Neden az su içiyoruz: Yetersiz su alımının vücuda zararları

Neden az su içiyoruz: Yetersiz su alımının vücuda zararları

Neden az su içiyoruz: Yetersiz su alımının v... Su, beyniniz, karaciğeriniz ve kalbiniz gibi yaşamsal organlarınızın ana bileşenidir. Kemikleriniz ve hatta hücreleriniz arasındaki boşluklar için hayati...

Su, beyniniz, karaciğeriniz ve kalbiniz gibi yaşamsal organlarınızın ana bileşenidir. Kemikleriniz ve hatta hücreleriniz arasındaki boşluklar için hayati bir sıvıdır. Bu nedenle, yeterli miktarda su içmemek cildinizden vücudun temel organlarına kadar çeşitli hasarlara neden olabilir.

Vücudumuzun yaklaşık yüzde 60’ının sudan oluştuğunu ve organların suya ne kadar ihtiyacı olabileceğini hatırlayın. Vücut, terlemeyle, idrarla ve hatta nefes alırken bile su kaybeder. Yaşamsal faaliyetlerin devam edebilmesi için kaybedilen suyun yerine mutlaka konması gerekir. Herkesin su ihtiyacı kiloya ve hareketliliğe göre değişiyor. Kilo başına su içme miktarı 30-40 ml olmalı. Günlük yeterli su ihtiyacının karşılanmaması böbreklerden cilde kadar pek çok soruna yol açıyor. Hiç su içilmemesi ise ölümcül sonuçlar doğurabiliyor. Acıbadem Bakırköy Hastanesi Beslenme ve

Diyet Uzmanı Ayça Güleryüz, su içmenin ne kadar önemli olduğunu anlatırken uyarılarda bulundu.

Tansiyonu dengeliyor

Kanın yüzde 90’ı sudan oluşuyor. Su içmek, kan hacmi ve kan basıncını doğrudan etkiliyor. Yeterli su içilmemesi durumunda kan basıncı dengesi ayarlanamıyor, tansiyonda yükselişe neden olabiliyor.

Beynin dörtte üçü su

Beynin yüzde 75’i sudan oluşuyor. Hafif seviyelerde susuzluk duygu durum ve bilişsel işlevlerde bozulmalara neden olabiliyor. Susuzluk sonucu konsantrasyon azalırken, kısa süreli hafıza gibi bilişsel işlevin performansı önemli ölçüde düşüyor. El-göz motor koordinasyonu bozulabildiğinden, hassas veya detaylı işlerin yapılması zorlaşıyor, güvenlik zafiyeti oluşabiliyor.

Astım ataklarına karşı su

Su tüketimi azaldığında, hava yolları su kaybını en aza indirgemek için vücut tarafından kısıtlanıyor, böylece potansiyel olarak astım ve alerjiler daha da kötüleşebiliyor. Vücudumuzdaki mikropların kısa sürede dışarı atılabilmesi için de yeterli su tüketimi önemli. Özellikle yüksek ateş ve ishal gibi durumlarda su tüketimi hayati öneme sahip.

Kramp görülebilir

Terleme, vücut için önemli bir soğutma mekanizması. Cildin soğumasına yardımcı oluyor. Öte yandan ter attıkça tuz ve bazı mineralleri de kaybediyoruz. Ter kayıpları sıvı alımıyla telafi edilmezse, vücut ısısının düzenlenmesi sağlanamıyor, ayrıca kaslara giden kan basıncı azalıp, kas krampları ve kas kasılmaları gözlemlenebiliyor.

Mideyi ekşitiyor

Bağırsakların da düzgün çalışması için suya ihtiyacı var. Az su tüketimi olursa, sindirim sorunları ve kabızlık bir sorun haline gelebilir. Su tüketiminin yetersiz olması mide ekşimesine neden olabiliyor. Susuzluk, ülserin gelişimini teşvik edebilecek aşırı derecede asidik bir mide yaratabiliyor.

Böbrek taşına zemin hazırlıyor

Böbrekler atıkların kan dolaşımından filtrasyonu ve idrar yolu ile atılım için suya ihtiyaç duyuyor. Böbrekler vücudumuzda her gün oluşan zararlı atık maddeleri (üre, kreatinin, ürik asit gibi) su ile seyreltip atıyorlar. Günlük ihtiyacından daha az sıvı alan insanlarda idrar akımı yavaşlayacağı için kolayca idrar yolu iltihapları ve taşları oluşabiliyor. Yetersiz su tüketimi uzun vadede böbrek yetmezliğine de yol açabiliyor.

Esnek bir cilt için

Cildimizin yaklaşık yüzde 30’u sudan oluşuyor. Su, cilt nemini korumak ve cilt hücrelerine gerekli besin maddelerini vermek için gerekli. Cilt dokusunu yeniliyor, esnekliğini artırıyor. Bu da, kırışıklıklar ve ince çizgiler gibi yaşlanma görünümünü geciktirmeye yardımcı oluyor. Az su tüketildiğinde ise cilt bozuklukları ve kırışıklıklarla daha erken karşılaşılıyor.

Eklemleriniz için bile önemli

Eklemlerde ve omurganın disklerinde bulunan kıkırdak, yaklaşık yüzde 80 oranında su içerir. Su içme yeterli olduğunda kıkırdaklar daha iyi iş görür ve iyi yağlanmış omurga daha kolay hareket edebilir. Daha pürüzsüz omurgada sürtünme daha az etkilenir. Susuzluk arttığında, dejenerasyon ve hasara neden olabilir, şiddetli ağrıya yol açabilir.

Migren ataklarının süresini uzatıyor

Susuzluk baş ağrısına da yol açabiliyor. Bazı gözlemsel çalışmalar yetersiz su içmenin migren sürelerini uzatabileceğini söylüyor. Gün içinde yaşanan baş ağrısının nedenini stres, yorgunluk, uykusuzluk veya hastalık gibi nedenlere bağlarız. Ancak gün içerisinde sıklıkla baş ağrısı çekiyorsanız ve dinmeyen baş ağrıları migrene dönüşüyorsa bunun en temel nedeni su içmemeniz olabilir.

Kaynak: Milliyet

"Neden az su içiyoruz: Yetersiz su alımının vücuda zararları" haberi, 26 Haziran 2019 tarihinde yazılmıştır. Sağlık kategorisi altında bulunan Neden az su içiyoruz: Yetersiz su alımının vücuda zararları haberi 2019 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Neden az su içiyoruz: Yetersiz su alımının vücuda zararları 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Sağlık konusunda 19 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 11:33 NASA Uyarıyor: Starlink Uyduları Dünya'nın Manyetosferini Tehdit Ediyor!
  2. 11:30 Cem Yılmaz'ın "CMXXIV" Gösterisinde Espri Konusu: Nafaka!
  3. 11:28 Yüzde 50+1 kuralına Saray'dan olumsuz yanıt geldi: Boşuna uğraşmasınlar
  4. 11:23 Enerji Bakanı Alparslan Bayraktar: Doğalgaz ve elektriğe mayıs ayında zam yok
  5. 11:20 İzmir Seferihisar Açıklarında 4,5 Büyüklüğünde Deprem: AFAD'dan Son Dakika Açıklaması
  6. 11:18 Nuri Alço'nun sağlık durumunda yeni gelişme
  7. 11:16 Rusya'nın Stavropol Bölgesinde Tu-22M3 Bombardıman Uçağı Düştü
  8. 10:59 İstanbul'da 2 İETT otobüsü çarpıştı: Yaralılar var
  9. 10:51 İkinci el otomobilde fiyatlar uçtu
  10. 10:48 Mehmet Şimşek açıkladı: Kamuda kemerler sıkılacak
  11. 10:40 Trol çeteleri, kendilerini besleyenleri hedeften çıkarabilmek için sağa sola pervasızca saldırıyor
  12. 10:35 İstanbul’da feci kaza: Kamyon ile otomobil çarpıştı: 2 ölü 4 yaralı
  13. 10:30 Karar yazarı Yusuf Ziya Cömert: Mehmet Şimşek de müteahhitlere kıyamıyor
  14. 10:22 İyi Parti'den istifa eden Salim Ensarioğlu: 60 milletvekili kendisine yer arıyor
  15. 10:17 AK Parti'yi yönetenler acilen istifa etmeli ve kendilerinden sonrakilere yol açmalıdır
  16. 09:52 Şahan Gökbakar Yılmaz Morgül'ü ti'ye aldı
  17. 09:46 AK Parti MYK'da 31 Mart analizi: En büyük darbe eski AK Partililerden
  18. 09:41 Göçmen işçi dönemi başladı: Özlem Zengin inkar etti, AK Parti'nin programında yer aldı
  19. 09:36 George Russell: Şu anda ince marjlarla dolu bir savaşın içindeyiz
  20. 09:32 Ahmet Tatlıses'in avukatı: İbrahim Tatlıses'in akli dengesi yerinde değil
Sağlık Haberleri