MESEM gerçeği: 336 öğrenci çıraklık yaptırılırken iş kazası geçirdi

MESEM gerçeği: 336 öğrenci çıraklık yaptırılırken iş kazası geçirdi

MESEM gerçeği: 336 öğrenci çıraklık yaptırıl... Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’in CHP Milletvekili Turan Taşkın Özer’in soru önergesine verdiği yanıtta yüzlerce çocuğun iş kazası geçirdiği ortaya çıktı.

Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı Mesleki Eğitim Merkezi’nde (MESEM) 336 öğrenci çıraklık yaptırılırken iş kazası geçirdi. 

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’in CHP Milletvekili Turan Taşkın Özer’in soru önergesine verdiği yanıtta yüzlerce çocuğun iş kazası geçirdiği ortaya çıktı.

BirGün'den Mustafa Bildircin'in aktardığına göre, kaza geçiren öğrenci 336 olduğunu ifade eden Tekin, iş cinayetlerinde yaşamını yitiren öğrenci sayısını ise açıklamadı. Çalıştırılan öğrencilerin ücret ve sigorta primlerinin devlet tarafınca ödenmesi sebebiyle "kamu kaynaklarının talan edilmesine" yol açtığı belirtilen MESEM’lerde yaşanan iş cinayetleri ve iş kazaları tartışmaları daha da alevlendirdi.

Antalya’nın Kepez ilçesinde o dönem 17 yaşında olan Beyzanur Hatmorioğlu’nun MESEM kapsamında çalıştırıldığı Akmer Mercedes servisinde yaşanan iş kazasında vücudunun yüzde 80’i yandı. İstanbul’da MESEM kapsamında çalıştırılan 14 yaşındaki Arda Tonbul iş cinayeti sonucu yaşamını yitirdi. Kilis’te 17 yaşındaki Murat Can Eryılmaz ise çalıştırıldığı inşaatının sekizinci katından düşerek yaşamını kaybederken 17 yaşındaki lise öğrencisi Ömer Çakar ise Diyarbakır’da staj yaptığı fabrikada geçirdiği kaza sonucu 4 Ocak’ta yaşamını yitirdi. Çocuk hakları alanında çalışan uzmanların yanı sıra eğitimcilerin de "Çocuk hakları ihlal ediliyor, çocuk işçiliği meşrulaştırılıyor" diyerek eleştirdiği MESEM’lerde yaşanan iş kazaları TBMM gündemine taşındı.

CHP Milletvekili Turan Taşkın Özer, Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’in yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığı’na sekiz sorulu bir önerge sundu. Bakan Tekin, soruların büyük bölümünü görmezden geldi ama MESEM’lerde kayıtlı öğrenci sayısını ve iş kazası geçiren öğrenci sayısını açıkladı. Tekin’in CHP’li Özer’in sorularına verdiği yanıtlar, yüzlerce öğrencinin MESEM’lerde iş kazası geçirdiğini ortaya koydu.

Bakan Tekin, şubat ayı itibarıyla 82 bin 618’inin kadın, 339 bin 15’inin ise erkek olmak üzere MESEM’e kayıtlı toplam öğrenci sayısının 421 bin 633 olduğunu kaydetti. MESEM programına alınan ve en çok kaza ile can kaybının yaşandığı işyerlerinin inşaat, metal, ağaç işleri, motor ve makine sektörleri olduğu bildirildi. Kaza geçiren öğrenci sayısının 316 erkek, 20 kadın olmak üzere toplam 336 olduğunu ifade eden Tekin, iş cinayetlerinde yaşamını yitiren öğrenci sayısını ise açıklamadı.

CHP'li Özer’in, "MESEM mezunlarının kaçı eğitim aldığı alan ve dalda, kendi mesleğiyle ilgili SGK kayıtlı iş bulmuştur?" sorusunun yanıtsız kalması ise dikkat çekti. Bakan Tekin soruyu, "Mezunların alanında istihdam durumunun tespitine yönelik SGK ve ilgili diğer kurumlarla emekler devam etmektedir" yanıtıyla geçiştirdi.

 

"MESEM gerçeği: 336 öğrenci çıraklık yaptırılırken iş kazası geçirdi" haberi, 24 Nisan 2024 tarihinde yazılmıştır. 24 Nisan 2024 tarihinde de güncellenmiştir. Gündem kategorisi altında bulunan MESEM gerçeği: 336 öğrenci çıraklık yaptırılırken iş kazası geçirdi haberi 2024 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. MESEM gerçeği: 336 öğrenci çıraklık yaptırılırken iş kazası geçirdi 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Gündem konusunda 06 Mayıs 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Kaynak:BirGün Gazetesi

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 12:38 Sağlık İçin Lezzetli İkiliden Güç Alın: Sumak ve Yoğurt!
  2. 12:31 Anadolu'nun Leziz Kahvaltı Köşesi: Kaygana Tarifiyle Sofralarınızda Şölen Başlasın!
  3. 12:25 Rio Grande do Sul'da Şiddetli Seller: Ölü Sayısı 76'ya Yükseldi
  4. 12:22 Tüyler Ürperten Öngörüler: Simpsonlar'ın Sırrı Çözüldü!
  5. 12:22 Akaryakıtta Yarın Tek Seferlik İndirim: 50-60 TL Cebinize Kalsın!
  6. 12:21 Fransa'da Liselerden Gazze'ye Destek: Protestolar Genişliyor
  7. 12:17 Pratik Tatlı Krizine Son: 4 Malzemeli Çikolatalı Örgü Böreği Tarifi!
  8. 11:40 Göbek atarak fenomen olan Cengiz’in kazancı dudak uçuklattı
  9. 11:36 'Huysuz Virjin' film oluyor!
  10. 11:35 Benzin ve motorine indirim geliyor: İşte güncel fiyatlar
  11. 11:25 Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin: Çağdan kopmayacağız
  12. 11:20 Gözler temmuzda: Milyonlarca emekliyi bekleyen "sıfır zam" tehlikesi
  13. 11:16 Panathinaikos'ta Fatih Terim dönemi sona eriyor: Tazminat bedeli belli oldu
  14. 10:53 Aydın Ünal: CHP’nin eskisinden daha çok kavgaya, kutuplaşmaya, gerilime ve kamplaşmaya ihtiyacı var
  15. 10:48 Bunlarla karşılaştığınızda şaşırmayın: ATM'lerde yeni dönem
  16. 10:39 Futbol maçında polis memurunun havaya ateş açması üzerine soruşturma başlatıldı
  17. 10:34 Ebru Şancı, Ceyda Düvenci'nin 'ped' açıklamasını eleştirdi
  18. 10:30 Takmayan trafiğe çıkamayacak: Araçlarda TTB zorunluluğu geliyor
  19. 10:25 Federal Mogul'dan Grup Seks İddialarına Açıklama: "Asılsız Haber"
  20. 10:24 Ekrem İmamoğlu'ndan Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan, Hüseyin İnan için anma mesajı
Gündem Haberleri