Ölümlere sebep olanlara değil, habere ceza kesildi

Ölümlere sebep olanlara değil, habere ceza kesildi

Ölümlere sebep olanlara değil, habere ceza k... İstanbul Havalimanı inşaatı sırasında olumsuz çalışma şartları ve işçi ölümlerine ilişkin Cumhuriyet Gazetesi'nde yayımlanan habere açılan davanın üçüncü duruşması dün görüldü. Mahkeme...

İstanbul Havalimanı inşaatı sırasında olumsuz çalışma şartları ve işçi ölümlerine ilişkin Cumhuriyet Gazetesi'nde yayımlanan habere açılan davanın üçüncü duruşması dün görüldü. Mahkeme, Cumhuriyet Gazetesi'nin 15 bin TL manevi tazminat ödenmesine ve kararın da tirajı en yüksek 3 gazetede ilan edilmesine hükmetti.

Cumhuriyet Gazetesi'nde 12 Şubat 2018 tarihinde manşetten verilen, Mehmet Kızmaz'a ait “3. Havalimanı Mezarlık Gibi” başlıklı haber sebebiyle İstanbul Havalimanı’nı inşa eden ve 25 yıl boyunca işletmesini alan İGA tarafından dava açılmıştı. Çağlayan’daki İstanbul 19. Asliye Ticaret Mahkemesi’nde dün görülen davaya, davacı İGA’nın avukatı Arzu Yıldırım; davalı olarak ise Cumhuriyet Gazetesi avukatı Buket Yazıcı, Cumhuriyet Gazetesi muhabiri Mehmet Kızmaz ve eski Cumhuriyet Gazetesi İmtiyaz Sahibi Orhan Erinç’in avukatı Abbas Yalçın katıldı.

‘ÖLÜMLERE SEBEP OLANLAR YARGILANMALI’

Duruşmada Kızmaz, “Haberimi yaparken, işçilere ve sendikacılara göre en çok işçi ölümünün yaşandığı hafriyat çalışmasında kamyon şoförünün işçi ölümlerindeki iddialarını, İGA yönetimine ısrarla sordum. Ama herhangi bir cevap alamadım. Haberin ardından bakanlık 3. havalimanı şantiyesindeki işçi ölümlerine dair ilk kez açıklama yaparak, 27 işçinin öldüğünü duyurdu. Yaklaşık bir yıl sonra ise 55 işçinin öldüğü açıklandı. Bunca işçi ölümü ve kötü çalışma koşulları varken, davanın İGA’ya değil de haberime açılmasını doğru bulmuyorum. Yapılması gereken haberimin kaynağının verdiği ya da resmi işçi ölüm sayısına bakmak değil, bir can bile olsa yaşam hakkı ihlaline neden olan koşulları sorgulamak ve bu ölümlere sebep olan kişilerin yargılanmasıdır” savunması yaptı.

Savunmanın ardından kararını açıklayan mahkeme, Cumhuriyet Gazetesi'nin İGA şirketine 15 bin TL manevi tazminat ödemesi ve söz konusu kararın da Türkiye genelinde dağıtımı yapılan en yüksek tirajlı 3 gazeteye ilan vermesine karar verdi.

BASIN ÖZGÜRLÜĞÜNÜN İHLALİ

Avukat Buket Yazıcı kararı ilişkin, “Dava konusu haberle ilgili müvekkil hakkında savcılık tarafından 'atılı suçun yasal unsurlarının oluşmadığı' gerekçesiyle takipsizlik kararı verilmiş, karara müşteki tarafından itiraz edilmiş, Sulh Ceza Hakimliği tarafından itiraz reddedilerek, takipsizlik kararı kesinleşmiştir. Ayrıca haberde yer alan işçi ölümleri meselesi daha önce bir çok medya kuruluşu tarafından haber yapılarak alenileşmiştir. Haberin görünür gerçekliğe uygun olduğu ve kamu yararı taşıdığı çok açıktır. Bu hususlar gözetilerek davanın reddine karar verilmesi gerekirken, hükmedilen tazminat miktarının neye göre belirlendiği belirsizdir. Zararın varlığını kabul anlamına gelmemekle birlikte, takdir edilecek tazminat miktarının istenilen tatmin duygusunun etkisine ulaşacak miktarda olması gerekirken, hükmedilen 15.000 TL hakkaniyetle bağdaşmamaktadır. Mahkemenin bununla da yetinmeyerek verdiği "kararın tirajı en yüksek 3 gazetede yayınlaması" kararı da basın özgürlüğünün açıkça ihlali anlamına gelmektedir. Karara karşı istinaf yoluna başvuracağız” dedi.

"Ölümlere sebep olanlara değil, habere ceza kesildi" haberi, 12 Aralık 2019 tarihinde yazılmıştır. Yaşam kategorisi altında bulunan Ölümlere sebep olanlara değil, habere ceza kesildi haberi 2019 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Ölümlere sebep olanlara değil, habere ceza kesildi 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Yaşam konusunda 28 Mart 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 15:23 A Milli Kadın Futbol Takımı 2025 Avrupa Şampiyonası Elemeleri için Kadro Belirledi
  2. 15:18 BM İnsan Hakları Komiseri: İsrail'in Gazze'de Açlığı Silah Olarak Kullanması Savaş Suçu Olabilir
  3. 15:17 İsrail Eurovision'a Katılıyor! Eden Golan Sahnede Olacak!
  4. 15:14 Çöl Tozlarından Korunmanın Önemi ve Yöntemleri
  5. 15:10 İlkbaharda Gül Dikimi: Bahçenizi Renklendirin!
  6. 15:05 Türkiye'nin Döviz Rezervleri 22 Mart Haftasında Hızla Eriyor: Brüt Rezervler 4 Milyar Dolar Azaldı
  7. 15:02 Yeniden Refah Parti'li adaydan mevcut iktidarın Gazze politikasını eleştiri
  8. 14:53 Trump Markalı Ürünler: Yüksek Fiyatlar ve Alay Konusu Olmalarıyla Gündemde
  9. 14:49 Kahramanmaraş'ta 6 Şubat Deprem Şehitleri Anısına Anıt Yapıldı
  10. 14:45 Özge Özpirinçci Saçlarını Boyattı! O Haliyle Kime Benzedi!
  11. 14:44 Muğla'nın Datça İlçesi Açıklarında 3.9 Büyüklüğünde Deprem: AFAD Verilerine Göre Detaylar
  12. 14:40 Fenerbahçe-Trabzonspor Maçı Sonrası Cezalar Neden Açıklanmadı?
  13. 14:35 Uraz Kaygılaroğlu Yeni Aşkıyla İlk Kez!
  14. 14:35 Kocaeli Sahillerinde Ölü Yunuslar Endişe Yaratıyor: Veteriner Hekimler Alarmda
  15. 14:31 Sulu Köftelerde Mükemmel Dengenin Sırları
  16. 14:27 Beyşehir'in İlkbahar Misafirleri: Leylekler Geri Döndü!
  17. 14:23 Carlo Ancelotti'nin Radarındaki Genç Yetenek: Arda Güler
  18. 14:20 Tarım Bakanı Müjdeyi Verdi: Bugün Üreticilere 363 Milyon Lira Değerinde Destek Dağıtılacak!
  19. 14:20 Hz. Meryem olduğunu iddia eden kişiden açıklama geldl!
  20. 14:20 Fenerbahçe'ye La Liga Şoku! İspanyol Basını: "Hukuki Engel Var!"
Yaşam Haberleri