Hayatını Kaybetti
  13. 13:05 İtalyan Devi CFM Soğutma ve Otomasyon'u Satın Aldı:Türkiye'deki Ekonomik Krizin Etkisi Devam Ediyor
  14. 13:03 Macron, "Olimpiyat Ateşkesi" çağrısında bulundu
  15. 12:56 Anayasa Mahkemesi Başkanvekili belli oldu: Basri Bağcı kimdir?
  16. 12:55 Filenin Sultanları 2024 VNL sezonuna başlıyor: Geniş kadroda yer alacak isimler belli oldu
  17. 12:49 Birleşmiş Milletler: İsrail'in Gazze'ye insani yardım kısıtlamaları devam ediyor
  18. 12:42 Yurtdışında da projeleri olan Türk inşaat devi iflasını açıkladı
  19. 12:41 "En büyük" yıldız kaynaklı kara delik bulundu
  20. 12:41 AKP'nin emeklilere yönelik vaadi boş çıktı: SGK Uzmanı "İndirimler nerede?" diye sordu
Politika Haberleri