Milyonlarca çalışanı ilgilendiriyor… Asgari ücret komisyonu bugün toplanıyor

Milyonlarca çalışanı ilgilendiriyor… Asgari ücret komisyonu bugün toplanıyor

Milyonlarca çalışanı ilgilendiriyor… Asgari ... 7 milyona yakın çalışanı ilgilendiren asgari ücret görüşmeleri Çalışma Bakanlığı, Türk-İş ve Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu'nun (TİSK)...

7 milyona yakın çalışanı ilgilendiren asgari ücret görüşmeleri Çalışma Bakanlığı, Türk-İş ve Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu'nun (TİSK) katılımıyla bugün başlıyor. Türk-İş’e göre, bir kişinin yaşam maliyeti 2 bin 578 lira oldu. 2019 iğneden ipliğe her şeye zam yılı olurken, emekçinin ayakta kalması ve insan onuruna yaraşır bir ücret alabilmesi şart.

Doğrudan 7 milyona yakın çalışanı ilgilendiren asgari ücret görüşmeleri; Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın ev sahipliğinde bugün başlayacak. Bakan Zehra Zümrüt Selçuk’un başkanlığında toplanacak komisyonda, işçi tarafını Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (Türk-İş), işveren tarafını ise Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) temsil edecek. Komisyonda işçi tarafını temsil eden Türk-İş, önceki yıllardan farklı olarak asgari ücret konusunda Hak-İş ve DİSK ile görüş alışverişinde bulundu.

BİRLEŞMELİYİZ

İstanbul İşçi Sendikaları Platformu’nun Türk-İş, DİSK ve Hak-İş’e bağlı sendikaların katılımıyla ve “Asgari değil insanca yaşam” talebi düzenlediği toplantıda konuşan Sağlık-İş Sendikası İstanbul Şube Başkanı Nedime Mutlu Yıldırım, “İşçi sendikaları olarak birleşmek zorundayız. Asgari ücretlinin maaşından 1250 TL vergi kesiliyorsa, sağlık, eğitim gibi temel haklardan ücretsiz yararlanmak isterim” dedi. Belediye-İş Sendikası 2 No’lu Şube Başkanı Erol Özdemir, “Örgütlü davranarak, işçilerin gücüyle sendikaların bürokrasisini yıkmalıyız” ifadelerini kullandı.

KARAR OY ÇOKLUĞUYLA

Asgari ücreti, 15 kişiden oluşan Asgari Ücret Tespit Komisyonu belirliyor. Bakanlıktaki ilk toplantının ardından komisyon, işçi ve işverenin ev sahipliğinde de ayrı ayrı toplanacak. Komisyon, son toplantısını yine bakanlıkta yapacak. Bakanlığın belirlediği üyelerden birinin başkanlık ettiği komisyon, en az 10 üyenin katılımıyla toplanıp, oy çokluğuyla karar veriyor. Asgari ücret, halen bekâr bir işçi için aylık brüt 2 bin 558 lira 40 kuruş, vergiler ve kesintiler düştüğünde net 2 bin 20 lira 90 kuruş olarak uygulanıyor.

ODUNPAZARI İŞÇİLERİ EYLEMDE

Eskişehir’de çeşitli fabrikalarda çalışan Birleşik Metal-İş Sendikası üyesi işçiler, kıdem tazminatları ve 5 aylık ücretlerinin ödenmediği gerekçesiyle eylem yapıyor. Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt da eylem yapan işçileri ziyaret etti. Kazım Kurt’u DİSK Bölge Temsilcisi Günay Ayaz ve Birleşik Metal-İş Eskişehir Şube Başkanı Ahmet Arı ile işçiler karşıladı. Sendika temsilcileri ve işçilerle birlikte çadıra giren Başkan Kurt, Arı’dan ve işçilerden bilgi aldı. İşçilerin taleplerini de dinleyen Kurt, hakları için direnen işçilere destek olacaklarını söyledi. Odunpazarı Belediyesi olarak, haklarını arayan işçilere her zaman destek verdiklerini belirten Kurt, “İşçilerimizin de yanındayız. İşçi sınıfı haklarını mücadele ederek kazandı. Bu tarih boyunca hep böyle oldu. Bundan sonra da işçiler, hakları için mücadele etmek zorunda” dedi.

"Milyonlarca çalışanı ilgilendiriyor… Asgari ücret komisyonu bugün toplanıyor" haberi, 02 Aralık 2019 tarihinde yazılmıştır. Ekonomi kategorisi altında bulunan Milyonlarca çalışanı ilgilendiriyor… Asgari ücret komisyonu bugün toplanıyor haberi 2019 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Milyonlarca çalışanı ilgilendiriyor… Asgari ücret komisyonu bugün toplanıyor 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Ekonomi konusunda 25 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

  • YORUM YAZ

    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    SON HABERLER
    1. 10:53 Son seçim anketinden AK Parti ve YRP'ye kötü haber: CHP’nin yükselişi sürüyor
    2. 10:49 Filozof Atakan yıllar sonra ortaya çıktı
    3. 10:43 Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Nadir Alparslan’ın dudak uçuklatan maaşı: 801 bin lira
    4. 10:39 Sosyal medyadan duyurdu: İYİ Parti'de üst düzey istifa
    5. 10:32 Mehmet Yakup Yılmaz: Erdoğan'ın MHP'yi yok sayabileceğini düşünmüyorum
    6. 10:25 Barış Terkoğlu yazdı: Uğur Dündar’ın babalık davası
    7. 10:22 İsmail Kartal: 5'te 5 yapabilirsek, hedefimize ulaşma şansımız olabilir
    8. 10:18 Hatay'da afetzedelerin sorunları büyüyor: Hava tozlu, konteynerler böcekli
    9. 09:51 ‘Yakışıklılığınızın dezavantajını Gupse Özay görüyordur’ sorusuna Barış Arduç'tan jet yanıt
    10. 09:47 11 Hükümet Konağı ihalesi yapıldı: Toplam bedeli 1 milyar 189 milyon
    11. 09:40 Karar yazarı Mustafa Karaalioğlu: Yeni anayasa bir vizyon ister fakat ortada bundan eser yok
    12. 09:34 ATV'nin sevilen dizisi için apar topar final kararı
    13. 09:30 Alman basını: Nico Hulkenberg Audi ile anlaştı, resmi açıklama yakın
    14. 09:24 Yeni anayasa için havuz kurulacak: Süreci Numan Kurtulmuş yönetecek
    15. 09:16 Pazarcık'ın yeni belediye başkanı anlattı: Son mesai saatinde 4.5 milyonluk fatura kesildi
    16. 09:13 Fatih Terim isyan etti: Böyle bir hakem masraf edip Fransa'dan mı getirilir
    17. 09:06 İstanbul boğazındaki ünlü mekanda tecavüz skandalı
    18. 09:00 Çorlu tren kazası davası bugün
    19. 08:50 AK Parti’den Bursa’da dev enkaz: Borç 20 milyar TL
    20. 08:45 Üsküdar-Samandıra Metro Hattı'nda seferler üç gün sonra normale döndü
    Ekonomi Haberleri