NorthVolt Projesi’ne 900 milyon dolar yatırım yapma kararı aldı!

NorthVolt Projesi’ne 900 milyon dolar yatırım yapma kararı aldı!

NorthVolt Projesi’ne 900 milyon dolar yatırı... Volkswagen, Avrupa’nın en büyük lityum-iyon pil üretim tesisi projesine NorthVolt 'a yaklaşık 1 milyar dolar yatırım yapacak. İşte detaylar.

Volkswagen, Avrupa’nın en büyük lityum-iyon pil üretim tesisi projesine NorthVolt 'a yaklaşık 1 milyar dolar yatırım yapacak. İşte detaylar.

2015 yılında kurulan ve çok kısa bir süre içerisinde Avrupa’daki otomotiv endüstrisinin gözde lityum-iyon pil tedarikçisi haline gelen Northvolt, bu günlerde çok büyük bir projenin üzerinde çalışıyor. Northvolt adı verilen bu projenin ilk tohumları üç yıl kadar önce Avrupa’nın en büyük lityum-iyon pil üretim tesisini kurmak üzere atıldı. O tarihten beri proje üzerindeki çalışmalar hız kesmeden devam ediyor. Tabii bu arada mega proje için çok sayıda büyük yatırımcı aranıyor.

Gelecek 30 yıl boyunca şirketin merkezinin de bulunduğu İsveç’teki en büyük endüstriyel faaliyeti sayılabilecek bu mega proje; son dönemde birçok Avrupa devi tarafından finanse ediliyor. Northvolt Projesi daha geçtiğimiz Mayıs ayında bizzat Avrupa Yatırım Bankasından 350 milyon dolar destek aldı. Aradan geçen bir aydan sonra, geçtiğimiz haftalarda ise Avrupa’nın en büyük otomobil üreticisinden bunun tam 3 katı yatırım sözü aldı.

Avrupa’nın ve hatta tüm dünyanın en büyük otomobil üreticisi konumunda olan Volkswagen Group; diğer yatırımcılarından (BMW, Siemens ve ABB) farklı olarak -2015’ten beri Dieselgate skandalı ile yaşadığı büyük prestij kaybından olsa gerek- bu mega projeye hiç tereddüt etmeden 900 milyon dolar yatırım yapma sözü verdi.

Şirket kaynakları bu paranın bir kısmının Volkswagen’in İsveç’li şirketin %20 hissesini satın alabilmesi için Northvolt‘a doğrudan verileceğini; geriye kalan diğer kısmı ise ikilinin 50/50 ortak girişimi olan İsveç’te kurulacak mega pil fabrikasına yatırımına harcanacağını açıklandı.

Northvolt halihazırda mevcut fabrikasında yılda 16 gigawatt-saat (GWh) kaliteli ve dayanıklı lityum-iyon pillerin üretimi yapıyor. Önümüzdeki aylarda İsveç’in kuzeydoğusunda bulunan Skelleftea kentine kurulacak olan Mega fabrika ile bu rakam ortalama 24- 30 ay içerisinde tam iki katına; 32 GWh‘e çıkacak.

Volkswagen

Bununla birlikte Northvolt Projesi‘nin gidişatına ve Volkswagen’in mali durumuna göre; projenin ikinci ayağı olan orta büyüklükte bir fabrikanın da Almanya sınırları içerisinde kurulabileceği söyleniyor.

Aşağı Saksonya’da Honnover’ın Salzgitter kentinde kurulması planlanan bu ikinci fabrikanın diğer ortakların dışında direkt olarak Volkswagen AG’ye yıllık 16 GWh’lik lityum-iyon pil üretimi yapacağı tahmin ediliyor. Böylece Alman otomotiv devi 2025 yılı ve sonrası için öngördüğü yıllık 150 GHw’lik lityum-iyon pil ihtiyacını büyük bir tedarik sorunu haline dönüşmeden vakitlice giderecek. İsveçli Northvolt ise Avrupa’nın en büyük lityum-iyon pil üreticisi konumuna yükselecek.

"NorthVolt Projesi’ne 900 milyon dolar yatırım yapma kararı aldı!" haberi, 26 Haziran 2019 tarihinde yazılmıştır. Teknoloji kategorisi altında bulunan NorthVolt Projesi’ne 900 milyon dolar yatırım yapma kararı aldı! haberi 2019 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. NorthVolt Projesi’ne 900 milyon dolar yatırım yapma kararı aldı! 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Teknoloji konusunda 20 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Ecevit Bıktım Teknoloji Editörü

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 18:53 Jeopolitik Gerilimler Altını Yükseltti: Uzmanlar Düşüş Bekliyor
  2. 18:32 Beşiktaş'a Flaş Alman Teknik Direktör!
  3. 18:26 İzmir'de Silahlı Kavga: Bir Ölü, İki Kardeş Yakalandı
  4. 18:21 Cumhurbaşkanı Erdoğan Hamas lideri ile görüştü!
  5. 18:21 Ticari Olmayan AB Kargolarına Vergi Oranı Yükseldi: Yeni Düzenleme Detayları
  6. 18:18 Hesaplarınızı kontrol edin: Beklenen destek paraları hesaplara yatmaya başladı!
  7. 18:18 Acil ameliyata alınmıştı: Hasan Can Kaya'dan ilk açıklama geldi
  8. 18:18 21 Nisan Burç Yorumları: Kalpler Heyecana Hazır Olsun! Aşk Kapınızı Çalıyor
  9. 18:18 Güve Sorununa Son! Bu Tek Damla Mutfak Dolaplarınızı Güvelerden Arındıracak!
  10. 18:17 Popüler Sosyal Medya Platformu Ücretli Oluyor! Mevcut Üyeler Ücretsiz Kalacak
  11. 18:17 İşte İzzet Yıldızhan'ın Herkesten Sakladığı Eşi: Ajda Yıldızhan'ın Göz Kamaştırıcı Güzelliği
  12. 18:17 Ceviz Suyunun Mucizevi Etkileri: Sindirimi Kolaylaştırır, Kalp Sağlığını Destekler!
  13. 18:15 Atakum Belediye Meclisi İlk toplantısını yaptı! İşte o toplantıdan kareler!
  14. 18:10 Hakan Fidan, Katar Yolcusu!
  15. 18:08 Fed'den nisan raporu geldi: Enflasyon en büyük finansal risk
  16. 18:07 Getir, İngiltere, Almanya ve Hollanda'dan Çekilme Planlarıyla Çalışanları Endişelendiriyor
  17. 18:06 Beşiktaş 15 milyon euroluk savunmacı kazandı! Kartal yeni defansını İngiiltere'de buldu
  18. 18:04 WhatsApp'a yeni güncelleme geliyor!
  19. 18:00 Can Yaman "Düşük Maaşlı Projeler Benim Gibi Uluslararası Bir Oyuncuya yakışmaz"
  20. 17:59 Kızılcık Şerbeti'nde Atatürk vurgusu duygulandırdı!
Teknoloji Haberleri