Neden sürekli acıkıyoruz: Gün içinde sürekli aç hissetmenin nedenleri

Neden sürekli acıkıyoruz: Gün içinde sürekli aç hissetmenin nedenleri

Neden sürekli acıkıyoruz: Gün içinde sürekli... Uyku düzeniniz, gün içinde yaptığınız öğün sayısı, hatta sosyal medyada takip ettiğiniz hesaplar bile tokluk hissinizi etkiliyor.

Uyku düzeniniz, gün içinde yaptığınız öğün sayısı, hatta sosyal medyada takip ettiğiniz hesaplar bile tokluk hissinizi etkiliyor.

Yeteri kadar yediğinizi düşünmenize rağmen bir türlü doymuş hissetmiyor, sürekli açlık hissiyle mücadele mi ediyorsunuz? Öyleyse beslenmenizle ve yaşam şeklinizle ilgili bazı değişikliklere gitmeniz gerekiyor olabilir. Sürekli acıkmak ve sık sık buzdolabına gidip yiyecek bir şeyler aramak sizin için normal bir durum haline geldiyse üzgünüz ama tehlike çanları çalıyor demektir. Fakat endişelenmeyin, çünkü yalnız değilsiniz. Yapılan araştırmalar bu sorunu yaşayan kişilerin yaptığı 11 yanlışı ortaya koyuyor. Bu alışkanlıkları arkanızda bıraktığınızda emin olun daha tok hissettiğiniz günler gelecek!

1-Susuzluk

Beynimizde hipotalamus adı verilen bölge hem açlığı hem susuzluğu düzenlediği için bazen susuzluğu açlık olarak alıyor ve bu yüzden su içeceğimiz yerde hiç gerek yokken bir şeyler atıştırıyoruz. Bu durumun önüne geçmenin yolu ise gün içinde bol bol su içmek. Yemek yemeden önce bir bardak su içmek de daha az yemenize sebep olacaktır.

2-Çok az yemek yemek

Sürekli açlık hissinin muhtemelen en basit sebebi gerçekten aç olmanızdır. Gün içinde ihtiyacınız olan kalori miktarını ve besin öğelerini almadığınızda kendinizi aç hissetmeniz çok normal. Günde üç ana öğün yapmalısınız. Yeterli miktarda yemek yiyor, fakat gün içinde çok fazla enerji harcıyorsanız bu durum da açlık hissetmenize sebep olabilir. Bunu anlamak için besin günlüğü tutarak yeterli beslenip beslenmediğinizi kontrol etmenizi öneriyoruz.

3-Sürekli sosyal medyada zaman geçirmek

İtiraf edelim ki gün içinde sürekli olarak sosyal medyadaki ağız sulandıran yemek görselleriyle karşılaşmak hepimizin iştahını açıyor. Hatta muhtemelen birçoğumuz gördüğümüz yemek fotoğraflarından etkilenerek ne yiyeceğimize karar veriyoruz. Bu durumun sebebi yemek görsellerinin açlık hormonu olan ghrelin seviyesinde artışa neden olması. Çözüm ise basit: sosyal medyada sadece sağlıklı yemekleri paylaşan hesapları takip etmek.

6-Yanlış yemek tercihi

Çok az yemenin yanı sıra yanlış yemek tercihleri de midede sürekli açlık hissine yol açıyor. Özellikle çok fazla ve sürekli basit karbonhidrat tüketimi kan şekerinizde ani düşüş ve yükselişlere zemin hazırlıyor. Bu durum ise açlığa ve besin öğelerini yeterli ve dengeli bir şekilde alamamanıza neden oluyor.

7-Bir gece önce çok yemek yemek

Bu sebep size biraz tuhaf gelebilir ama doğruluk tarafı büyük. Bir gece önce çok yemek yemek, ertesi sabah daha aç hissetmeye sebep olabiliyor. Araştırmalar sebebini net bir şekilde henüz ortaya koymuş olmasa da bir teoriye göre bu durum şeker ve insülin arasındaki ilişkiyle doğrudan alakalı. Buna göre akşamları çok fazla basit karbonhidrat içeren yiyecekler yediğinizde kanınızda oluşan yüksek şeker seviyesi pankreasınızın çok fazla insülin üretmesine neden oluyor. Bu ise açlığınızın kısır döngü halini almasına yol açıyor.

8-Çok az uyumak

Uyku eksikliği de sürekli açlığın sebeplerinden biri. Çok az uyumak açlığı bastırmaktan sorumlu olan leptin hormonunun azalmasına ve iştahınızı uyaran ghrelin hormonunun artmasına sebep oluyor. Uzmanlar bu yüzden günlük 6 ila 8 saat arasında uyumanızı öneriyor.

9-Öğün atlamak

Açlığınızı ve kan şekerinizi dengede tutmanın en etkili yollarından biri düzenli şekilde ana ve ara öğünlerinizi yapmanız. Zaman zaman öğün atlamak için geçerli bahaneleriniz olabilir fakat bu bahanelerin önüne geçmek de aslında sizin elinizde. Örneğin sabah geç uyandığınız için kahvaltı yapamadığınızda birkaç adet kuru meyve ve sağlıklı yağ içeren bir avuç badem, ceviz gibi kuruyemişlerden alarak evden çıkabilir ve iş yerinde bunları yiyebilirsiniz. Yine yemek yemeye vakit ayıramadığınız başka bir öğünde simit ve ayrana bir şans verebilirsiniz.

10-Çok hızlı yemek

Çok hızlı yemek yemek de genellikle daha yüksek bir enerji alımına yol açıyor. Çünkü aslında doymuş olmanıza rağmen tokluk sinyalleri beyninize henüz ulaşmamış oluyor. Bunun çözümü elbette yavaş yemek ve yiyecekleri iyice çiğnemek.

12-İlaç kullanmak

Bazı ilaçlar iştah açıcı özelliğe sahip olabiliyor. Neyse ki bu tip istenmeyen yan etkilere sahip ilaçlar bırakıldığında iştahta azalma yaşanıyor. Eğer kullandığınız ilaç ya da ilaçlar iştahınızda aşırı derecede artışa sebep oluyorsa bu konuyu bir doktora danışmanız mantıklı olacaktır. Doktor önerdiği takdirde ilacınızın dozu azaltılabilir ya da yan etkileri daha az görülen başka bir ilaçla değiştirilebilir.

"Neden sürekli acıkıyoruz: Gün içinde sürekli aç hissetmenin nedenleri" haberi, 25 Haziran 2019 tarihinde yazılmıştır. Yaşam kategorisi altında bulunan Neden sürekli acıkıyoruz: Gün içinde sürekli aç hissetmenin nedenleri haberi 2019 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Neden sürekli acıkıyoruz: Gün içinde sürekli aç hissetmenin nedenleri 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Yaşam konusunda 28 Mart 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 22:10 Akşener: “Mansur Yavaş, artık CHP Genel Merkezi’nin ev kölesi olmuştur"
  2. 22:04 Banyonuzdaki Lekeler İçin Aspirinle Kolay Çözüm!
  3. 21:47 İmamoğlu seçime katılımın önemini vurguladı: "Oy kullanacaksınız, oyun bozacaksınız"
  4. 21:40 Yatırımcıların dikkatine: Dolar kurunda tehlike çanları çalıyor!
  5. 21:34 Akşener'den "Oyları bölmeyelim" açıklamalarına tepki geldi
  6. 21:22 Türkiye'nin Uzay Yolculuğu: Türksat 6A Tamamlanma Aşamasında!
  7. 21:21 Erdoğan'dan kendi adayına şaşırtıcı sözler: Boya bak boya!
  8. 21:20 Meral Akşener'in İmamoğlu ve Yavaş'a Sert Eleştirileri: "Hain ve Zorba!"
  9. 21:19 Erdoğan: "Millî iradenin tecelli aracı olan sandık, 85 milyon olarak hepimizin namusuna emanettir"
  10. 21:19 Sağlıklı Yaşamın Anahtarı: Doğal Detoks ve Beslenme Bilgileri
  11. 21:11 Bakan Işıkhan, emekli aylıklarıyla ilgili yeni bir değerlendirme yapılacağını açıkladı
  12. 21:11 Lübnan, İsrail saldırılarını BM'ye resmen şikayet edecek
  13. 21:10 Cevdet Yılmaz: "İkinci bir 5 yıla daha İstanbul'un tahammülü yok"
  14. 21:10 Fenerbahçe Beko, ALBA Berlin'i Ağırlıyor: Rövanş Heyecanı Başlıyor!
  15. 21:09 Bakan Işıkhan'dan emeklilere müjde: Temmuz ayında yeniden değerlendireceğiz!
  16. 21:07 FTX'in kurucusu 25 yıl hapis cezasına çarptırıldı!
  17. 21:07 200'den Fazla Şubesi Olan Dev Bakliyat ve Kuruyemiş Firması İflas Etti!
  18. 21:05 Gelir İdaresi, Vergi Beyannameleri ve Elektronik Defter İşlemlerinin Süresini Uzattı
  19. 21:00 Gazze hükümeti: "İsrail, Şifa Hastanesi'nde 200 Filistinliyi infaz etti"
  20. 20:59 Sağlık Bakanı Koca: Malpraktis Yasası Türkiye'de Kökten Değişim Getiriyor
Yaşam Haberleri