Metin Akpınar: Terzi Fikri’ler, Ovacık daha çok olsaydı, başka bir ülke haline gelebilirdik

Metin Akpınar: Terzi Fikri’ler, Ovacık daha çok olsaydı, başka bir ülke haline gelebilirdik

Metin Akpınar: Terzi Fikri’ler, Ovacık daha ... Umutsuz olmadığını vurgulayan usta tiyatrocu Metin Akpınar, ‘Türkiye’nin geneline bakınca umutlu olmak olası değil...’ dedi ve “Terzi Fikri’ler, Ovacık daha çok olsaydı, başka bir ülke haline gelebilirdik.” diye ekledi.Usta...

Umutsuz olmadığını vurgulayan usta tiyatrocu Metin Akpınar, ‘Türkiye’nin geneline bakınca umutlu olmak olası değil...’ dedi ve “Terzi Fikri’ler, Ovacık daha çok olsaydı, başka bir ülke haline gelebilirdik.” diye ekledi.

Usta sanatçı Metin Akpınar, hakkında yürütülen hukuksuz soruşturmaya ve kendisine gösterilen desteğe dair konuştu. Akpınar düşüncelerini, “Bu beni ayakta tuttu. Beni zinde tutan odur. Mutlu oldum. 78 yaşındayım. 60 senedir kamu yararına bir şeyler yapmaya çalışıyorum. Ben sana niye gergedan diyeyim, o bir metafor. Ben gene umutsuz olmamaya çalışıyorum. Özgürlük ortamı kurulmalıdır, kurulacaktır. Yeter ki halk bunu istesin, özlesin. Hem sanat olarak sanatçıdan doğruyu iyiyi talep etsin, hem siyasi otoriteden doğruyu iyiyi talep eder hale gelsin.” sözleriyle ifade etti.

Umutsuz olmadığını vurgulayan usta tiyatrocu Metin Akpınar, ‘Türkiye’nin geneline bakınca umutlu olmak olası değil…’ dedi ve “Terzi Fikri’ler, Ovacık daha çok olsaydı, başka bir ülke haline gelebilirdik.” diye ekledi.

Akpınar ayrıca, “Bizim zihin haritasını artık değiştirmemiz lazım. Bu da böyle küçük kımıldanışlarla olmaz, devrim lazım” ifadelerini kullandı.

Metin Akpınar’ın Cumhuriyet Pazar’dan Aykut Küçükkaya’ya verdiği röportajın bir bölümü şöyle:

-Sanatçıları özgür olmayan bir toplumun ilerleme şansının olmadığını hem halkın hem de siyasi iradenin görmesi gerekmiyor mu?

Özgürlük çok önemli. Ama bizim ana unsurumuz Cumhuriyet diye bakıyorum ben. Nedir Cumhuriyet? Cumhurun kendi kendini yönetimi. Güzel mi? Güzel. Yeterli mi? Hayır. Takviyeler lazım. Mutlaka laik olmalı. Laik olacaksın ki Cumhuriyet yaşasın, halka malolsun, yürüsün. Yeterli mi? Hayır. Demokrasi de gelecek. Hem laik olacaksın, hem seküler olacaksın, hem eleştirel aklı kullanacaksın, hem Cumhuriyet olacaksın. Bunların hepsi de özgürlüğe bağlı. Demokrasi, dünyada, şimdilik en iyi yönetim şekli. Yarın belki o da geçilecek. Demokrasi sabit bir hedef de değil, ona yaklaştıkça uzaklaşıyor, açılıyor… Gerçekten de bir toplumun sanat damarları kesilirse, insanlar düşüncelerini özgürce söyleyemezse o toplumda sıkıntıya girileceği kaçınılmazdır. Düşünceyi engelleyemezsiniz. İnsan her şeyi düşünür. İnsan düşündüğünü söyleyebilmeli, yayabilmeli, kendisi gibi düşünenlerle örgütlenmeli, siyasi otoriteye ortak ya da aday olmalı. Bu özgürlüğün evreleri. Eğer yakın tehlike ve şiddet unsuru yoksa özgür ifadenin olması kaçınılmazdır. Şiddet ve yakın tehlike yoksa ifade özgürlüğü engellenmemeli…

-Hakkınızdaki soruşturma, halkın sanatçısını sahiplendiğini de gösterdi…

Bu beni ayakta tuttu. Beni zinde tutan odur. Mutlu oldum. 78 yaşındayım. 60 senedir kamu yararına bir şeyler yapmaya çalışıyorum. Televizyon programında söylediklerim benim düşüncelerim, bana silah zoruyla söyletmediler ama aşırı, abartılı, uç yorumlara gidilmesi benim kabahatim değil. Bu adam doğru söylüyor diye de yorumlanabilirdi. Uyarı görevi yapıyor, yararlanalım da denilebilirdi…. Bir de bizim toplumumuz sanatçının imgeyle, simgeyle, metaforla konuşmasına çok alışık değil. Daha sonra televizyon programlarında yorumları dinledim. Adam diyor ki; profesör, “bana gergedan dedi.” Ben sana niye gergedan diyeyim, o bir metafor. Ben gene umutsuz olmamaya çalışıyorum. Özgürlük ortamı kurulmalıdır, kurulacaktır. Yeter ki halk bunu istesin, özlesin. Hem sanat olarak sanatçıdan doğruyu iyiyi talep etsin, hem siyasi otoriteden doğruyu iyiyi talep eder hale gelsin.

– Az önce ‘umutsuz değilim’ dediniz...

Türkiye’nin geneline bakınca umutlu olmak olası değil… Bu ülke Sinop’tan İskenderun’a bir hat çekilmiş, Doğu’su terk edilmiş bir ülke. Bütün yönetimler suçludur ama genelinde Batı’nın bize dayatması da Kalkınmada öncelikli bölgeler diye bir şey çıkardılar başımıza… Son yaşadığımız Arap Baharı’nın ilk denemesiydi. Kendi ürettiğini bize satmak amaçlı bir şey. Öyle olunca bölge kalkındı, İzmir, İstanbul, Adana, Konya… İstanbul ile Şırnak arasında gayri safi milli hasılada 100 senelik uçurum ve maddi uçurum. O zaman ya göç edecek ya da kendince başka çareler arayacak. O hale geldik. Bu çok yanlış bir olaydı. İki şeye çok üzülürüm. Birincisi Muhsin Ertuğrul’un bölge tiyatroları projesi olmadı. Diğeri de rahmetli Ecevit’in köy kalkınması. Terzi Fikri’ler, Ovacık daha çok olsaydı, başka bir ülke haline gelebilirdik.

"Metin Akpınar: Terzi Fikri’ler, Ovacık daha çok olsaydı, başka bir ülke haline gelebilirdik" haberi, 25 Mart 2019 tarihinde yazılmıştır. Son Dakika kategorisi altında bulunan Metin Akpınar: Terzi Fikri’ler, Ovacık daha çok olsaydı, başka bir ülke haline gelebilirdik haberi 2019 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Metin Akpınar: Terzi Fikri’ler, Ovacık daha çok olsaydı, başka bir ülke haline gelebilirdik 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Son Dakika konusunda 29 Mart 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 12:45 İsveçli metal grup In Flames'den İstanbul Konseri!
  2. 12:41 Livakovic'le İsmail Kartal arasında özel görüşme dönüyor!
  3. 12:35 Dejounte Murray'nin son saniye basketi rekora gitti!
  4. 12:20 Tamer Karadağlı'nın Şikayet Ettiği Bina Bakanlık Binası Çıktı!
  5. 11:56 Clinton ile Obama'nın da katıldığı etkinlikte Biden'a Gazze protestosu: "Kendinden utan, Joe Biden"
  6. 11:55 Son Dakika: Eros davasında Başsavcılıktan itiraz!
  7. 11:40 AKP'li belediye emeklilere 2 bin TL’lik alışveriş kartı vermek için sokakta isim listesi oluşturdu
  8. 11:34 Ebru Şallı'nın eşi Uğur Akkuş'tan 'hapis cezası' iddialarına yanıt
  9. 11:26 Galatasaray Yöneticisi Erden Timur'dan hamle! Şimdi de Medya Patronu!
  10. 11:26 Jülide Kural: Kadir İnanır büyük bir hızla iyileşme yoluna girdiğini kanıtlamıştır
  11. 11:20 Murat Kurum, bakanların seçim çalışmasına katılmasını savundu: Cumhur ittifakının bakanları
  12. 11:17 Ekrem İmamoğlu: AK Parti kendisine oy verenlerin beklentilerini karşılayamıyor
  13. 11:15 Balıkesir Adayları Sosyal Medya İle Seçmene Ulaşıyor
  14. 11:05 Madonna Brezilya'ya Ücretsiz Konser Verecek! Son Konseri Mi?
  15. 11:05 Altın Fiyatları Hareketli: Gram Altın Ne Kadar?
  16. 11:02 Fenerbahçe'nin Eski Yöneticisi'nden şok hamle! Başkanlığa Aday Olacak!
  17. 11:00 Sakarya’da 796 bin 924 Seçmen Oy Kullanacak
  18. 10:54 MediaMarkt Türkiye'de Otomatik Kahve Makineleri Trendini Belirliyor
  19. 10:52 Yunanistan'da 6.0 büyüklüğünde deprem
  20. 10:51 GAÜN Öğrencileri Gaziantep Adalet Sarayında Duruşma Seyrine Katıldı
Haberleri