Mert Fırat: Benim için oyunculuk bir araç

Mert Fırat: Benim için oyunculuk bir araç

Mert Fırat: Benim için oyunculuk bir araç Oyuncu ve İhtiyaç Haritası’nın kurucusu Mert Fırat, “Bazı insanlar isimlerinin Mert Fırat’la, Selahattin Demirtaş’la, Osman Kavala’yla ya da KHK’dan veya başka bir nedenle okuldan uzaklaştırılmış insanlarla anılmasını...

Oyuncu ve İhtiyaç Haritası’nın kurucusu Mert Fırat, “Bazı insanlar isimlerinin Mert Fırat’la, Selahattin Demirtaş’la, Osman Kavala’yla ya da KHK’dan veya başka bir nedenle okuldan uzaklaştırılmış insanlarla anılmasını istemeyebilir. İnsanlar bunu politize olmak gibi anlayabiliyorlar ama zaten politize bir iklimde olduklarının farkında olmayabiliyorlar kimi zaman” dedi.

Mert Fırat “Bu iktidar olmasa da başka bir iktidar olsa, öbür iktidar da olsa zaten her zaman çeliştiğimiz, çakıştığımız ve mutlaka savunacağımız bir ilke olacaktır” ifadesini kullandı.

Sivil Toplum Geliştirme Merkezi’nin düzenlediği Sivil Sesler Festivali’nde İhtiyaç Haritası’nı anlatan Fırat’ın konuşmasının ardından Gazete Fersude’den Neşe İdil'in sorularına verdiği yanıtlar şöyle:

Türkiye’de sosyal sorumluluk projelerini yürüten az sayıda insan var ve sivil toplum da baskı altında. Siz sesinizi yükseltiyorsunuz, fakat çoğunlukla bir grup sanatçı dışında sesini yükselten yok. Ünlüleri söz konusu projelere ve sivil topluma dahil etmek için sizce ne yapmak gerekiyor?

Bunun bir baskı unsuru olmaktan çıkması lazım yavaş yavaş. Sonuç alınabilecek etkinlikler yapmakta fayda var. Sivil toplum her zaman politik değildir. Sivil toplumun kendi başına çıkış amacı aslında politiktir. Ünlüleri risk alınmayacak organizasyonlara dahil etmek faydalı olabilir ama ne olursa olsun ünlülerin bizim gibi çalışmalarını bekleyemeyiz. Onların takvimleri ve çalışma sistemleri çok yoğun olabiliyor.

"BENİM İÇİN OYUNCULUK BİR ARAÇ"

Sizin için de aynı durum geçerli değil mi?

Ben zaten sivil toplumcuyum. Oyuncu olmam daha yeni. Benim için oyunculuk, bu işleri yapmak, bu sivil toplum faaliyetleri ya da bu biçimde, bu anlayışta çalışmak için bir araç. Bazı kişiler için de bu bir amaç olabilir ya da yoğun oldukları için o kadar vakit ayıramayabilirler. Kısacası, heveslendirmek, dahil etmek, parçası haline getirmek için kişinin daha çok sorumluluk alabileceği bir sistem kurulabilir. Bu, kimi zaman bir duyuru bazında da olabilir. Kişi daha fazla vakit ayırabiliyorsa daha çok sorumluluk alabilir.

"İNSANLAR, ZATEN POLİTİZE BİR İKLİMDE OLDUKLARININ FARKINDA OLMAYABİLİR"

Süregelen korku iklimi ve art arda gelen tutuklamalarla sanatçıların bir duyuru yapmasını sağlamak sizce mümkün mü?

Hangi alanda olduğuna göre değişebilir. Örneğin, Osman Kavala’yı destekleyecek arkadaşlar kısıtlı ama bir yandan da altta başka bir destek verilebiliyor. Kimin neye, ne kadar destek olabildiğini ya da olabileceğini bilemiyoruz. Ben, bu bağlamda çok çeşitli skaladan insanın sivil toplumda çalışabileceği zemini yaratmakta fayda olduğunu düşünüyorum, çünkü o bizi çoğaltacak.

Bazı insanlar isimlerinin Mert Fırat’la, Selahattin Demirtaş’la, Osman Kavala’yla ya da KHK’dan veya başka bir nedenle okuldan uzaklaştırılmış insanlarla anılmasını istemeyebilir. Bilmiyoruz, ona da saygı göstermek gerekiyor. O insanlar bunu politize olmak gibi anlayabiliyorlar ama zaten politize bir iklimde olduklarının farkında olmayabiliyorlar kimi zaman. Yapacak bir şey yok.

Aktivist kimliğinizin projelerinizi etkileyeceğini düşünüyor musunuz? Ana akımda olmanız nedeniyle de yaptıklarınız oldukça önemli. Bunun günümüzdeki politize olmuş iklimde sizi etkileyeceğini düşünüyor musunuz?

Çok büyük bir zorluk yaşamadım şu ana kadar. Kimseye hakaret etmezsem, dinlenebilir bir seviyede konuşmayı ve sesimi yükseltmeyi başarabilirsem yaşayacağımı da düşünmüyorum. Bu demek değildir ki çok özgür ve rahat bir iklimde yaşıyoruz. Zorluk yaşayan çok insan var. Tabii ki çeşitli baskılar, engeller ve daha birçok şeyle karşılaşıyoruz ama hayat zaten öyle çok sütliman değil. Hep böyle. Bu iktidar olmasa da başka bir iktidar olsa, öbür iktidar da olsa zaten her zaman çeliştiğimiz, çakıştığımız ve mutlaka savunacağımız bir ilke olacaktır.

"Mert Fırat: Benim için oyunculuk bir araç" haberi, 24 Eylül 2019 tarihinde yazılmıştır. Yaşam kategorisi altında bulunan Mert Fırat: Benim için oyunculuk bir araç haberi 2019 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Mert Fırat: Benim için oyunculuk bir araç 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Yaşam konusunda 29 Mart 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 16:38 Hasan Can Kaya'dan Şaşırtan Açıklama: 'Hayranımla Birlikte Olurum'
  2. 16:34 Brad Pitt ve Penelope Cruz, Fransız Moda Devi İçin Unutulmaz Bir İşbirliğine İmza Attı
  3. 16:29 Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov'dan Çarpıcı Açıklamalar: Terör Saldırısı ve Ukrayna'nın Barış Planı
  4. 16:27 Gurur Verici Başarı: Dev Türk Şirketi NATO'dan Dev İhale Kazandı!
  5. 16:27 İstanbul'da CHP'ye Yelken Açan İlçeler: Artıbir Araştırma'dan Çarpıcı Veriler
  6. 16:26 Huawei, 2023'te Gelirlerini Artırarak Başarıyı Yakaladı
  7. 16:23 Balıkesir'in 'Kirli Hanım' Peyniri Norveç'te Bronz Madalya Kazandı
  8. 16:12 Goldman Sachs Türkiye analizi yaptı: Yerel seçimler Türkiye'nin ekonomisini nasıl etkileyecek?
  9. 16:12 Yeniden Refah Partisi'nin adayı, AKP'nin lehine geri adım attı!
  10. 16:04 Fenerbahçe'nin Transfer Hızı: Lorran ve Rodriguinho Gündemde!
  11. 15:58 ABD'de Şubat Ayında Tüketim Harcamaları Yükseldi, Ancak Gelirler Beklentilerin Altında Kaldı
  12. 15:55 Mossad Başkanı Hamas ile Rehine Takası Önerdi, Netanyahu Reddetti
  13. 15:52 Güven Hokna'nın Set İtirafı: Yaprak Dökümü'nde Tuvalet Temizliği!
  14. 15:47 Kırlangıçların Uzun Mesafeli Uçuş Yetenekleri: İsveç Araştırması Detayları Ortaya Çıktı
  15. 15:33 RTÜK, Yerel Seçim Öncesi Siyasi Reklamların Yasaklanacağını Duyurdu!
  16. 15:28 Fiorentina, Zaniolo Hamlesiyle Transfer Pazarında Hareketlilik Yaratıyor
  17. 15:21 İsrail'in Halep'e Hava Saldırısında 38 Kişi Öldü
  18. 15:15 Beşiktaş, 2024-2025 Sezonu İçin Transfer Komitesi Kurdu
  19. 15:10 Xabi Alonso, Gelecek Sezon İçin Kararını Verdi: Leverkusen'de Kalacak!
  20. 15:05 Kurtuluş Kuş'un Evlilik Heyecanı Acı Haberle Karıştı: Eşi Nezaket Şimşek'in Düşük Haberi
Yaşam Haberleri