Hasan Güneş
Hasan Güneş - Mobbingin Öğretmeni İntihara Sürüklemesi

Mobbingin Öğretmeni İntihara Sürüklemesi

Gün geçmiyor ki öğretmenlere başta okul yöneticileri olmak üzere meslektaşları arasında mobbingle karşılaşılmadığına dair söylem ve haberlerle karşılaşmayalım.

Gaziantep’te Türkçe öğretmeni Saadet H. (25), 6 katlı apartmanın terasından atlayarak yaşamına son verdi. Saadet H. nin intihar etmeden önce sosyal medya hesabından, “ Ben yapamadım mobbinge uğramaktan, Allaha emanetsiniz canım öğrencilerim” paylaşımında bulunduğu ortaya çıktı. Yaşamına son veren öğretmenimizin intiharı dikkat çekici olması gerekir.

Mobbinge (psikolojik şiddet) hedef alınan kişiye bir veya daha fazla kişiye karşı, uzun süreli ve sistematik düşmanca davranışlar içerir. Davranışlar sistematik olarak uzun bir süre içinde tekrarlanırsa anlamları değişir, tehlikeli bir safhaya dönüşerek mobbing eyleminin ortaya çıkmasını tetikler ve kasıtlı şiddete dönüşür.

Mobbing, kişiye örgütsel bir saldırı, kişiye sosyal ilişkileri bakımından saldırı kişinin tutumuna saldırı, dedikodudur. Öğretmenlerin mobbingle karşılaşmaması ne yazık ki ülkemizde liyakat ölçütleri değil siyasi kaygılarla atanan okul yöneticilerinin insafına terkedilmiş durumda. Gerçekten, mobbinge yol açmayacak örgütsel iklimden sorumlu olan okul yöneticileridir. Oysa bazen okul yöneticileri mobbingi kendisi yaratabilmektedir. Çünkü, okul yöneticileri siyasi kaygılarla atanmaktadır.

Çözüm, okul yöneticilerinin liyakat ölçütüne göre atanması; öğretmenlerin örgütlenme hakkının yeterince desteklenmesi ve öğretmenlerin iş güvencesine sahip olmasıdır.

Toplam 1618 defa okunmuştur.

Hasan Güneş diğer yazıları:

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.